Montafon in Vorarlberg: Gauertaler AlpkulTour: waar kunst en Alpen in elkaar opgaan

Aan de grens met Zwitserland torenen de imposante "Drei Türme" hoog boven de wandelaars uit en bieden vanuit elk oogpunt nieuwe inzichten die het hart sneller doen kloppen. En niet alleen het adembenemende uitzicht op het indrukwekkende berglandschap maken deze wandeling een unieke ervaring in Vorarlberg, maar ook de elf door de lokale kunstenaar Roland Haas ontworpen sculpturen die je onderweg tegenkomt. Zijn bijzondere houten beelden zetten aan tot verbazing, dromen, filosoferen en fantaseren. De eeuwenoude cultuur van het Montafon wordt in een ongewone vorm in de hedendaagse context geplaats en geeft de wandelaar bij elk station inzicht in een ander hoofdstuk van het culturele landschap, zoals het herdersleven, de maisäß-cultuur en de geschiedenis van de Alpen. Deze zomer is er elke maandag een rondleiding. Daarbij worden de sculpturen voorgesteld en de achtergrond toegelicht – van het eerste idee tot de implementatie van het kunstproject.

Alpine landbouw in verandering

"Pas sinds ik me intensief met dit onderwerp heb beziggehouden, ben ik me bewust van hoeveel en hoe snel ons cultuurlandschap is veranderd als gevolg van de verandering in de alpine landbouw", legt de kunstenaar uit Schruns uit. Hij blikt graag terug op de ontwikkeling van de themawandeling enkele jaren geleden. En zelfs vandaag, na talloze keren het pad te hebben bewandeld, kan de kunstenaar geen favoriet beeldhouwwerk noemen. "“Bijzonder is in elk geval de mythenboom, die sterk en stoer met haar wortels tot in de hemel reikt. Ik hou van de omkering van boven en onder – het laat veel ruimte voor eigen interpretaties.”

Ook de geweiboom aan het einde van de themawandeling noemt hij een persoonlijk hoogtepunt. Ze staat op een rots, rechtopstaand met een dichte, massieve kroon van hertengeweien, fascineert de bezoekers en zinspeelt op de relatie tussen jacht en landbouw.

Rust in de Lindauer Hütte

De Gauertaler AlpkulTour kan de hele zomer door worden bewandeld. Zeker in de herfst is de themawandeling aan te bevelen, wanneer de flora van de bergketen Rätikon zich op kleurrijke wijze aanpast aan het koude seizoen. Deze zomer is er elke maandag een rondleiding. De sculpturen worden dan gepresenteerd en de achtergrond uitgelegd – van het eerste idee tot de implementatie van het kunstproject. Halverwege biedt de Lindauer Hütte een lange pauze. Waard Thomas Beck en zijn gezin serveren stevige maaltijden en specialiteiten uit Vorarlberg. Na de pauze kan men zich vergapen aan de rijke en beschermde biodiversiteit van de alpine flora van Montafon in de meer dan 3.000 vierkante meter grote botanische alpentuin van de Lindauer Hütte, voordat de themawandeling naar de vallei wordt voortgezet.

montafon.at

 
Montafon Tourismus GmbH
6780 Schruns/Vorarlberg
+43 50 6686
montafon.at
Copyright: Montafon Tourismus GmbH - Stefan Kothner

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."