Op culinaire reis door Warmië-Mazurië

Warmië-Mazurië, in het noorden van Polen, betovert bezoekers niet alleen met zijn meren, Teutoonse kastelen en pittoreske dorpen en steden. Het vormt ook de thuisbasis van culinaire schatten en ambachtelijke brouwerijen. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog zorgde de grootschalige migratie uit andere Poolse gebieden, Oekraïne en Litouwen, voor een culturele smeltkroes. Dat heeft geleid tot een culinaire ontdekkingsreis die het beste van de traditionele Poolse gerechten combineert met invloeden uit de Litouwse en Oekraïense keuken. Terwijl de culinaire tradities worden gevierd, komt ook de brouwgeschiedenis tot leven in Warmië-Mazurië. Ambachtelijke brouwerijen blazen het traditionele streekbier nieuw leven in. Reis met ons mee door de prachtige regio en ontdek de smaken van Warmië-Mazurië.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme en de regio Mazurië-Warmië.

De schilderachtige regio tussen Ostróda en Olsztyn: waar smaak en geschiedenis samenkomen

We beginnen onze culinaire reis in een vooroorlogs paleis aan het Szelag Maly-meer in de schilderachtige regio tussen Ostróda en Olsztyn. Het Palace restaurant van het Anders hotel biedt een unieke, sfeervolle eetervaring met een idyllisch uitzicht op het meer.  Chef-kok Dariusz Strucinski combineert er moderne creaties met traditionele gerechten die de rijke geschiedenis van de regio weerspiegelen. De focus ligt op het gebruik van verse, lokale ingrediënten. Laat je verleiden door overheerlijke, verse vis uit nabijgelegen meren in combinatie met seizoensgebonden fruit en groenten van lokale boeren.

Ongeveer tien kilometer verder in de richting van Olsztyn bevindt zich het unieke restaurant Karczma Warminska, waar smaak en geschiedenis samenkomen. Het restaurant staat niet enkel bekend om zijn traditionele gerechten zoals de Warmiaanse zure soep, knoedels en aardappel worstjes met veenbessen, maar ook om zijn unieke inrichting en uitzonderlijke sfeer. Op de binnenplaats van het restaurant demonstreren ambachtelijke kunstenaars hun vaardigheden. Binnen zorgt de fascinerende collectie aan landbouwgereedschap voor een nostalgisch tintje.

Lokale specialiteiten aan bieren van topkwaliteit

Stop tijdens je rondreis in Warmië-Mazurië zeker in Olsztyn, de hoofdstad van de streek. Natuurliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan het grootste stadsbos van Europa of een van de zestien meren. Kom tussendoor even tot rust in het bekroonde restaurant Cudne Manowce langs de middeleeuwse verdedigingsmuren van Olsztyn. Het restaurant biedt authentieke specialiteiten van lokale leveranciers die biologische producten op kleine schaal produceren. Brandnetelsoep met slakken in room, Mazurische vis en de bekroonde dikke soep karmuzka zijn maar enkele gerechten om je vingers bij af te likken. Het restaurant, dat al jaren wordt geprezen in de gele Gault&Millau gids, verrast ook met ongewone eetbare planten en een uitgebreide selectie regionale dranken.       

Wie liever een streekbier proeft, kan een bezoek brengen aan één van Olsztyns brouwerijen. Aan het Ukiel-meer ligt een kleine brouwerij die een grote schare fans heeft gewonnen dankzij de kwaliteit van het bier. In de Ukiel brouwerij ontdek je de passie van de brouwers tijdens een rondleiding over het brouwproces. In de rustige boomgaard, onder de schaduw van eeuwenoude appelbomen kan je vervolgens genieten van één van de ambachtelijk gebrouwen bieren.

In de buurt van het Warmië- Mazurië museum, in het hart van de stad vind je de Warmië brouwerij. De brouwerij staat bekend om zijn ongefilterde en ongepasteuriseerde bieren, gemaakt van natuurlijke methoden en de beste ingrediënten. Het resultaat zijn bieren met een kortere houdbaarheidsdatum maar wel met een uitzonderlijke smaak en aroma. Naast traditionele favorieten zoals Kozlak en Grodziskie, bieden ze ook unieke creaties zoals Amerikaanse IPA, Russische Imperial Stout en Old Ale gerijpt met eikenhout.       

De Kormoran brouwerij tot slot combineert al 25 jaar de rijke geschiedenis van Warmië-Mazurië met vakmanschap en innovatie. Elk bier wordt zorgvuldig vervaardigd met lokale ingrediënten en gerijpt tot in de perfectie, waardoor een zijdezachte textuur en verrukkelijke smaken ontstaan. Met een uitgebreid assortiment van meer dan 30 biermerken, waaronder de geliefde Baltic porters, de revolutionaire Gruit Kopernikowski of het niet-alcoholische meesterwerk Podpiwek Warminsk is er altijd iets nieuws te ontdekken.

Unieke eet-locaties in Warmië

We vervolgen onze reis naar Lidzbark, een kleine stad met een prachtig 14de eeuwse kasteel en de voormalige bisschoppelijke zetel. De gotische kelder van het Krasicki Hotel, gelegen in het kasteel, vormt een uitzonderlijk decor voor een culinaire reis door Warmië-Mazurië. In het restaurant Alegoria  vermengt Chef-kok Krzysztof Mazurek op meesterlijke wijze traditionele Poolse gerechten met hedendaagse kooktechnieken. Het menu, dat seizoensgebonden producten en regionale ingrediënten van uitstekende kwaliteit gebruikt, weerspiegelt de rijke culinaire geschiedenis van de regio. Geniet van de populaire à la carte gerechten die de smaken van elk seizoen prachtig tot uiting brengen. Een echte aanrader in het Alegoria restaurant is ongetwijfeld de ‘Warmië Bisschops eend’, het vlaggenschip gerecht dat Mazurek's culinaire vaardigheden belichaamt.

In het restaurant Inn Galiny, op slechts 25 kilometer van Lidzbark, eet je in een gerenoveerde schuur uit de 19de eeuw. Met zijn hoog houten plafond en centraal gelegen open haard, ademt het restaurant een unieke sfeer uit. Chef-kok Olga Lompa is al meer dan tien jaar het hart en ziel van het restaurant. In elk van haar creaties proef je passie en toewijding. Haar Poolse gerechten, waarbij de culinaire tradities van Warmië-Mazurië centraal staan, worden bereid met lokale en ecologisch gecertificeerde ingrediënten. Of je nu in de winter geniet van zelfgemaakte likeur bij de open haard of in de zomer dineert in de met bloemen gevulde landelijke tuin, deze plek garandeert een onvergetelijke culinaire ervaring.

Ryn: de perfecte afsluiter van de culinaire reis

In Ryn, aan de oevers van het adembenemende Rynskie-meer, beleef je het leven net een tikkeltje anders. De betoverende sfeer van het stadje wordt nog eens versterkt door de heerlijke, verfijnde keuken van Gosciniec Rynski Mlyn. Al vanaf het moment dat je de herberg binnen wandelt voelt het als thuiskomen. De charmante Karczmarki vrouwen verwelkomen je met regionale lekkernijen zoals ingelegde komkommers en lokaal gerookte spek. In het restaurant kan je genieten van heerlijke Poolse gerechten van de bekroonde chef-kok Agnieszka Wesolowska. Met een fenomenaal uitzicht op het meer proef je van smakelijke vis, tongstrelende knokkels, ribbetjes of een barbecue op het terras. Het aardewerk servies en een selectie van verfijnde dranken nodigen uit om de rijke tradities van de streek te proeven en te omarmen.

We sluiten onze culinaire reis af in het Refektarz restaurant. Gelegen in het oudste deel van een Teutoons kasteel uit de 14de eeuw, brengt het restaurant een eerbetoon aan de monastieke ridders die ooit genoten van wild en vis uit de omliggende bossen en meren. Chef Ireneusz Koniuszek koestert de tradities van de ridders. De gerechten, bereid met lokale ingrediënten zoals wild, vis en paddenstoelen uit de omliggende bossen en meren, brengen de smaken van het verleden opnieuw tot leven. Of je nu geniet van een smaakvol lamsbraadstuk in het voorjaar of een hartverwarmende pierogi in de winter, elke hap neemt je mee op een gastronomische reis door de eeuwen heen. Om de heerlijke maaltijd af te sluiten, kan je het hele jaar door proeven van de onweerstaanbare desserts van de banketbakker van het kasteel.

Meer informatie vind je via:

Gastronomie Warmië-Mazurië

Palace restaurant 

Karczma Warminska

Cudne Manowce

Ukiel brouwerij 

Warmië brouwerij

Kormoran brouwerij

Alegoria 

Inn Galiny

Gosciniec Rynski Mlyn

Refektarz restaurant

Copyrights foto's: © Polen Travel, HR opt, Gabriela Garbowska, Marcin Kierul, Sebastian Stawinski, Mateusz Kilmek
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels