Reportagetip: Magnifiek wandelen in Mullerthal, Klein Zwitserland in Luxemburg

Het landschap van het Groothertogdom Luxemburg is enorm variërend: van laagland tot bossen, met hier en daar enkele meren en rivieren. De beste manier om de natuur te verkennen, is ongetwijfeld wandelen. Een van de meest uitgelezen regio’s is het Mullerthal – een prachtige vallei gelegen in het zuid-oosten naast Echternach. GRANDE.be ging een weekend wandelen en volgde de Mullerthal Trail. Tijdens vier tochten van 5 tot 15 kilometer doorheen de dichte bossen, ontdekken we de omgeving.

Oudste stad van Luxemburg

Echternach is de oudste stad van Luxemburg en ligt aan de oostgrens naast Duitsland. De stad is het toeristische hoogtepunt van de regio door zijn ligging aan de vallei van de Sûre, het mooie stadscentrum en de indrukwekkende Benedictijnse abdij. Het interieur van de basiliek van de abdij vormt een bijzonder schouwspel met de afwisseling van zware, vierkante pijlers en lichtere, ronde zuilen. Al even bezienswaardig zijn de glas-in-lood ramen. De Heilige Willibrord stichtte deze abdij in 698. Later is hij hier ook gestorven en begraven. In de crypte staat de rijk versierde marmeren sarcofaag met zijn stoffelijk overschot.

Springprocessie

Ieder jaar, op de dinsdag na Pinksteren, vindt de wereldberoemde ‘Springprocessie’ plaats in het centrum van Echternach. Er komen duizenden bedevaartgangers en toeschouwers bijeen voor dit unieke cultureel fenomeen, ter ere van de Heilige Willibrord. De deelnemers zijn aan elkaar vastgemaakt met witte zakdoeken en begeven zich al springend naar de crypte in de Sint-Willibrord basiliek. Vroeger gebeurde dat volgens het beroemde principe 'drie stappen vooruit, twee achteruit', maar sinds 1947 werd deze manier afgeschaft. Volgens de organisatoren zorgde de massa springers zo voor te veel wanorde en gevaar. Het springen werd sindsdien beperkt tot afwisselend linker- en rechtervoet.

Leading Quality Trail of Europe

Vooraleer we de Mullerthal Trail aanvatten, zorgen we voor voldoende energie en een goed gevulde maag. We lunchen in Hostellerie de la Basilique in het centrum van Echternach. Onze keuze gaat naar een typische Luxemburgse schotel met allerlei soorten charcuterie en kazen. En met Belgische frietjes!

Van de verschillende wandelroutes doorheen Luxemburg behoren er twee tot de ’12 Leading Quality Trails of Europe’. Een daarvan is de Mullerthal Trail, die wandelaars leidt langs het 112 km lange gevarieerde landschap van de Mullerthalregio – ook wel Luxemburgs ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Via drie verschillende routes kan je de natuur ontdekken: bizarre rotsen, bemoste bossen, schilderachtige beken en dalen en open weilanden.

Drie lussen, drie karakters

De drie lussen van de Mullerthal Trail hebben elk hun eigen karakter. Op route 1 ontdek je de veranderingen in het landschap van rotsen, bossen en weiden. Route 2 loopt door het hart van ‘Klein Zwitserland’ en brengt je naar spectaculaire rotsformaties terwijl route 3 je meeneemt naar prachtige beekdalen en romantische burchten.

We wandelen 4 keer een gedeelte van de Mullerthal Trail, dat is telkens een halve dag en 5 tot 15 kilometer afstand. Vergis je niet in het tijdschema: je haalt amper een gemiddelde snelheid van 2 tot 3 kilometer per uur, op en neer doorheen de bossen.

Echternach – Berdorf: 6 km

De eerste etappe is een gedeelte van route 2: Echternach- Berdorf. De 6 km lange tocht start aan het station in Echternach. Na een korte klim bereiken we het uitkijkpunt ‘Troosknäppchen’ waar we een magnifiek uitzicht hebben op de stad Echternach. Het pad loopt verder door het bos tot aan ‘Wolves Canyon’ – een steile kloof waarvan de mare gaat dat er vroeger wolven kwamen schuilen. Langs de Aesbach wandelen we verder tot de grote rotsen van ‘Perekop’. Via houten loopbruggen komen we vervolgens in het romantische Aesbachtal waar de grot ‘Hohllay’ - vroeger werden hier regionale molenstenen gebroken – ligt. In deze grot in het midden van het woud werd een amfitheater gebouwd, regelmatig organiseert men er opvoeringen. Van daaruit is Berdorf in zicht.

Bouneschlupp

Na onze eerste zes kilometer Mullerthal Trail blazen we uit in Hotel Le Bon Repos Sports & Wellness in Scheidgen, waar we een fris amberkleurig Luxemburgs biertje Battin drinken. Daarna maken we plaats voor een stevige pot plaatselijke bonensoep ‘bouneschlupp’ en een heerlijke forel.

Berdorf – Mullerthal: 6,4 km

Bij het uitbreken van de eerste zonnestralen starten we de volgende dag aan de tweede etappe van route 2, die 6,4 km bedraagt. We vertekken in het centrum van Berdorf. Langs de romantische kleien Roitzbach ontdekken we het massieve plateau van Roitzbachschlüff, Binzeltschlüff en Werschrummschlüff. Tijdens de tweede helft neemt de route ons mee door het wilde en mooie bosgebied Schnellert. De finish is in het dorp Mullerthal waar de molen ‘Heringer Millen’ het eindpunt is. Vroeger was het een van de belangrijkste molens in de regio. Vandaag is het een toeristisch centrum en een restaurant met originele en dagverse recepten.

Mullerthal - Beaufort: 7,8 km

Onze derde etappe van de Mullerthal Trail bedraagt 7,8 km. Deze route start bij de ‘Heringer Millen’ en loopt verder via de prachtige open vallei van de Zwarte Ernz. Daarna wandelen we in het bos – doorheen een met mos bedekt rotsachtig landschap – dat uiteindelijk uitmondt aan de oevers van het romantische ‘Haupeschbaach’.

Kasteelvrouw met verrekijker

Deze tour eindigt naast de vijver tegenover de imposante kasteelruïne van Beaufort, die dateert uit de 12de eeuw. Vlak achter de ruïnes ligt het renaissance kasteel van Beaufort uit de 17de eeuw, waar de beroemde Cassero – een zwarte bessenlikeur - wordt geproduceerd. Onze gids Alain haalt enthousiast herinneringen op aan de vroegere kasteelvrouw Mevrouw Linckels, waarbij hij regelmatig op bezoek – of is het audiëntie – ging in haar studeervertrek, met een glaasje en een koekje. Mevrouw Linckels hield vanuit haar kamer met een verrekijker de omgeving scherp in het oog. Als hij langs het kasteel kwam en niet bij haar binnenging kreeg Alain het de volgende keer steevast te horen.

Van het kasteel van Beaufort naar een luxe diner in een van de beste restaurants van de streek: het is een mooi vervolg. In Hotel-restaurant Au Vieux Moulin in Lauterborn bij Echternach ervaren we een mix van klassieke en eigentijdse keuken. Begeleid met bijhorende plaatselijke wijnen, zoals dat heet.

Rosport – Mompach: 14,2 km

De laatste etappe van onze tour is ook de langste. Deze route bedraagt 14,2 km en start bij de kerk in Rosport. Langs idyllische bossen, prachtige panoramische uitzichten en bemoste rotsformaties, komen we aan in de vallei van de Girsterbaach.

Wandelen in het Mullerthal rond de prachtige oude stad Echternach en de steeds variërende natuur, met prima wandelroutes en een uitstekende gastronomie: het is de ideale manier om te genieten en te ontspannen. 'Klein Zwitserland' ligt korter bij huis dan je zou denken...

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

In het groene Echternach is het heerlijk tot rust komen in dit vijfsterrenhotel waar wellness centraal staat. Laat je verwennen in de hamam- en snoezelruimtes, kom tot rust in de Finse saunachalet of trek een baantje in het binnen- en buitenzwembad.

..."
"

Dit hypermoderne hotel van de Franse Sofitelketen vind je in het hartje van de Luxemburgse hoofdstad. Aangenaam en eigentijds design en een vlotte service maken je er een tevreden klant. De panoramische bar op de bovenverdieping is een ware hotspot.

..."