De Franse Route naar Santiago de Compostella: eindpunt Galicië met mysteries en legendes

De Franse route naar Santiago de Compostella eindigt in het mysterieuze Galicië. Hier neem je deel aan sprookjesachtige rituelen, wandel je tussen eeuwenoude pallozas en ontdek je de overstroomde stad Portomarín.   

De regio staat bol van de mystiek en folklore. In landelijk Galicië maken legendes over magie en heksen zelfs een belangrijk deel uit van de cultuur. Als wandelaar kan je dit ook zelf beleven, door mee te doen aan het queimada, een ritueel dat draait rond een brandend, alcoholisch drankje dat reinigend werkt voor degenen die het opdrinken. In de tussentijd, zegt een meiga (heks) een toverspreuk op.

    

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Het dorpje O Cebreiro

De route in Galicië gaat van start in het dorpje O Cebreiro. Hier wandel je tussen de eeuwenoude pallozas: ronde, stenen huisjes met een laag dak van stro. Tot voor kort waren deze huisjes nog bewoond. Recent is er eentje omgetoverd tot vakantieresidentie en een andere werd ingericht als etnologisch museum. Nog meer mystiek vind je in de pre-Romaanse kerk, de oudste op de route die nog intact is. Hier staat onder andere nog een heilige graal. De kerkklok luidde vroeger bij mistig weer om de pelgrims de goede kant op te leiden.

Portomarín, de overstroomde stad

Je vervolgt je tocht naar het dorpje Portomarín, dat ooit op een andere plek lag dan nu. Door een overstroming van de nabijgelegen rivier de Miño kwam de oude stad compleet onder water te staan. Het dorpje is vervolgens verplaatst en de historische gebouwen werden steen voor steen opnieuw opgebouwd. Als je goed kijkt, kun je zien dat de stenen in de kerk genummerd zijn. In Portomarín vind je ook veel wijnkelders. De regio staat bekend om de wijnproductie, maar het beroemdste product is de lokale likeur.

Met Portomarín achter de rug, is de eindstreep bijna in zicht. Wanneer je de Monte do Gozo beklimt, zie je de kathedraal van Santiago in de verte al liggen. De hoofdstad van Galicië is niet alleen het eindpunt van een mooie tocht langs historische dorpjes, prachtige natuur en culinaire hoogstandjes. Het is een levendige stad waar moderne elementen en geschiedenis prachtig samenvloeien.

De belangrijkste plek in het centrum van de stad is ongetwijfeld het Plaza de Obradoiro. Op dit plein ervaar je volop het bruisende stadsleven en het vormt het beginpunt van je ontdekkingstocht door Santiago. Hier kun je eindelijk een bezoekje brengen aan de kathedraal en vind je het luxe Hostal de los Reyes Católicos. Als je verder afwijkt van het plein, ga je op zoek naar heerlijke, lokale tapasbarretjes in Calle Franco en Calle Raiña. Hier in het hart van het oude centrum, proef je verse zeevruchten, octopus ‘a feira’ (op z’n Galicisch), Santiago-taart en de beroemde witte wijn Albariño. Of je nu een pelgrim bent of niet, Santiago de Compostella is een bestemming die niet op je bucketlijst mag ontbreken.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella

Galicië

O Cebreiro

Portomarín

Hostal de los Reyes Católicos

Copyright foto's: Turespaña
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels