Reportagetip: De goedbewaarde geheimen van het Spaanse binnenland

Spanje, dat zijn niet enkel de beroemde stranden die te lang de reputatie van het land maakten. Hoewel het schiereiland zowat 8.000 km kustlijn telt, met heel wat adembenemende uitzichten, is het ook een paradijs voor wie houdt van de natuur, cultuur en patrimonium. We vonden voor jou enkele pareltjes!

De parken: de natuur in haar puurste vorm die een kwart van Spanje bedekt

Door zijn geografische ligging en zijn kenmerkende reliëf, geniet Spanje een gevarieerd klimaat. Lange zomers en een zacht winterseizoen zorgen ervoor dat je heel het jaar door wandelingen kan maken, op ontdekkingstocht langs sierras en parken die het schiereiland rijk is. Zo geniet je op een andere manier van elk seizoen.

50 natuurreservaten en beschermde plekken

Wist je dat meer dan een kwart van het Spaanse grondgebied beschermd is? Er liggen over het hele Iberische schiereiland charmante parken, vijftigtal natuurreservaten en andere goedbewaarde plekken.

Voor elk wat wils

Één van die parken is het Picos de Europa nationaal park, gelegen in het noorden van het land, tussen León, Cantabrië en Asturië. Dit park, het meest uitgestrekte van heel Spanje, telt onder andere de Naranjo de Bulnes, één van de hoogste bergtoppen van het land, alsook de indrukwekkende kabelbaan van Fuente Dé. Het ecosysteem van het Atlantische bos, biedt met zijn mix van eiken en esdoorns beschutting aan everzwijnen, herten en dassen. Hiervoor maken we graag een omweg!
Het nationaal park van Ordesa en de Monte Perdido, in het noorden van het land, zal je ook verrassen met zijn beukenbossen, watervallen en kloven. Je kan er klauteren van de prairies van Ordesa tot aan de waterval van de Cola de Caballo. Dat een natuurlijke site met een uitzonderlijke schoonheid is.

Één van de meest uitgestrekte mediterraanse bossen

Helemaal anders is het nationaal park van Cabañeros, waar je het Toledo-gebergte terugvindt, één van de meest uitgestrekte mediterraanse wouden van het Iberische schiereiland. Je kan er met name een overvloedige populatie herten observeren op de uitgestrekte vlaktes van de Raña de Santiago. Dit park doet ook dienst als onderkomen van verschillende met uitsterven bedreigde diersoorten, zoals de koningsarend of de monniksgier.

Vannacht slapen we in een kasteel!

Aan het begin van de afgelopen eeuw wilde de Spaanse regering een netwerk van premium kwaliteitshotels creëren. Monumentale gebouwen werden opgetrokken om er toeristen te ontvangen. De paradores waren geboren en hun deuren zijn het hele jaar door geopend om te zorgen voor een unieke beleving en de ontdekking van Spanje met een andere blik.
 
Spanje is niet samen te vatten in enkel een uitzonderlijke natuur. Het binnenland beschikt immers over een uitzonderlijk patrimonium. Het schiereiland herbergt bijvoorbeeld zowat 10.000 kastelen en paleizen waarvan het grootste deel open is voor het publiek. In sommigen kan je zelfs overnachten: dat is het concept van de paradores. Met hun ideale ligging ontvangen ze je en bieden ze een garantie op onvergetelijk reizen in steden die geklasseerd zijn als UNESCO Werelderfgoed. Je vindt onder andere paradores in het hart van historische monumenten als Alcalá de HenaresÁvilaCáceresCuencaGranadaMéridaSantiago de CompostellaÚbeda en op enkele tientallen kilometers van Segovia, in La Granja de San Ildefonso.

De keuze van een parador kan ook een mooie gelegenheid zijn om deel te nemen aan de twee meest gereputeerde theaterfestivals van Spanje: het internationale festival van het Romeinse theater van Mérida (dat plaats vindt in een uitzonderlijk goed bewaard, meer dan 2000 jaar oud Romeins theater) en het Internationaal Festival van het klassieke theater van Almagro (waarvan het hoofdpodium zo goed als intact gebleven is sinds de bouw meer dan 400 jaar geleden!).

Steden die geklasseerd zijn als UNESCO Werelderfgoed

Heel wat Spaanse steden zijn echte openluchtmusea. Een historisch erfgoed dat even indrukwekkend als boeiend is! Het is ideaal om er enkele te combineren om zo te genieten van het volledig ontdekken van een gebied.

Schitterend Avila

Niet minder dan een tiental Spaanse steden zijn geklasseerd als UNESCO Werelderfgoed. Onder hen kunnen we het schitterende Avila noemen, met zijn goedbewaarde omwallingen. Het is één van de best bewaarde versterkte steden in Europa. Ze onderscheidt zich door haar geplaveide straten, Middeleeuwse sites, schitterende kerken en smaakvolle gastronomie. Het vredevolle Avila nodigt uit om, in alle rust, te genieten van de tijd. Dit vredevolle gevoel is met name voelbaar bovenop het belvedère van Cuatro Postes, waar je kan genieten van een uitzonderlijke zonsondergang.

Nog een niet te missen juweeltje: Cordoba

Zijn moskee-kathedraal, zijn alcazar van de katholieke koningen, zijn synagoge en zijn Romeinse brug illustreren op schitterende wijze het samenleven van de Christelijke, Islamitische en Joodse culturen doorheen de geschiedenis van Cordoba. Mis zeker niet de Joodse wijk, de Calahorre-toren, het Romeinse theater, de koninklijke renstallen en het plein van de Corredera te bezoeken. Cordoba wordt vaak gecombineerd met Sevilla en Granada.

Toledo: de stad van de drie culturen

Toledo is net zo goed een omweg waard, als stad die beschouwd wordt als verzamelpunt van het grootste aantal toeristische attracties in Spanje. Ze wordt ook wel ‘de stad van de drie culturen’ genoemd. En ligt vlakbij de Spaanse hoofdstad, op amper 70 km van Madrid. Met de hogesnelheidstrein ben je er in zowat een half uur. Haar historische geklasseerde stadscentrum is opmerkelijk goed bewaard en de geschiedenis ervan is te traceren tot in de Middeleeuwen. Door de smalle straten kuieren zorgt ervoor dat je een adembenemend monumentaal en zeer levendig geheel kan ontdekken!

Enkele van de mooiste dorpen van Europa

Spanje wordt vaak samengevat in zijn grote toeristische publiekstrekkers als Barcelona, Madrid of Sevilla. Maar op een moment dat het toerisme ingrijpend verandert, is het ook belangrijk om uit de grote steden te trekken en talloze pittoreske kleine dorpjes te ontdekken die maar al te graag hun schatten prijs geven. Spanje barst van de charmante dorpjes, vooral in rurale regio’s. Dorpjes die vaak op locaties een postkaart waardig terug te vinden zijn, en die erom vragen om verloren te lopen in hun straten, er architecturale schatten te ontdekken en te genieten van het verwelkomende karakter en de tradities van de inwoners. 

Capileira

Onder hen is Capileira in Andalusië: genesteld in het Nationaal park van de Sierra Nevada. Gelegen op bijna 1.500 m hoogte, biedt het vanop zijn belvedères een spectaculair zicht op de ravijn van Poqueira en de toppen van Mont Mulhacén en de Pic Veleta. Dit dorp onderscheidt zich door zijn typische, witte Andalusische huizen en verschillende historische architecturale sites zoals de kerk van Nuestra Señora de la Cabeza het museumhuis van Pedro Antonio de Alarcón.

Frías: het kleinste dorp van Spanje

Nog een ruraal pareltje: Frías, in Castilla-León. Gelegen op een rots aan de oevers van de Ebro, is Frías het kleinste dorp van Spanje. Het silhouet van het dorp wordt omgeven door de Pic Humión, de hoogste berg van het natuurpark Montes Obarenes. De architectuur is een mix van romaanse elementen met andere die dateren uit de Middeleeuwen, waaronder het kasteel van Velasco en de kerk San Vicente Mártir. De hangende huizen van het dorp plakken tegen zijn muren. Adembenemend!

Ujué in Navarra

Citeren we nog Ujué in Navarra. Dit dorp bezoeken is als reizen in de tijd. De smalle straatjes en labyrinten, alsook de huizen in kalksteen brengen bezoekers terug naar de Middeleeuwen. In het hart van het dorp staat de Santa María kerk waar romaanse en gotische stijlen perfect met elkaar combineren. Op een steenworp daarvandaan bevindt zich het Castillazo, waar vroeger de Carlos II universiteit huisde. Vandaag vind je er nog altijd de grondvesten van oude versterkingen.

Drie niet te missen cultuurroutes

Het uitzonderlijke patrimonium van Spanje kan je ook ontdekken langsheen grote thematische routes. Deze drie zijn niet te missen!

1. De Zilverroute

Te beginnen met de Via de la Plata, de Zilverroute. Deze oude handelsroute werd door de Romeinen gebruikt om het zilver te transporteren dat in het zuiden van het land gedolven werd. Een reisroute die het land van noord naar zuid doorkruist en ervoor zorgt dat je bijzonder oude steden kan ontdekken als Salamanca, Cáceres, Mérida en Zafra, langsheen goed bewaarde landschappen en heuvels bedekt met olijfgaarden en sinaasappelbomen, om te eindigen in het magnifieke Sevilla. 

2. De Route van Keizer Karel

Nog een niet te missen route: de Route van Keizer Karel. Hier beleef je een belangrijk hoofdstuk van de Spaanse geschiedenis uit de XVIde eeuw: de allerlaatste reis van Keizer Karel de Vijfde voor zijn dood. Een traject van ongeveer 550 km tussen de haven van Laredo in Cantabrië naar het noorden van Spanje en het klooster van Yuste in Extremadura. Een reis uit de geschiedenisboeken om enkele van de plekken te ontdekken die de Keizer bezocht tijdens zijn laatste tocht.

3. De Route van El Cid

Gebaseerd op het beroemde Castiliaanse gedicht van de XIIde eeuw die het verhaal vertelt van de legendarische ridder Rodrigo Díaz de Vivar, biedt de Route van El Cid je de mogelijkheid om diens avonturen te herbeleven door het parcours te volgen dat voorkomt in de oorspronkelijke tekst. Je volgt dan een toeristische en culturele route die je naar het binnenland en het oosten van Spanje brengt, langsheen Castilla-León, Castilla-la-Mancha, Aragon en tenslotte de regio Valencia.

Copyrights foto's: TURESPAÑA
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels