Montafon in Vorarlberg: sneeuwschoenwandeling naar de Silvrettasee

Het Silvretta-gebergte ligt op de grens van Oostenrijk en Zwitserland, in het zuiden van Vorarlberg. Vanuit het dorpje Partenen in Montafon/Vorarlberg start een sneeuwschoenwandeling naar de Silvrettasee, een meer van bijna 2.000 meter lengte tussen toppen van meer dan 3.000 meter hoogte.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Montafon Tourismus. Meer info vind je hier: Montafon

Kristalheldere berglucht, absolute stilte, enkel de verse sneeuw die kraakt, en overal het adembenemende zicht op de bergen: zo goed voelt de winter in Montafon/Vorarlberg. Hier zeggen ze: elke stap die je zet in het onaangeroerde winterlandschap is een stap dichter bij je persoonlijke ‘winter wonderland’.

De meest idyllische beleving van het Silvretta-gebergte beleef je tijdens de sneeuwschoenwandeling naar de Silvrettasee.  In Montafon/Vorarlberg spreken ze niet van sneeuwschoenen, maar van ‘Bärentatzen’ of berenklauwen. De tocht leidt je vanuit het meest zuidelijke punt van Vorarlberg doorheen een heerlijk winterlandschap, omgeven door machtige 3.000 meter-toppen.

’s Morgens vroeg vertrek je in Partenen met de Vermutbahn naar het bergstation. Daar neem je dan de tunnelbus die je via de ‘Vermunt-Stollen’ naar het vertrekpunt aan de Vermuntsee brengt. Hier wacht een plaatselijke professionele wandelgids, die je aanleert hoe je met de sneeuwschoenen moet klimmen. En dan is het moment aangebroken om te vertrekken. Op naar de Silvrettasee: boven de 2.000 meter hoogte, puur wintergenot!

Wie voor het eerst met sneeuwschoenen wandelt staat versteld van de kracht waarmee de schoenen zich in de sneeuw en wat daaronder ligt vasthechten. De ‘berenklauwen’ onder de zool pinnen zich vast. Zo is het perfect doenbaar om zeer steile hellingen te beklimmen of bijvoorbeeld over kleine boompjes of op een hoop losse takken in de sneeuw te stappen. En als je dan achterom kijkt denk je soms: hoe is het mogelijk dat ik hierover gestapt ben? Om te kunnen deelnemen aan de sneeuwschoenwandelingen is geen speciale voorkennis of stevige fysieke conditie nodig: ieder die zin heeft is welkom!

Imelda Dönz woont in St. Gallenkirch en is wandelgids. De dagelijkse wandelingen met haar eerste hond hebben haar ertoe aangezet om gids te worden: ‘Het landschap, de natuur, de verschillende stemmingen hebben me niet meer losgelaten. Het is voor mij belangrijk om mijn kennis over Montafon/Vorarlberg en mijn liefde voor het dal aan anderen door te geven. Loslaten en relaxen, dat gaat nergens zo goed als op de berg.’

Meer info

 

Copyright foto's Montafon Tourismus Gmbh, Schruns - Stefan Kothner

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de start van de Asitz kabelbaan en tegenover het Epic Bikepark Leogang ligt het prachtige viersterrenhotel Salzburger Hof Leogang. Het hotel biedt een unieke wellnesservaring aan midden in de Oostenrijkse bergen en is de perfecte uitvalsbasis voor fietsers en wandelaars.

..."