Brussel's beste: een tour door 10 iconische plekken

Brussel is een stad die bruist van cultuur, geschiedenis en levendige wijken. Met zijn indrukwekkende architectuur, wereldberoemde musea en pittoreske straatjes biedt Brussel een rijke en gevarieerde ervaring voor elke bezoeker. Van de prachtige Grote Markt en de charmante Zavel tot de moderne kunstwerken in de KMSK en de unieke Art Nouveau gebouwen van Victor Horta. Ontdek in dit artikel tien iconische bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je bezoek.

1. De pittoreske charme van de Zavel in Brussel

De Zavel is een charmante wijk in het historische hart van Brussel, bekend om zijn pittoreske straatjes en historische gebouwen. Hier vind je een overvloed aan gezellige cafés en trendy restaurants, die lokale en internationale gerechten serveren. Het is een ideale plek voor kunstliefhebbers, met verschillende galerieën en culturele evenementen die regelmatig plaatsvinden. Tijdens een wandeling door de Zavel ontdek je ook de rijke geschiedenis en de unieke architectuur die deze wijk te bieden heeft.

2. De Marollen: de volkswijk vol kleurrijke verrassingen

De Marollen lijkt wel de volledige tegenpool van de Zavel: de ene buurt chic en voornaam, de andere volks en authentiek. De Marollen is een levendige en hippe buurt waar talrijke street art en kleurrijke muurschilderingen de gevels sieren. Het staat bekend om zijn drukke vlooienmarkten, vooral de populaire Place du Jeu de Balle, en een diverse mix van kunstgalerieën, trendy cafés en restaurants.

3. Kunst en cultuur in KMSK Brussel

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSK) in Brussel is een prestigieuze instelling die een uitgebreide collectie van kunstwerken herbergt, van de oude meesters tot moderne en hedendaagse kunstenaars. Het complex bestaat uit meerdere musea, waaronder het Museum voor Schone Kunsten zelf en het Magritte Museum. Bezoekers kunnen onderandere genieten van werken van Rubens, Van Dyck en Ensor.

4. Een reis door surrealistische dromen in het Magritte Museum

Het Magritte Museum in Brussel is gewijd aan de werken van de beroemde surrealistische kunstenaar René Magritte, die bekend staat om zijn unieke en intrigerende schilderijen. Het museum in het hart van de stad herbergt de grootste collectie van Magritte's werken ter wereld, met meer dan 230 kunstwerken, waaronder schilderijen, tekeningen en sculpturen. Bezoekers worden uitgenodigd om de dromen en fantasieën van de kunstenaar te verkennen, waarbij thema's als illusionisme en de relatie tussen beeld en werkelijkheid centraal staan.

5. Elegant shoppen in de Hubertus- en Elisabethgalerijen

De Hubertusgalerij en de Elisabethgalerij zijn prachtige overdekte winkelgalerijen met een elegante architectuur en historische charme in het hart van Brussel. De Hubertusgalerij, ontworpen in de 19de eeuw, is een sfeervolle promenade met een mix van luxe winkels, cafés en kunstgalerijen. De Elisabethgalerij, met haar opvallende koepel en decoratieve details, vormt dan weer een toeristische trekpleister voor liefhebbers van mode, design en gastronomische delicatessen.

6. Grote Markt: historisch werelderfgoed 

De Grote Markt in Brussel is een indrukwekkend plein omringd door het iconische Stadhuis van Brussel, het Broodhuis en vele gildehuizen. Het plein is sinds 1998 UNESCO Werelderfgoed en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. De Grote Markt wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen ter wereld.

7. De wereld van Art Nouveau in het Horta Huis

Brussel heeft nog meer UNESCO Werelderfgoedlocaties waaronder het Horta Huis, het voormalige woonhuis en atelier van de beroemde Art Nouveau-architect Victor Horta. Het werd gebouwd tussen 1898 en 1901 en is rijkelijk versierd met glas-in-lood ramen, sierlijke trappen en bijzondere meubels die Horta zelf ontwierp. Tegenwoordig fungeert het als museum, waar bezoekers kunnen genieten van een unieke kijk op de artistieke visie van Horta en de opkomst van de Art Nouveau-beweging.

8. Solvay Huis: Victor Horta's Art Nouveau triomf

Een ander prachtig voorbeeld van de Art Nouveau-architectuur, ontworpen door de beroemde architect Victor Horta in 1894 is het Solvay Huis. Dat indrukwekkende gebouw was de residentie van de rijke industriëlen Ernest en Alfred Solvay en weerspiegelt hun welvaart en invloed in die tijd. Vandaag de dag is het huis toegankelijk voor het publiek en biedt het een fascinerende inkijk in de levensstijl van de elite vroeger.

9. Het kloppend hart van Brussel's culturele scène in Flagey

Flagey in Brussel is een levendig cultureel centrum dat bekend staat om zijn opvallende architectuur en rijke geschiedenis. Oorspronkelijk gebouwd als de Église du Flagey in de jaren 1930, heeft het een transformatie ondergaan en fungeert het nu als een veelzijdige evenementenlocatie. Het biedt ruimte voor concerten, filmvertoningen, en andere culturele activiteiten en verwelkomt jaarlijks de allergrootste artiesten uit binnen- en buitenland.

10. Een oase van rust en geschiedenis in het Eeuwfeestpark

Het Eeuwfeestpark, ook wel bekend als het Jubelpark of Parc du Cinquantenaire, is een iconisch park in Brussel dat is aangelegd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid in 1880. Het park is herkenbaar door zijn indrukwekkende triomfboog, die uitkijkt over uitgestrekte grasvelden en met bomen omzoomde lanen. Binnen het park bevinden zich brede wandelpaden alsook verschillende musea, waaronder het Jubelparkmuseum.

Tip voor overnachting

In het hart van Brussel vind je het luxe viersterrenhotel NH Collection Brussels Grand Sablon. Dat elegante hotel, gevestigd in een prachtig gerestaureerd gebouw uit de 19de eeuw, biedt een harmonieus samenspel van historische pracht en modern comfort. Met 192 kamers en suites, allemaal in frisse neutrale tinten, straalt het hotel een eigentijdse en ruime sfeer uit. Daarnaast beschikt het over een ultramodern fitnesscentrum dat 24/7 geopend is. In de nabije omgeving vind je de Grote Markt, het Magritte Museum en het Koninklijk Paleis van Brussel.

Copyright foto's: visit.brussels - Jean-Paul Remy, visit.brussels - Jean-Paul Remy, Gilles van den Abeele, visit.brussels - Jean-Paul Remy, visit.brussels - Jean-Paul Remy 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
In het hart van Brussel ligt het luxe viersterrenhotel NH Collection Brussels Grand Sablon. Het elegante hotel is gevestigd in een prachtig historisch gebouw en telt 192 stijlvolle ingerichte kamer en suites.
..."