Op pad naar Santiago de Compostella via de Noordelijke Route: historie en charme in Asturië

Via bergachtige paden en landelijke vergezichten vervolg je de Noordelijke Route naar Santiago de Compostella door Asturië. Je wandelt langs de prachtige stranden, indiano-huizen in Llanes en bezoekt de steden Gijón en Avilés.

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Indiano-huizen in Llanes

De eerste kennismaking met Asturië is er een die voldoet aan alle verwachtingen. Overal waar je kijkt, zie je de prachtige natuur en de uitgestrekte stranden terwijl je het dorpje Llanes binnenwandelt. Het historische karakter spat van de gebouwen en de oude stadsmuren af. De indiano-huisjes in Llanes zijn een opmerkelijke verschijning. Deze mooi versierde huizen werden gebouwd door Indianos: terugkerende migranten met veel geld.

Gijón aan de Costa Verde

Een mooie wandeling door het groene Asturië brengt je bij de eerste grote stad van de regio: Gijón. Deze kuststad heeft vele kanten die het een interessante stop maakt voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostella. Je kunt het historische gedeelte bezoeken dat bestaat uit Santa Catalina-heuvel en de vissersbuurt Cimadevilla. Bovenop de heuvel heb je een geweldig uitzicht over de stad, het strand en de Costa Verde (Groene Kust).

Vanuit Gijón kun je verschillende uitstapjes ondernemen. Zo kun je een bezoek brengen aan het spoorwegmuseum en het Somió-gebied (een van de eerste Spaanse stadstuinen). Ook kun je het land intrekken en het Picos de Europa nationaal park verkennen. Als je nog iets verder van de route af wil wijken, kun je de hoofdstad van Asturië, Oviedo, gaan verkennen. De stad heeft een grote rijkdom aan historische gebouwen en cultureel erfgoed die een bezoekje zeker de moeite waard maken.

Avant-garde in Avilés

Je volgende stop is Avilés, de tweede grote stad op je route door Asturië. De stad was vroeger nog een oude vissersplaats, maar is tegenwoordig erg modern. Het is een belangrijke spot die door een industriële boost een grote staal- en ijzerproducent werd in Spanje. Een markant gebouw in de stad is het Centro Niemeyer. Dit culturele centrum heeft een avant-gardistische uitstraling en werd ontworpen door architect Oscar Niemeyer. Hier worden exposities, theater- en dansvoorstellingen, films, concerten en gastronomische activiteiten georganiseerd. Ook geldt de top van de toren als een perfect uitkijkpunt over de stad.

Cudillero en Luarca

Als je Avilés achter je laat, komt Galicië met als eindpunt Santiago de Compostella steeds dichterbij. Op je laatste etappe door Asturië maak je een stop bij twee verborgen parels. De eerste is het dorpje Cudillero. Dit havendorp is gebouwd tegen een berg op. De kleurrijke, hangende huizen zitten trapsgewijs tegen de steile helling aangeplakt. Een van de hoogtepunten is de vuurtoren, waar je met een kleine klim naartoe wandelt. De laatste bestemming is het verstopte havenstadje Luarca. Het is een oase van rust dat langs een hoge klif ligt, met witte huisjes en een karakteristieke haven. Hou vooral even halt bij een van de vele Asturische tavernes, ‘chigres’, waar je de lokale cider kunt drinken.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Noordelijke Route

Asturië

Llanes

Gijón

Avilés

Centro Niemeyer

Cudillero

Luarca

chigres

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels