Reportagetip: Wandelen in Éislek: de kwaliteitsregio van Groothertogdom Luxemburg

Verborgen in de Ardennen, in het noorden van Groothertogdom Luxemburg ligt een prachtige regio waar je jezelf urenlang kan terugtrekken in de natuur. De Éislek regio is perfect voor zowel beginnende als gevorderde wandelaars. Over de jaren is er ingezet op het verbeteren en perfectioneren van de wandelroutes. Wil je graag afwisselen met iets cultureels? Daar is ook veel gelegenheid voor. Bezoek bijvoorbeeld de fototentoonstelling 'The Family of Man' in het kasteel van Clervaux, dat hier sinds 1964 te bezichtigen is.

Wandelen in Éislek

De Éislek trail vormt zowel voor beginnende als gevorderde wandelaars een feest. De wandelroute loopt maar liefst 106 kilometer en laat het beste van Éislek zien. Je begint je tocht in Kautenbach en eindigt in La-Roche-en-Ardenne in België. Wat deze route zo opmerkelijk maakt is het verschil in landschap dat je bij elke stap kan opmerken. De hoogtes en laagtes op deze route zorgen voor prachtige uitzichten en brengen je weer even terug bij je basis.

De route viert de natuur en cultuur van het Groothertogdom Luxemburg. 50% van de paden zijn volledig natuurlijk aangelegd. De invloed van de mens mag hier zo min mogelijk een rol spelen. De paden leiden langs vele verschillende natuursites, uitkijkpunten en dorpjes. Na een wandeltocht kan je stoppen bij een van de culturele sites waar de route langsloopt. Zo ligt bijvoorbeeld de stad Clervaux op de route.

Prachtige natuur

In het wandelgebied van Éislek is veel geïnvesteerd in het verbeteren van het gebied en dat mag ook gezien worden. Éislek is in vele aspecten mooi. De balans tussen de prachtige natuur en authentieke architectuur is perfect. De hoogtes en laagtes in het landschap zorgen voor een pittige dynamiek en prachtige uitzichten mits je de klim op de heuvel maakt. Onderaan de heuvel lopen kronkelende paden en valleien door elkaar die samen een speels schouwspel van vormen en richting creëren. De afwisseling tussen harde heuvelwanden en zachte bosvlaktes is volledig natuurlijk en harmonisch.

In Éislek vind je ook twee grote natuurreservaten: het Natuurpark Our en het Öewersauer park. Deze parken zorgen voor de bescherming van de lokale biodiversiteit maar vormen ook een basis voor de streekproducten. De Luxemburgse keuken steunt nog steeds op de vele kruiden die je hier in de natuur kan vinden. Dat zorgt voor nog meer authenticiteit in dit beschermde land.

Voor mens en natuur

Hoewel de streek al populair was onder wandelaars, werd het tijd om de routes te gaan herwerken. Daarvoor werd gekeken naar de bestaande wandelroutes en hoe deze een invloed hebben op de natuur er omheen. Om de biodiversiteit te behouden werd het aantal wandelroutes gereduceerd. Met behulp van het Europees subsidieproject LEADER, werden de paden volledig heraangelegd om de infrastructuur te verbeteren. De verschillende moeilijkheidsgraden van de wandelroutes zijn nog steeds aanwezig, iedere wandelaar kan hier dus nog steeds terecht om volop te genieten.

Ook voor de locals

Het LEADER project is niet alleen opgestart om meer toeristen aan te trekken. Er is ook grote aandacht voor de omwonenden. Het is net zo belangrijk binnen het project om de omgeving ook voor de locals mooi en toegankelijk te maken. Voor de inwoners ligt de focus eerder op het natuurgebied en de kans om lekker buiten te kunnen zijn. Ook het culturele komt hierbij kijken. Gekoppeld aan de Éislek trail krijg je ook gastronomie en accommodaties. Deze wandelroutes gaan om meer dan enkel wandelen: het gaat ook om samen zijn en de streek leren kennen.

Cultuur en natuurlandschappen

Het culturele krijgt ook aandacht tijdens de wandeltocht. Daarom is deze bestemming ideaal voor de wandelaar die ook graag een snufje cultuur opdoet. Je wandelvakantie op de Éislek trail kan je afwisselen met een stop in Clervaux. Hier kan je culturele bezienswaardigheden meepikken voor je weer verder de natuur intrekt. Deze oude stad is nog authentiek in zijn infrastructuur. Je kan hier stoppen aan de abdij van Sint-Maurice of het prachtige belfort.

De grootste aanrader in dit gebied? De ‘Family of Man’ fototentoonstelling. Deze kan je al jaren bezoeken in het kasteel van Clervaux en staat sinds 2003 op de UNESCO Werelderfgoedlijst van cultuurgoederen. De tentoonstelling gaat over alles wat mensen met elkaar verbindt. Over vrede onder mensen en hoe die bereikt en gevierd kan worden. Met zo’n 503 foto’s door 273 verschillende fotografen gemaakt is dit een megatentoonstelling. In 1955 werd de tentoonstelling voor het eerst de wereld in gestuurd. Na 10 jaar hebben de rondreizende foto’s uiteindelijk hun plekje gevonden in het prachtige kasteel van Clervaux.

Copyright foto's: Visit Luxembourg: Thomas Jutzler, Alfonso Salgueiro, Romain Girtgen, Visit Éislek
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het groene Echternach is het heerlijk tot rust komen in dit vijfsterrenhotel waar wellness centraal staat. Laat je verwennen in de hamam- en snoezelruimtes, kom tot rust in de Finse saunachalet of trek een baantje in het binnen- en buitenzwembad.

..."
"

Dit hypermoderne hotel van de Franse Sofitelketen vind je in het hartje van de Luxemburgse hoofdstad. Aangenaam en eigentijds design en een vlotte service maken je er een tevreden klant. De panoramische bar op de bovenverdieping is een ware hotspot.

..."