De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Toeristen vandaliseren oude petrogliefen in Big Bend National Park'

De prehistorische petrogliefen op een paneel in het Amerikaanse Big Bend National Park werden op 26 december 2021 gevandaliseerd Dat schrijft Travel+Leisure op 4 januari 2022. De historische tekens in het Indian Head-gebied van het park werden brutaal en onherstelbaar beschadigd. 
 
Vandalen krasten namen en data in de prehistorische rots. Deze vorm van vandalisme is helaas geen alleenstaand geval. Sinds 2015 hebben parkarcheologen meer dan 50 gevallen van vandalisme en graffiti gedocumenteerd in het National Park. Best straf. Het idee om de Amerikaanse plaatsen van onschatbare waarde om te toveren tot een nationaal park, werd in het leven geroepen om dat gekoesterde nationale erfgoed net te beschermen. De vandalen bekommeren zich alvast niet om het idee dat ze het erfgoed van een natie compleet vernietigen. 

“Bezoeken mag, beschadigen niet”

Vandalisme is uiteraard een illegaal en strafbaar feit. Bovendien worden de rotskunst en de oude culturele bezienswaardigheden beschermd door de Archaeological Resources Protection Act. Helaas houdt dat vandalen niet tegen om de schoonheid en geschiedenis van het Amerikaanse volk in de nationale parken te beschadigen. Aan iedereen die meer weet over het vandalisme van het rotspaneel wordt gevraagd om contact op te nemen met de verantwoordelijken van het Texaanse National Park vragen of de politie. Eigenlijk zouden deze schitterende plekken vol prachtige, gevarieerde natuur – eender waar ter wereld - onaangeroerd moeten blijven.  Door de eindeloze (wandel)routes dwars door de adembenemende natuurlijke landschappen ben je niet snel uitgekeken. Dus waarom zou je het beschadigen? Ondertussen werd het meest recente vandalisme op het prehistorische rotspaneel behandeld, maar zelfs de meest gespecialiseerde technieken kunnen de blijvende schade helaas niet verhelpen. Daarom nog even dit: maak kennis met de cultuur en natuur van éénder welke plek die je bezoekt en volg de heersende harmonie. Hallelujah! 
 
 
Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels