Reportagetip: Avant-gardistische bodegas tussen druivenstokken: ontdek het verbluffende wijnwalhalla Spanje

Op Frankrijk en Italië na is Spanje de grootste wijnproducent ter wereld. Met 1,1 miljoen hectare wijngaarden maken de druivenstokken een onmiskenbaar deel uit van het landschap. Speciale routes langs wijngaarden en - kelders laten proeven van erg uiteenlopende wijnen toe. Een aantal van de ‘bodegas’ hebben eigen avant-gardistische architectuur, soms zelfs geïnspireerd door vertrouwde vormen zoals een wijnvat.

Maar liefst 115 kilometers is ze. De wijnroute in ‘Ribera del Duero’, een regio in het hart van Noord-Spanje, is een absolute aanrader. Deze Castiliaanse plateaustreek wordt doorklieft door de stroom van de Duero en is jaarlijks goed voor 50 miljoen liter wijn. In de wijnhuizen proef je vooral rosé wijnen, jonge rode wijnen en op vat gerijpte wijnen, allen op basis van de tempranillodruif.

Tussen de wijnranken

De wijnen uit de ‘Ribera del Duero’ zijn een vaste waarde in de Vlaamse wijnhandels en vinden vlot hun weg naar de supermarkten. Een exclusievere wijn is de Txakoli. De beperkte productie in kleinere wijngaarden volstaat net om aan de vraag in het Baskenland zelf te voorzien. Voor deze droge, wat zurige witte wijn moet je naar de lokale gaarden afzakken. En dat zal je je niet beklagen: de Txakoli-wijnroute loopt langs herderlijke valleilandschappen met middeleeuwse klooster- en kerkgebouwen.

Eens iets anders proberen dan een klassieke wijn? Trek dan naar het Marco de Jerez, een Zuid-Spaanse streek met een sterke wijntraditie. De zacht glooiende heuvels krijgen kleur door het graan, de zonnebloemen én de wijnranken natuurlijk. Volledig gefermenteerde druiven zorgen voor ‘sherry’, een wijn met een hoger alcoholpercentage van 15 tot 23 procent. Uit overrijpe druiven komen dan weer de zoete dessertwijnen zoals ‘Moscatel’ voort.

In Spanje is een lokale wijn bij een scala aan plaatselijke lekkernijen een must. Voor een nog feestelijkere tint zorgt een glaasje cava. De wereldhoofdstad van deze mousserende wijn is Sant Sadurní d’Anoia in de Catalaanse streek Penedès. De ondergrondse kelders van wijnhuis ‘Codorníu’ bijvoorbeeld vormen de ideale plek om te leren hoe deze sprankelwijn geproduceerd wordt. En hoe ze smaakt.

Titanium wijnpaleis

Naast cava mogen ook de wijnen van La Rioja zich bijzonder geroemd voelen. Een deel daarvan, voornamelijk rode wijnen, wordt geproduceerd in de Noord-Spaanse streek ‘Rioja Alavesa’.

Zeker Elciego is een stop waard. Hier waakt de hypermoderne bodega ‘Marqués de Riscal’ over de druivenstokken. Het avant-gardistische wijnhuis is van de hand van Frank Gehry, tevens architect van het Guggenheim Museum in Bilbao. Kronkelende platen van titanium in roze, goud en zilver herbergen onder meer een spa met wijntherapie. Ontdek de zaligmakende werking van druivenpitten voor de huid. Of neem een warm bad in een wijnvat.

Architecturale vaten

In dezelfde Baskische streek steekt ook een ander wijnhuis in een modern jasje. Voor het design van ‘Bodega Ysios’, genoemd naar de Egyptische wijngoden Isis en Osiris, heeft gerenommeerd architect Santiago Calatrava zijn mosterd gehaald in de wijnindustrie. Het langgerekte gebouw uit cederhout in Laguardia lijkt een rij grote wijnvaten te zijn. Het spectaculair, golvend dak van aluminium platen weerspiegelen de bergketen aan wier voet het wijnhuis ligt. Vanuit de lucht gezien lijkt de bedekking wel een wijnglas.

Hiermee houdt het niet op in Laguardia. Het ‘Viña Real’, een bodega in de vorm van een gigantisch wijnvat, is zeker een bezoekje waard. Het gebouw uit beton, cederhout en staal vormt het decor voor workshops rond wijn. De wijn zelf wordt bewaard in kelders gehouwen uit de rotsen.

Zaha Hadids decanteerfles

Of een art-nouveau wijnshop in de vorm van een decanteerfles kan ook, moet architect Zaha Hadid gedacht hebben. Dit moderne paviljoen met overkoepelend dak past perfect bij het wijnhuis van López de Heredia in het plaatsje Haro, één van de oudste bodegas in La Rioja.

Copyrights foto's: TURESPAÑA

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels