16 gouden attracties in Polen ontvingen de Golden Pin van Google Maps

De gebruikers van Google Maps hebben aan zestien plaatsen in Polen de prestigieuze Golden Pin toegekend. Zo duiden ze de locaties aan die ze als de beste beoordelen. Van 's werelds grootste kasteel in Malbork en het Afrikaanse aquarium in Wroclaw, tot 's werelds eerste UNESCO Werelderfgoed in Krakau en 89 hectare groen in Poznan: Polen is een toeristische goudstandaard!

Kasteel in Malbork

Deze adembenemende constructie, ook wel bekend als het "Teutoonse kasteel in Malbork", is de machtigste vesting van Europa. Het wordt ook beschouwd als de grootste baksteenconstructie die ooit door mensenhanden is gebouwd.

Gelegen in het noorden van Polen, op de oostelijke oever van de rivier de Nogat, is het kasteel van Malbork een 13e -eeuwse vesting die ooit tot de Duitse Orde behoorde. In de 14e en 15e eeuw werd het langzaam uitgebreid en uiteindelijk werd het qua oppervlakte het grootste kasteel ter wereld. Het werd zorgvuldig gerestaureerd in de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dit adembenemende fragment van de Poolse geschiedenis staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is het best te bewonderen vanaf de overkant van de rivier de Nogat.

Hier vind je meer information over Malbork Kasteel en Pommeren Regio

De Chrobry Wallen in Szczecin

Een ware schoonheid aan de rivieroever, dat zijn de “Chrobry Wallen”: een 500 meter lang terras, gebouwd tussen 1901 en 1921, waar je de pittoreske, monumentale gebouwen langs de Oder kunt bewonderen.
Het hele gebied wordt beschouwd als het levenswerk van Hermann Haken, burgemeester van Szczecin van 1878 tot 1907. Naast het Maritiem Museum kunnen bezoekers genieten van twee paviljoens, een terras met uitzicht met het beeld van "de Centaur die tegen de Lapita vecht" en een spectaculaire fontein.

Hier vind je meer information over Szczecin en West-Pommeren Regio

De bruggen in Stanczyki

De bruggen in Stańczyki behoren tot de grootste in Polen. De kolossen van gewapend beton uit de 20ste eeuw zijn ongeveer 180 meter lang en 36,5 meter hoog en hebben bogen van ongeveer 15 meter lang. Hun architectuur lijkt op de Romeinse aquaducten in Pont-du-Gard.
Gelegen aan de noordelijke uiteinden van Mazurië, vlakbij de stad Gołdap, lijken de gebouwen aan de kleine en pittoreske Biedzianka rivier die eronder stroomt nog groter. De fanatieke ontdekkingsreizigers kunnen zelfs kamperen op de bodem van het dal, wat een ideale plek is om dit spectaculaire technische element te waarderen.

Hier vind je meer information over de Warmië en Mazurië Regio

Het Branicki paleis in Bialystok

Het Branicki paleis en -parkencomplex in Białystok, dat toepasselijk "Pools Versailles" wordt genoemd, is een van de meest indrukwekkende residenties in Polen en de barokke tuinen rond het paleis behoren tot de mooiste van Europa.
In de 16de eeuw was het paleis een defensief kasteel, gebouwd door de familie Wiesiołowski - de toenmalige eigenaars van Białystok. De prachtige voormalige residentie van Jan Klemens Branicki, een paleis dat gebouwd is als residentie voor de koning (maar het nooit is geweest), herbergt nu de Medische Universiteit en twee musea. Dat laatste is een must om het dramatische verhaal achter de prachtige gevel van het Paleis te leren kennen.

Hier vind je meer informatie over Białystok en het Branicki-paleis

Het Levende Peperkoek Museum in Torun

Trots gelegen in het centrum van de historisch oude stad Toruń, is het Levende Peperkoek Museum een eerbetoon aan de banketbakkers geschiedenis van de stad, die dateert uit de 13e eeuw. Piernik (peperkoek) van Toruń wordt al sinds de Middeleeuwen aanbeden. Dat is te danken aan de uitstekende ligging van de stad, die zorgt voor hoogwaardige grond, uitstekende tarwe, rogge en honing en toegang tot transportroutes die voor de nodige specerijen kunnen zorgen. Ontdek hoe de beroemdste delicatesse van de stad werd gebakken, en probeer zelf te bakken in traditionele houten vormen. Al deze attracties zijn te vinden in het Levende Peperkoek Museum in Toruń!

Hier vind je meer informatie over Toruń

Afrykarium in de Zoo van Wroclaw

Het Afrykarium is het eerste in Polen en het enige aquarium ter wereld dat gewijd is aan het ontdekken van de flora en fauna van slechts één continent: Afrika. Bezoekers, jong en oud, zullen blij zijn om onder één dak de meest fascinerende en bedreigde soorten van dit verbazingwekkende continent te ontmoeten. De attractie, die een oppervlakte van een hectare beslaat, omvat een meer dan kilometer lange excursieroute die de bezoekers van de stranden van de Rode Zee naar het regenwoud van Congo leidt. Het kan als een verrassing overkomen, maar een reis naar Polen kan een verbazingwekkend inzicht geven in de leven gevende wateren van Afrika!

Hier vind je meer informatie over Wroclaw

Miedzyrzecki vestingsplaats

Deze historische attractie biedt een uniek perspectief op Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De regio was een versterkte militaire verdedigingslinie die in de jaren dertig van de vorige eeuw door de nazi's werd aangelegd tussen de Oder en de Warta. Het gebied bestaat uit ongeveer 100 betonnen verdedigingswerken die met elkaar verbonden zijn door een netwerk van ondergrondse tunnels van bijna 100 km lang. Het ondergrondse systeem, dat stations, werkplaatsen en machinekamers omvat, heeft nog meer te bieden - deze unieke habitat is het ideale thuis geworden voor vleermuizen die hier wonen. Attentie! Je kan ze zien tijdens je bezoek!

Hier vind je meer informatie over de Lubuskie Regio

Zamoyski Paleis en Museum van Kozlowka

Het barokke-classicistische paleis- en parkcomplex in Kozłówka is een van de best bewaarde aristocratische residenties in Polen en tegenwoordig een nationaal historisch monument. De geschiedenis van dit opmerkelijke juweel van Oost-Polen gaat terug tot de eerste helft van de 18de eeuw, en de architectonische inspiratie is een mengeling van Europese kunst met Poolse bouwtradities. De paleisstallen herbergen de enige socialistisch-realistische kunstgalerie in Polen en Europa. Er is een enorme collectie van meer dan 1600 socialistisch-realistische sculpturen, bustes, schilderijen en affiches uit de jaren '50 die artistieke schoonheid toevoegen aan de plaats.

Hier vind je meer informatie over de Lubelskie Regio

Kasteel van Krzyztopor in Ujazd

Het kasteel van Krzyztopór (volledig naam: Instituut voor Cultuur Krzyżtopór Kasteel in Ujazd) is een van de meest ongewone kastelen in Europa en is een prachtige getuigenis van de verbeelding van de excentrieke provinciebestuurder Krzysztof Ossoliński. Het kasteel is gebouwd in de 17de eeuw en combineert Ossoliński's passie voor magie en astrologie. Ontworpen op een kalenderachtige manier, heeft het kasteel vier torens die vier seizoenen vertegenwoordigen, 12 kamers voor 12 maanden per jaar, 52 kamers voor 52 weken en 365 ramen voor 365 dagen - plus een voor gebruik in schrikkeljaren. Het gerucht gaat ook dat er een 15 kilometer lange tunnel onder het landhuis was die naar het kasteel van de broer van Ossoliński leidde. Er wordt gezegd dat de vloer van de tunnel bedekt was met suiker, zodat twee broers op door paarden getrokken sleeën op bezoek konden gaan en deden alsof ze op sneeuw reden.

Hier vind je meer informatie over de Swietokrzyskie Regio

Koninklijk kasteel op de Wawel in Krakau

Het Koninklijk kasteel op de Wawel is een van de meest herkenbare kastelen in Polen. Waarschijnlijk staat het vaker op ansichtkaarten dan enig ander Pools object. Deze beroemde koninklijke residentie bevindt zich in Kraków en heeft de titel van het eerste UNESCO Werelderfgoed. Het is een nationaal en cultureel symbool van de Poolse identiteit. Opgericht in de eerste helft van de 11de eeuw, kreeg het voormalige pre-Romaanse complex in de 14de eeuw zijn karakteristieke gotische karakter. Het hart van de culturele hoofdstad van Polen is nu een museum dat bestaat uit vijf afzonderlijke afdelingen: De Kroonschatkamer en de wapenkamer, de Staatskamers, de Koninklijke Privé Appartementen, het Verloren Wawel Kasteel en de Oosterse Kunsttentoonstelling.

Hier vind je meer informatie over Krakau

De Rozenpassage te Lodz

Je moet het zien om het te geloven dat zoiets als de Rozenpassage in Łódź echt bestaat. De doorgang is klein en verbindt de Piotrkowska Straat met de Zachodnia Straat, maar deze zijstraat is uniek - de verhogingen van de bijgebouwen zijn bekleed met miljoenen kleine spiegels van onregelmatige vormen. De auteur van deze unieke installatie is Joanna Rajkowska, die als eerste de installatie maakte in het kader van het "Łódź of Four Cultures" Festival in 2013. Achter dit grafische ontwerp gaat een zeer persoonlijk verhaal schuil: in 2012 werd Roos, de dochter van Joanna, ziek door oogkanker. De installatie is een uiting van vreugde van de kunstenaar om haar dochter te zien herstellen.

Hier vind je meer informatie over Lodz

Het Citadelpark te Poznan

Ten noorden van de oude stad van Poznan is er de Winiary heuvel en 89 hectare aan groene gebieden die het Citadelpark worden genoemd. Dat grote park ligt in het gebied van de voormalige Pruisische vesting. Het fort werd tijdens de grote veldslag grotendeels verwoest toen de Duitsers zich in 1945 vier weken lang verdedigden. Er zijn twee musea in het Citadelpark: Het Wapenmuseum en het Legermuseum Poznań. Op de zuidelijke hellingen van de heuvel liggen ook begraafplaatsen van Poolse, Sovjet-, Britse en Commonwealth-soldaten.

Hier vind je meer informatie over Poznan

Het Museum voor Dorpsarchitectuur in Sanok

Het Museum voor Dorpsarchitectuur in Sanok is een van de grootste openluchtmusea in Polen en biedt een uniek beeld van het leven in deze regio van Polen in de 19de en vroege 20ste eeuw. Ga op een tijdreis door de geschiedenis van het leven in het zuiden van Polen in de 18de eeuw. Zie fragmenten van rooms-katholieke, Grieks-katholieke en joodse dorpen. Het museum werd in 1958 opgericht door Aleksander Rybicki en omvat 200 objecten die uit verschillende delen van het Sanok-gebied zijn verplaatst. Bezoekers kunnen vele gebouwen betreden, waaronder verschillende huizen, een rooms-katholieke of Grieks-katholieke school en kerk.

Hier vind je meer informatie over de Subkarpaten

Guido koolmijn in Zabrze

Gelegen in het centrum van Zabrze, is de cult achtige blauwe mijntoren van de "Kolejowy"-schacht het herkenningspunt van de historische Guido mijn. Het is een symbool van het sterke Poolse mijnbouwerfgoed en een Poolse monument. De mijn werd in 1855 gesticht door graaf Guido Henckel von Donnersmarck en kreeg zijn naam. In de jaren zestig werd de mijn omgevormd tot de "M-300" Experimentele Kolenmijn, en in 1982 werd het onderdeel van het Kolenmijn Museum in Zabrze. Bezoekers maken een eigenaardige reis door de evolutie van de mijnbouw in Silezië, ze leren de geologie van het gebied kennen, ondergrondse stallen, kapellen en zelfs de landhoofden en kolenmuren.

Hier vind je meer informatie over de Guido mijn in Silezië

De Jozef Elsner Filharmonie van Opole

Het Opole Filharmonisch Orkest, opgericht in 1947, is een van de belangrijkste symfonieorkesten in Polen en een van de meest gewaardeerde Poolse orkesten die in het buitenland optreden. In 1969 werd het Filharmonisch Orkest naar de Poolse componist Jozef Elsner genoemd. In 1952 werd het belangrijkste centrum voor de podiumkunsten, waar het orkest is gevestigd, gebouwd. Sinds die tijd heeft de faciliteit wereldberoemde muzikanten gehuisvest. Het orkest was het enige Poolse orkest dat werd uitgenodigd om deel te nemen aan een galaconcert in Rome ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van paus Johannes Paulus II in mei 2000.

Hier vind je meer informatie over Opole

Koninklijk Park en Paleis Lazienki in Warschau

De plek voor zondagse ontmoetingen en wandelingen voor de inwoners van Warschau. Het is een park en paleiscomplex, dat vooral bekend is om zijn rustgevende groene zones en het prachtige Paleis op het Eiland. Het middelpunt van het park was oorspronkelijk een privé-badhuis dat in de 17de eeuw voor Stanisław Herakliusz Lubomirski werd gebouwd. Het park, dat in 1772 officieel werd opgericht als privé-tuin, herbergt nu paleizen, beelden, paviljoens, cafés, meren en zelfs een theater op het eiland. Het is de perfecte plek om te ontspannen en te doen wat de lokale bevolking doet. Of je nu het Chopin-monument wil bewonderen, je thuis wil voelen voor het Paleis op het eiland, of gewoon wil gaan liggen en genieten van de bezienswaardigheden en geluiden van een authentiek Pools park op zondag: je zal waarschijnlijk nooit meer weg willen.

Hier vind je meer informatie over Warschau

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels