De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Zuid-Koreaans eiland schildert alles paars om toeristen te lokken'

Een eeuwenoude boom of park, een iconische avenue of plein of een reuzenrad: iedere bestemming pakt wel uit met z’n toeristische hoogtepunten. Of deze de moeite waard zijn, laat ik aan ieders perceptie over. Maar Banwol-do of het ‘Halvemaan-eiland’ - op zo’n 10 uur reizen van de hoofdstad Seoul - probeert op een wel erg aparte manier bezoekers aan te trekken. Dat publiceert Fox News op 19 februari. Werkelijk alles op het eiland is gehuld in een purper gewaad.

Ja hoor, je leest het goed! Van bruggen, wegen en huizen tot meer dan 400 daken en 230.000 m² aan lavendelvelden. Zelfs de bewegwijzering en servies in het restaurant kleuren paars. Het purperen paradijs opende daarbovenop een hotel, een restaurant, een café en een shop voor fietsenverhuur: allemaal om het toerisme op het eiland te boosten. En dat werkt, want van juni tot augustus 2020 steeg het bezoekersaantal met 20% tegenover dezelfde periode in 2019.

Purple Paradise: of toch niet?

Als paars je favoriete kleur is of je erg gesteld bent op een fancy fotoshoot voor een rondje om ter meeste likes op je Instagram-account: zet dan een vluchtig bezoek aan dit eiland zeker op je verlanglijstje. Maar ik vind het toch maar een straffe en vreemde ingeving. Van mij mag het wat meer diepgang hebben. Na wat research stoot ik al meteen op een artikel over het donkere verleden van Sinan County. De Verenigde Naties gebruikten in het verleden de termen ‘slaaf’ en ‘mensenhandel’ om het lot van de amper 150 lokale inwoners te omschrijven die in erbarmelijke omstandigheden “bijdragen” aan het toerisme en de zout- en zeewierindustrie. Ik doe niets liever dan de wereld rondreizen en foto’s trekken als blijvende herinneringen. Maar als verantwoorde toerist zou ik in dit geval toch liever (proberen) een babbeltje (te) slaan met de lokale bevolking. Dan koop ik zeewier – ook al vind ik dat bah – en zout van hen tot mijn valies vol zit. En da’s veel meer waard dan die ene instafamous foto tussen de lavendel.

Over de GRANDE.be curators: elke week selecteert een van de reporters van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook zijn of haar eigen mening over. Curators Amber Francken en Peter Peeters wisselen elkaar af.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek