Reportagetip: Finland, het land van de duizend meren

Door het vliegtuigraampje ontwaren we de eerste Finse landschappen en voor we er erg in hebben, neemt het toestel een duik in de mozaïek van waterplassen en bossen. Bij aankomst in de luchthaven van Lappeenranta komt een vriendelijke, blonde Finse dame ons lachend tegemoet. In vlekkeloos Engels informeert ze op welke naam we onze huurwagen hadden gereserveerd.

Of willen we ons misschien eerst wat opfrissen, want met meer dan dertig graden is het hier naar Finse normen behoorlijk warm. In één beweging zijn al onze vooroordelen over Finland als reisbestemming van tafel geveegd: stugge Finnen blijken hartelijker dan vermoed, de onverstaanbare Finse taal hoeft geen probleem te zijn want Finnen spreken vloeiend Engels, en zelfs in een van de meest noordelijke landen van Europa kan het ’s zomers bloedheet worden.

Afkoelen geblazen dus, en waar kan dat beter dan in het land van de duizend meren. Finland telt er zo’n 188.000 om precies te zijn. We zijn geland in Lappeenranta, een bescheiden stadje aan de oevers van het Saimaameer in het zuidoosten van het land. En hoewel Saimaa het grootste meer van Finland wordt genoemd, is het eerder een complex systeem van meren: een enorm labyrint van water, moeras en land dat het grootste deel van de regio beslaat.

Alle Finnen een mökki

Op het water onthult de omgeving zich pas echt. Wat eerst het formaat van een vijver leek te hebben, blijkt een halve binnenzee. Op de oevers zien we houten huizen en cottages in baksteenrode kleuren geschilderd. We ontwaren idyllische taferelen van wuivend riet en grassen rond de oever. Eens terug op het vasteland verzwelgt het landschap opnieuw tussen de dichtbegroeide dennenbossen.

Onze nieuwsgierigheid is geprikkeld en we besluiten om zomaar wat rond te rijden en te sightseeën. Af en toe verlaten we de geasfalteerde weg. We nemen een afslag links of rechts, maar meestal leidt de onverharde weg naar een woonhuis op een privédomein. Terugkeren dan maar, maar de derde of vierde keer hebben we meer geluk: tussen de bomen door zien we al van ver de zon op het water glinsteren.

Een verlaten aanlegsteiger doet dienst als picknickplek, de zanderige oever blijkt ideaal als zonovergoten strand. Even uitblazen en daarna rijden we verder naar onze eindbestemming, op zoek naar onze mökki, ons zomerverblijf voor de komende twee weken. Alle Finnen bezitten er één: een mökki of zomerhuis aan de oever van een meer.

Eindeloos dobberen

Het cliché wil dat alle Finse mannen – de Nokia-techneuten op kop – ’s zomers hun houthakkershemd aantrekken en transformeren in het prototype van hoe een échte Finse man hoort te zijn: hout rooien in het bos en kappen voor het saunavuur en de barbecue, darts spelen tegen de muur van het tuinhuis, de roeiboot te water laten om vis te vangen voor het avondmaal en tot een stuk in de nacht gekoelde biertjes drinken.

Verder bestaat het zorgeloze, Finse zomerleven uit eindeloos dobberen en zwemmen in het water, leven op het ritme van de natuur en vooral genieten van de buitenlucht en het overvloedige daglicht dat over een paar maanden opnieuw een schaars goed zal worden.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

De Finse seizoenen verschillen als dag en nacht: terwijl tijdens de winterse poolnachten de zon amper boven de horizon uitkomt, blijft het tijdens de zomerdagen bijna vierentwintig uur licht. En ook de Finnen zelf genieten intens van hun korte zomer. Dat Finnen actieve buitenmensen zijn, merk je aan de talloze skeelers, zomerlanglaufers op wielen, joggers, zwemmers, roeiers, kanovaarders, wandelaars, hikers en fietsers.

En als ze niet aan het sporten zijn, timmeren ze aan hun houten huizen of vinden ze wel een andere manier om actief bezig te blijven. Een sauna nemen bijvoorbeeld is voor velen een wekelijks of zelfs dagelijks ritueel, niet verwonderlijk dat elk Fins gezin een eigen sauna naast hun huis heeft staan.

De enige buurman is met vakantie

Op het einde van een lange grindweg, te midden van het bos, aan de oever van een klein meer, staat ons zomerhuis. De eigenares, een kranige dame van in de tachtig, leidt ons rond. Ze brabbelt honderduit in het Fins, maar gelukkig is haar kleindochter erbij om het voor ons met handen en voeten te vertalen. “Hier ligt een voorraad hout, daar is de kachel om de sauna op te warmen, hierachter staat het barbecuestel. Jullie fietsen staan in het schuurtje, de roeiboot ligt aangemeerd daar beneden bij de privésteiger. De bosbessen en frambozen rond het huis mag je plukken. En oh ja, voor ik het vergeet: de enige buurman in de wijde omtrek is deze maand met vakantie. Het meer is dus van jullie alleen. Het zal hier nogal eenzaam en rustig zijn, hopelijk vind je dat niet erg?” Moet het nog gezegd worden? Dit wordt het paradijs: genieten van de rust, de stilte, het water, het licht en de zon!

5 tips

1. Kolovesi National Park

Het Kolovesi National Park is een van de grootste natuurparken van Finland, dat voor het grootste deel uit water van het Saimaameer bestaat. De belangrijkste reden voor de bescherming van dit natuurgebied was de met uitsterven bedreigde ‘Saimaa’ of geringde zeehond, een zeldzame robbensoort die in zoet water leeft. Grote delen van het park zijn toegankelijk met een kajak of kano voor één- of meerdaagse tochten. Kamperen gebeurt op voorbehouden plekken langs de oever in het wild, maar vooraf reserveren bij de parkwachters is tijdens de zomer een must!

2. Opera in Savonlinna

Centraal in de regio ligt het charmante stadje Savonlinna (28.000 inwoners), dat vooral bekend staat om het veertiende-eeuwse kasteel ‘Olavinlinna’, gebouwd ter verdediging tegen de Russen. Elke zomer dient het als decor voor het internationaal gerenommeerde operafestival van Savonlinna, een meer dan honderd jaar oude traditie!

3. De architectuur van Alvar Aalto in en rond Jyväskylä

De internationaal gerenommeerde Finse modernistische architect Alvar Aalto begon zijn carrière in de jaren '20 in de stad Jyväskylä, waar tientallen van zijn bouwwerken nog steeds te bezichtigen zijn. Daarnaast staat Aalto ook bekend om zijn ontwerpen van de zogenaamde Artek-meubelen in geplooid hout en glaswerk, gegeerde designobjecten. Het museum van Alvar Aalto, net buiten het stadscentrum van Jyväskylä, biedt een interessant overzicht van zijn oeuvre.

4. Fins design

Finse ontwerpen staan hoog aangeschreven bij designliefhebbers. Iitalla, Marimekko en Artek zijn maar enkele van de internationaal gereputeerde designmerken van Finse makelij. Bijzonder is dat je overal in Finland, zelfs in de meest verlaten dorpen en gehuchten, wel een winkeltje of supermarkt aantreft met Finse designproducten.

5. Fietsen in Finland

Grote delen van Finland zijn vlak en dus ideaal voor fietsers. Fietsen kunnen makkelijk mee op overzetboten en kamperen is overal toegestaan. Denk eraan dat Finland een van de dunstbevolkte regio’s van Europa is: fietsafstanden kunnen dus lang zijn en de wegen desolaat; een goede voorbereiding is dus essentieel. Sommige gemeentelijke toeristische diensten bieden fietskaarten aan met routes voor één of meerdere dagen. Een leuk uitgestippelde dagroute die je de kans geeft om al een glimp op te vangen van het Saimaagebied, start aan de haven van Lappeenranta.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels