Reportagetip: Artistieke fietstour door groen Brussel

Treinstations zijn er op twee handen te tellen, metro’s en trams doorkruisen de hele stad, maar de hoofdstad van België én van Europa telt meer groen dan je zou denken en is erg geschikt om met de fiets te verkennen. En wie van de Brusselse Kleine Ring durft af te wijken en door de omringende stadsdelen toert, valt met zijn neus in de boter. We ontdekken een groen, kunstzinnig en multicultureel Brussel waar iedere bezoeker zijn hartje op kan halen.

     

Brussel aan je voeten

We beginnen onze fietstocht in het stadsdeel Elsene en begeven ons richting Matongé, de Congolese wijk van Brussel. Overal om ons heen zien we Afrikaanse coiffeurs en typische levensmiddelenwinkeltjes, waardoor je direct in exotische sferen waant. Na Matongé achter ons te hebben gelaten, komen we aan op het Poelaertplein, in het hoger gelegen gedeelte van de stad. Vanaf dit punt heb je een schitterend uitzicht over het lagere gedeelte van Brussel. Voor mooie gebouwen hoef je niet in de verte te kijken. Op het plein vind je het Justitiepaleis, het gerechtsgebouw dat doet terugdenken aan een periode waarin België nog een economische grootmacht was. In de Peruviaanse hoofdstad Lima hebben ze zich laten inspireren door het Brusselse Justitiepaleis en een kleinere variant neergezet.

We vervolgen onze route en maken een korte stop in het Egmontpark, een klein stukje groen net achter het Justitiepaleis. Ondanks dat je in de stad bent, vormt het park een oase van rust te midden van alle drukte. Ook het weer zit mee en de fel schijnende zon maakt het moment alleen maar aangenamer. Het valt op dat je je als fietser in Brussel zeker geen ongewenste gast voelt. Veel gedeeltes van de weg zijn gereserveerd voor fietsers en bussen, wat Brussel een uitstekende fietsstad maakt. Je voelt je toch licht bevoorrecht wanneer je het drukke, stilstaande verkeer lachend voorbij kunt fietsen.

Art nouveau

We laten het centrum van de stad voor wat het is en gaan terug richting Elsene en het stadsdeel Sint-Gillis, langs huizen en gebouwen in de art nouveau-stijl, een kunststijl die is geboren in Brussel met Victor Horta als een van de belangrijkste grondleggers. Art Nouveau is een kunststijl die zijn bloeiperiode kende van eind negentiende eeuw tot aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. De stijl kenmerkt zich door krullende lijnen en zweepslagstijl in het ijzerwerk dat terug te zien is in de zuilen en balkonnetjes. Er wordt vaak gehint naar de natuur, flora en fauna. Licht is een belangrijk thema in de art nouveau. Grote ramen met glas-in-lood zorgen voor veel lichtinval. We houden halt aan de Avenue Louise 224 bij Hotel Solvay, een van de huizen die ontworpen is door Victor Horta. Omdat de art nouveau-beweging maar van korte duur was, zijn veel gebouwen uit die periode gesloopt of ontdaan van de typische kenmerken. Tegenwoordig worden de art-nouveaugebouwen gekoesterd en beschermd. Hotel Solvay is ook opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Dat geldt ook voor het Hortamuseum, zijn voormalig woonhuis en atelier.

Flagey en Ter Kamerenbos

Nu gaat het richting het Ter Kamerenbos, de natuurlijke uitloper van het grote Zoniënwoud ten zuiden van Brussel. We houden halt bij het Flageygebouw. Tegenwoordig is dat een cultuurcentrum voor projecten rond muziek en beeld. Jarenlang deed het dienst als het VRT-gebouw. Inmiddels zijn de VRT en RTBF verhuisd naar een groter pand aan de rand van Brussel.

Eenmaal aangekomen in het Ter Kamerenbos is het de hoogste tijd voor een stop en een late lunch. We zetten de fietsen aan de kant en besluiten een stukje door het bos te wandelen. De brede weg die door het natuurgebied loopt, is sinds anderhalf jaar autovrij. Voor de Brusselaar is de locatie daarom ideaal om te gaan lopen of fietsen, zonder je zorgen te moeten maken over gevaarlijk verkeer.

Parijse sfeer in Brussel

De tweede dag van onze verkenningstocht door Brussel begint in Kastelein, of Châtelain zoals de wijk in Elsene doorgaans genoemd wordt. De lucht ziet er dreigend uit en de wind is straf. We fietsen over het Kasteleinsplein. In normale tijden staat het hier vol met terrassen en heb je met de vele boetiekjes het gevoel in Parijs rond te wandelen. Het is geen wonder dat een groot aantal van de Fransen in Brussel wonen rond Châtelain. We fietsen door naar het centrum van Sint-Gillis, waar we ook de eerste regen van de dag moeten trotseren. De bui is van korte duur en we vervolgen onze tocht naar het kanaal. We doorkruisen het Dudenpark in Vorst en stoppen even bij het Joseph Mariënstadion, het authentieke voetbalstadion van de plaatselijke voetbalclub Union Saint-Gilloise. De eretribune wordt gezien als monument en heeft een plaatsje op de lijst van Belgisch cultureel erfgoed. Het nadeel hiervan is dat het stadion niet zomaar gemoderniseerd of verbouwd mag worden. Ooit konden er meer dan 40.000 supporters in het stadion. Voor de veiligheid hebben ze dit teruggebracht naar achtduizend. 

Van moeras tot kanaal

We passeren het centrum van hedendaagse kunst WIELS, in de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens. Op dat terrein vind je ook het ‘Moeras Wiels’. Eenmaal aangekomen bij het kanaal besluiten we door te fietsen naar Anderlecht. We doorkruisen het centrum en zetten koers richting Neerpede. Hier houden we halt bij enkele street art werken onder de buitenring van Brussel, waarna we weer terugfietsen naar het kanaal. We dalen af en hebben het geluk aan onze zijde: we hebben de wind in de rug.

Gekleurde molentjes

Dan nemen we een kijkje bij Abattoir. Dat voormalige slachthuis wordt nu gebruikt als markthal met allemaal verse producten. De markt vindt iedere vrijdag, zaterdag en zondag plaats. Sinds korte tijd maakt Abattoir ook gebruik van groene/duurzame energie, door middel van zonnepanelen, windenergie en waterkracht. Verder langs het kanaal merken we op dat felgekleurde windmolentjes, aangedraaid door de harde wind, ons richting Molenbeek begeleiden. De grijze lucht heeft inmiddels plaats gemaakt voor een voorzichtig zonnetje.

We passeren het MIMA, het Millennium Iconoclast Museum of Arts, op het terrein van de oude Belle-Vue-brouwerij. Naast het museum zijn er ook een hotel en restaurant op het terrein gevestigd. In het centrum van Molenbeek valt vooral de grote Arabische invloed op. We maken een korte stop bij het MolenGeek gebouw, een plaats waar jongeren en professionals die interesse hebben in programmeren en andere zaken op het gebied van ‘tech’ terecht kunnen om bij te leren en hun capaciteiten te ontwikkelen. Het stadsdeel Molenbeek zit in de lift en deze initiatieven dragen bij aan de verbetering van het imago.

Tour & Taxis: de stad in een stad

We fietsen naar Tour & Taxis, een distrubutiecentrum en goederenstation aan de oude spoorlijnen. De verschillende gebouwen zijn allemaal onderdeel van een herbestemmingsproject. Een goed voorbeeld hiervan is de ‘Gare Maritime’. Dat volledig overdekte pand, dat tevens de grootste houten constructie van Europa is, is ingericht als ‘stad in een stad’, met winkels, horecagelegenheden, kantoren, vergaderruimtes, en cursusruimtes.

De fietstocht gaat door het Park van Laken, een park dat op verzoek van koning Leopold II is aangelegd. Onderweg kunnen we nog even zwaaien naar de huidige koninklijke familie, wanneer we het koninklijk paleis passeren.

Het huis van Victor Horta

De derde en laatste dag staat er een rondleiding in het Hortamuseum op het programma. Na de les kunstgeschiedenis van twee dagen geleden, ben ik helemaal klaar om de proef op de som te nemen. Al bij het bewonderen van de voorgevel van het gebouw valt op dat het eigenlijk aan alle kenmerken van art nouveau voldoet: het ijzerwerk is in de typische zweepslagstijl, de ramen zijn groot en de patronen hebben veel weg van planten en andere natuurlijke elementen. Wanneer we het museum betreden wordt pas echt duidelijk wat het effect is van de grote lichtinval. Wanneer je je door het huis begeeft, word je letterlijk in het zonnetje gezet. Het opkrullende ijzerwerk is zelfs tot aan de deurklinken zichtbaar en geen enkele is hetzelfde.

Het hart van Europa

Na het kunstzinnige ochtendprogramma fietsen we door naar Etterbeek om de Europese wijk te bezoeken. We stoppen eerst nog even voor een koffie in de zon op het Jourdanplein. Het Europees Parlementsgebouw torent al boven de gebouwen uit. We vervolgen onze tocht naar het Schumanplein, waar we recht onder het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie staan. Vervolgens gaan we heuvel op naar het Jubelpark, waar de Triomfboog als absolute pronkstuk staat. In de gebouwen eromheen vind je musea zoals het Legermuseum en Auto World. We dalen weer af om een kijkje te nemen bij het Europees Parlementsgebouw. In tegenstelling tot de gebouwen op het Schumanplein, zijn de meeste van de EU-gebouwen rond het station Brussel-Luxemburg wel te bezoeken.

Na een korte stop in het Leopoldspark wordt het tijd om de fietsen weer terug te brengen naar Pro Velo. Het is moeilijk voor te stellen dat we de afgelopen dagen in dezelfde stad zijn gebleven. Als Brusselaar heb je alles wat je hartje begeert: een stad vol leven, prachtige architectuur, wijken met ambitieuze projecten en de natuur binnen handbereik. En dat alles is te bereiken per fiets. Brussel is zonder twijfel een echte groene fietsstad!

Meer informatie vind je op Visit Brussels.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
In het hart van Brussel ligt het luxe viersterrenhotel NH Collection Brussels Grand Sablon. Het elegante hotel is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en telt 192 stijlvolle ingerichte kamer en suites.
..."