Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella: Feestvieren in La Rioja, Navarra en Castilië en León

Stierengevechten bijwonen in Navarra, Paasoptochten zien passeren in La Rioja of dansen op oogstfeesten in Castilië en León. Gedurende je pelgrimstocht naar Santiago de Compostella maak je best even een tussenstop in een van deze regio’s op de route. Het krioelt er van de vreugdevolle festiviteiten. 

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Navarra: San Fermín-feesten

Volg je de Franse route naar Santiago de Compostella, dan passeer je wellicht Navarra, een ietwat onderbelichte regio in het noorden van Spanje. Hoewel je hier geen massatoerisme vindt, kan de regio je best wel eens verbazen. Er worden heel wat leuke festiviteiten georganiseerd. Pamplona bijvoorbeeld, de hoofdstad van Navarra, is wereldberoemd vanwege het stierenrennen dat in juli de stad helemaal op zijn kop zet. Het is een onderdeel van de San Fermín-feesten in juli. Tienduizenden feestgangers verzamelen zich op 6 juli op het centrale plein van Pamplona, waar het feest wordt geopend. De San Fermín-feesten vormen vooral ook een culinair festijn, aangezien er traditioneel gekookt wordt. ’s Avonds is het bijvoorbeeld traditie om chistorra te eten, een dunne gedroogde metworst, meestal gemaakt in Centraal-Navarra. 

La Rioja: Een betekenisvolle tussenstop

Pelgrims die graag een tussenstop maken op een betekenisvolle plek, doen dat best in Logroño, de hoofdstad van La Rioja. Deze stad is een van de belangrijkste trekpleisters van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Handelaren, artiesten en gelovigen gebruiken de historische stad al jaren als overnachtingsplek op hun pelgrimstocht. 

Bovendien kan je er van een heerlijk glas wijn genieten op het San Mateo Wine Harvest Festival dat plaatsvindt eind september. De hele stad experimenteert met kleuren, wijn en druiven. Overal klinkt muziek, je kan genieten van heerlijke volksmaaltijden en deelnemen aan tal van activiteiten. Er worden optochten georganiseerd met praalwagens, er zijn balspelen en je kan ervaren hoe het is om op traditionele wijze druiven te persen. Reden genoeg dus om een pauze in te lassen in La Rioja, wat trouwens een synoniem is voor één van de beste Spaanse  wijnen. 

Pasen in Calahorra

Passeer je La Rioja rond de Paasperiode, breng dan zeker een bezoek aan Calahorra, een van de oudste steden van Spanje, gelegen in La Rioja. In Calahorra worden het lijdensverhaal en de dood van Jezus Christus op een bijzonder manier herdacht en gevierd gedurende de Paasweek. Deze week start met het Mercaforum, een grote Romeinse markt die je doet terugblikken naar het leven van 2000 jaar geleden. Bewoners en bezoekers kunnen deelnemen aan verschillende activiteiten: parades van Romeinse legioenen door de straten, gladiatorenvechten, workshops muntwerpen en noem maar op. Op Witte Donderdag, een ander belangrijk moment in de Paasweek, wordt het lijdensverhaal van Jezus Christus herdacht met een toneelopvoering. Op Goede Vrijdag kan je een praalwagenstoet door de straten van Calahorra zien trekken. Verschillende religieuze beelden maken er hun intrede en worden begeleid door inwoners van de stad.

Druiven plukken in Castillië en León  

Castillië en León is geografisch gezien de grootste regio van Spanje en ligt in het noordwesten van het land. Zowel wanneer je kiest voor de Primitieve als de Franse Route, doorkruis je dit gebied. 

Pelgrims die houden van een echt volksfeest én van wijn, kunnen terecht in Ribera del Duero, een district gelegen in Burgos, dat onderdeel is van Castillië en León. In de herfstperiode zijn de druiven rijp om geplukt te worden, en daar wordt meteen een groot feest van gemaakt. Overal in de regio worden oogstfeesten georganiseerd, waarbij op traditionele wijze druiven worden geplukt en met de handen of voeten worden geperst. Bezoekers mogen zelf deelnemen en proeven achteraf van een versgeperst glaasje most. Zo wordt de wijn genoemd wanneer deze nog niet vergist is. 

De sfeer wordt nog beter wanneer iedereen begint te dansen bij één van de typisch Spaanse volksdansen. Plezier gegarandeerd!

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella: Wil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Santiago de Compostella

Navarra

San Fermín-feesten

La Rioja

San Mateo Wine Harvest Festival

Calahorra

Castillië en León

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels