Met de boot op bedevaart naar Santiago de Compostella

Wie aan een bedevaartstocht denkt, denkt meestal aan wandelen. Toch zijn er nog verschillende andere opties om in Santiago de Compostella te geraken. Zo is er ook een maritieme versie van de route. Je kan per zeilboot gaan die stopt in de verschillende havens zoals Santander, Gijón of La Coruña.
 
 
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Turespaña.

“Navega el Camino”

De vereniging Northmarinas organiseert elk jaar “Navega el Camino”. Voornamelijk in de zomer is dit een oversteek naar Santiago de Compostella. Je kan alleen of in groep de tocht maken. Je hoeft niet in het bezit te zijn van een vaarbewijs of een eigen boot. Het is mogelijk om een boot te huren, met of zonder een kapitein aan boord. De vereniging regelt alles voor een onvergetelijke reis. Inschrijven is mogelijk vanaf januari op de site van de vereniging. 

Voordelen van een trip op het water

Wie voor de trip met de boot kiest, zal voordelen ondervinden. Bijvoorbeeld, je moet niet in een super goede conditie zijn. Als je een boot huurt met een schipper wordt het werk voor je gedaan. Je moet enkel het laatste deel van de bedevaart wandelen. Bovendien kan je onderweg in verschillende havens aanmeren en wat lokale cultuur opsnuiven in de steden en dorpjes. Tenslotte heb je niet al te veel voorbereidend werk. In tegenstelling tot de route te paard, daar is een voorbereidende reis nodig om overnachtingsmogelijkheden te zoeken en voer achter te laten voor het paard. Bij deze optie moet je je enkel inschrijven bij de organisatie van Northmarinas en zij doen het meeste werk voor je. 

Enkele vaartips

Als je het certificaat ‘De Compostela’ wilt ontvangen, dat bevestigt dat je de pelgrimstocht succesvol hebt voltooid, moet je minstens 100 zeemijl gevaren hebben en de laatste kilometers te voet hebben afgelegd. Het is dus niet mogelijk om het wandelen volledig te ontwijken. Tijdens de route per boot stop je bij verschillende havens en dorpen. Cudillero, San Vicente de la Barquera en Bermeo zijn enkele voorbeelden. Daarnaast heb je nog de route langs de zee van Arousa en de rivier de Ulla. Deze tocht wordt gedaan met de catamaran. Je herdenkt de aankomst van het lichaam van apostel Jacobus in Galicië over zee. De catamaran vertrekt vanuit het kleine stadje Grove en zeilt naar Padrón.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella: Wil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!
 
 
 
 
Copyrights: Turespaña

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels