Op pad naar Santiago de Compostella via de Noordelijke Route: het kustleven in Cantabrië

De Noordelijke Route naar Santiago de Compostella brengt je na enkele landinwaartse etappes terug naar de kust. In Cantabrië vervolgt de route zich dicht langs de kustlijn. Je wandelt hier van de ene levendige kustplaats naar de andere, proeft van de lokale seafood-gerechten en maakt een stop in de hoofdstad Santander.

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Castro Urdiales en Laredo

Het eerste kustplaatsje dat je doorkruist is het kleine vissersdorpje Castro Urdiales. De plaats staat ook bekend onder de naam Flavióbriga, naar de Romeinse vestiging die hier stond. Je kunt een bezoek brengen aan de Santa María-kerk, die een goed voorbeeld is van de gotische architectuur in Cantabrië. De iconische vuurtoren is vanuit alle hoeken van het dorpje te bewonderen.

Wandel verder naar Laredo. Deze plek geldt als een belangrijke toeristische stop langs de Cantabrische kust. Hier vind je La Salvé, een van de grootste en mooiste stranden van de regio. Iets waar je in Cantabrië geen genoeg van zult krijgen. Het centrum is opgedeeld in drie delen, waarbij de oude stad tot historisch-artistieke site werd benoemd.

Santander: de bruid van de zee

Een absolute parel in Cantabrië is de hoofdstad Santander. De stad is een combinatie van groene, bergachtige landschappen, witte zandstranden en paleisachtige architectuur. Eind jaren 19 en begin jaren 20 gold Santander als een vakantiebestemming voor royalty, wat terug te zien is aan de gebouwen in het oude gedeelte van de stad. Het beste voorbeeld is het Magdalena Paleis. Het paleis ligt op een goed uitkijkpunt vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad. De stad draagt de bijnaam: ‘de bruid van de zee’.

Dat beeld van Santander staat in groot contrast met de visserstraditie. In het ‘vissersdistrict’ komen de oude tradities het meest tot zijn recht. Dit is ook een uitstekende plek om te genieten van de Cantabrische keuken en lokale gerechten zoals: rabas (gefrituurde inktvis), maganos (inktvis met ajuin) en mosselen. Een ander gezicht van Santander is het moderne gedeelte van de stad, ‘nieuw’ Santander. Dit stadsdeel heeft alle laatste trends op gebied van cultuur en kunst omarmd. Een voorbeeld hiervan is het Centro Botín. Het gebouw waar kunsttentoonstellingen plaatsvinden, werd ontworpen door Renzo Piano en heeft een erg hedendaagse uitstraling.

Santillana del mar: terug in de tijd

Na je bezoek aan Santander, vervolg je de tocht naar Santiago de Compostella via Santillana del mar. Het middeleeuwse plaatsje staat bekend als een van de belangrijkste en best bewaarde historische plekken in Cantabrië. Door de hele stad vind je oude verdedigingstorens en paleizen uit de Renaissance. Wanneer je door de straten van Santillana wandelt, lijkt het op sommige momenten alsof je terug in de tijd gaat. Het centrum van het stadje is benoemd tot nationaal monument.

Je laatste stop in Cantabrië is in het plaatsje Comillas. Hier komen de charmes van de Cantabrische kustplaatsjes je weer tegemoet. En je verwacht het waarschijnlijk niet, maar in Comillas vind je een bouwwerk van de Catalaanse meester Gaudí. Niet veel van zijn werken staan buiten Catalonië, maar het ‘El Capricho’ is er een van. Het gebouw kenmerkt zich als een verzameling van bouwstijlen, met een kleurrijke buitenkant. Aan de voorkant valt vooral de Moorse toren op, die doet denken aan een minaret.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Noordelijke Route

Cantabrië

Castro Urdiales

Laredo

Santander

Cantabrische keuken

Santillana del mar

Comillas

El Capricho

Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels