Fysieke en mentale voorbereiding op de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

De voettocht naar Santiago de Compostella is een serieuze beproeving. De meeste pelgrims wandelen gemiddeld 20 tot 25 kilometer per dag en zijn een paar weken onderweg. Het is een niet te onderschatten tocht die je wel eens zou kunnen verbazen. Om de route succesvol af te leggen, is een goede fysieke en mentale voorbereiding aangewezen. Ga veel wandelen, doe gymnastiekoefeningen en wees vooral eerlijk tegenover jezelf over wat je wel en niet aankunt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña

Gymnastiekoefeningen

Of je nu een ervaren wandelaar bent of niet, fysieke voorbereiding op je pelgrimstocht is belangrijk. Je zal binnenkort verre afstanden afleggen, wat betekent dat je spieren heel wat te verduren zullen krijgen. Train dus vooral op het versterken en elastisch maken van de spieren in je nek, rug en benen door middel van gymnastiekoefeningen. 

Intensief wandelen

Vanzelfsprekend moet je in de maanden voor vertrek veel wandelen, zodat je gewend raakt aan het intensief bewegen. Begin zeker enkele maanden op voorhand met trainen, zodat je geleidelijk aan de moeilijkheidsgraad wat kan opdrijven. Start met het opmeten van je basisafstand. Dat is de afstand die je op een dag kan wandelen in de beginfase. Blijf deze afstand iedere dag herhalen totdat je merkt dat je er niet meer moe van wordt. Wanneer dat het geval is, verhoog je de afstand steeds met 2 kilometer. Zodra je makkelijk 15 kilometer haalt, oefen je met een rugzak van 2 kilogram. Voer de afstand en het gewicht steeds een beetje op totdat je de gewenste afstand kunt wandelen. 

Het is raadzaam een medisch onderzoek te laten uitvoeren. Zeker wanneer je al wat ouder bent of je gezondheid wat minder is, is het belangrijk om na te gaan waar je grenzen liggen. Controleer in hoeverre je jezelf mag inspannen. 

Mentale weerbaarheid trainen

Naast fysieke training moet je je ook mentaal klaarstomen om de Camino te wandelen. Bereid je voor op wat je te wachten staat en stel jezelf voor vertrek geen onmogelijke doelen. Wanneer je jezelf te erg inspant, kan dat leiden tot blessures of oververmoeidheid. Het zal in dat geval langer duren om er weer bovenop te geraken. Zorg er in plaats daarvan voor dat je voldoende rustmomenten inlast en van de tocht geniet. Doe voor vertrek al wat opzoekwerk over mogelijke rustplaatsen en herbergen waar je zou kunnen overnachten. Een welverdiende nachtrust is uiterst belangrijk. Bovendien helpt pauzeren bij het helder maken van je geest, wat belangrijk is om de tocht nadien weer verder te zetten. 

Neem jezelf voor om het wat rustiger aan te doen wanneer het fysiek te zwaar wordt. Loop kortere afstanden of wandel aan een iets lager tempo. Weet dat wanneer het je niet lukt om Santiago de Compostella te bereiken, je altijd een andere keer kan terugkomen. Onthoud dat de reis belangrijker is dan het doel.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella: Wil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!

 
 
 
 
 
Copyrights: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels