Op pad naar Santiago de Compostella via de Noordelijke Route: Galicië

Het einde van de Noordelijke Route, met Santiago de Compostella als eindstation, komt langzaam in zicht tijdens de laatste etappe in de regio Galicië. Hier maak je kennis met het mysterieuze karakter van de regio en bezoek je de voormalige hoofdstad Mondoñedo.

     

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Ribadeo

Je begint je tocht door Galicië in het stadje Ribadeo. Vanaf de dichtbijgelegen top van de Santa Cruz-berg kun je de plaats zien liggen. Elke eerste zondag van augustus wordt hier een bedevaartstocht georganiseerd. Deze toeristische gebeurtenis staat in het teken van muziek en de lokale gastronomie. Je kunt een mooie wandeling maken naar de vuurtoren op Pancha eiland. Een klein ‘eilandje’ aan de rand van de riviermonding van de Eo-rivier. Op de weg passeer je de ruïnes van het San Damián-kasteel. Het is ook een van de laatste mogelijkheden om nog even te genieten van de zee op steenworp afstand. Het ruige, rotsachtige landschap met de open zee vormen een adembenemend uitzicht.

Mondoñedo: de oude hoofdstad

Van Ribadeo beland je in de voormalige hoofdstad van het koninkrijk Galicië: Mondoñedo. Het historische gedeelte van de stad is benoemd tot cultureel erfgoed. De basiliek van La Asunción is een nationaal monument, waarvan enkele Romeinse en Barokelementen bewaard zijn gebleven. In de stad zijn nog meer prachtige, oude gebouwen te bewonderen.

Wildlife en mysterieuze rituelen

Een wandeltrip door Galicië brengt je niet alleen door historische plaatsen, maar geeft je ook de kans om volop van de natuur te profiteren. De regio heeft een overvloed aan naaldbossen en bergachtige gebieden waar je wilde dieren kunt spotten. Zo kun je een bezoek brengen aan het natuurgebied Serra da Cova da Serpe. Daarnaast is mystiek een belangrijk thema in de kleine, pittoreske dorpjes in Galicië. Een veelvoorkomend gezegde is ‘Brujas, haberlas, las hay’ (heksen, die hebben we hier). Wanneer je in Galicië bent, kun je vragen naar een queimada. Bij dit ritueel wordt na het avondeten een traditioneel ‘toverdrankje’ gedronken. Het zou een helende werking hebben voor degene die het opdrinkt.

De finale in Santiago de Compostella

Inmiddels heb je het eindpunt van je bedevaartstocht bijna in zicht. Je wandelt richting Santiago de Compostella, waar de kathedraal op je staat te wachten. Hiermee voltooi je de lange wandeling van 825 kilometer en kun je jezelf een echte pelgrim noemen. Maar de beloning wordt nog zoeter dan dat, want Santiago is een levendige stad waar je eens goed de tijd kunt nemen om deze prestatie te vieren. Je kunt er proeven van de onderscheidende gastronomie in een van de vele barretjes, restaurants en op de grote markt. Naast kaas, vis, schaaldieren en wijn heeft de stad ook nog een typisch toetje: de Tarta de Santiago. Het is een amandeltaartje waarop vaak een heilig kruis staat afgebeeld. Dwaal door de oude straatjes en ga je neus achterna. Op deze manier is Santiago de Compostella het ideale eindpunt van de veelzijdige wandeling over de Camino del Norte.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de CompostellaWil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

Noordelijke Route

Galicië

Ribadeo

Mondoñedo

gastronomie

Copyrights: Turespaña

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels