De keuze van GRANDE.be curator Amber Francken: 'Stockholm vermindert aantal elektrische steps'

De Zweedse hoofdstad Stockholm verlaagt het aantal toegelaten elektrische steps aanzienlijk. Dat schrijft Het Nieuwsblad in een artikel op 9 november 2021. De gemeenteraad besliste om het maximum aantal steps te herleiden tot 12.000 steps, verdeeld door 3 toegelaten verhuurbedrijven.

Door deze beslissing verdwijnen vijf verhuurbedrijven en zo’n 9.000 steps uit het straatbeeld van de Zweedse hoofdstad. De gemeenteraad besliste om enkel de bedrijven die geen overlast veroorzaakten sinds de opkomst van de ‘rage’ niet te verbannen. Stockholm is niet de eerste stad die een dergelijke beslissing neemt. Denemarken en Noorwegen legden ook al striktere voorwaarden op wegens ongevallen en problemen met wildparkeren. Alle bevoegdheden beseffen stilaan dat het gebruik van deelsteps om een betere omkadering vraagt.

Struikelen over die verdomde elektrische deelsteps

En maar goed ook. Toen ik afgelopen maand de Zweedse hoofdstad bezocht had ik er helemaal genoeg van. Zo’n step mag dan een groen en eenvoudig alternatief zijn om je te verplaatsen van punt A naar punt B, het ontsiert de charme van een stad ook volledig. Overal waar je kijkt zie je zulke deelsteps rondslingeren. Geparkeerd tegen een historisch gebouw? Daar gaat je mooie foto. Schrijlings op de grond liggend in het midden van het voetpad? Je breekt je voet bijna. Of wat dacht je van een groep deelsteps die de ingang van het station dominogewijs barricadeert? En dan zwijg ik nog over de bestuurders die ongehoord voorbij scheuren en je bijna in het Mälarmeer doen sukkelen. Hoog tijd dat de bevoegde instanties stilaan nadenken over een vastgelegd aantal deelsteps, maximumsnelheden en bepaalde zones om te parkeren om de controle te bewaren. Al eindigt de hype van de deelstep misschien even snel als deze van de Segway. Geef mij sowieso maar de ouderwetse metro of m’n beste stapschoenen.

Over de GRANDE.be curator: elke week selecteert Amber van GRANDE.be een inspirerend verhaal over reizen dat verscheen in een bekend digitaal medium. Die verhalen kunnen in het Nederlands of het Engels zijn. De GRANDE.be curator geeft er ook haar eigen mening over.
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels