Culinair genot in het Groothertogdom Luxemburg: nieuwe smaken op iedere straathoek

Historische stadjes, charmante kastelen, lekkere wijn en adembenemende landschappen. Het Groothertogdom Luxemburg heeft zijn rijke cultuur te danken aan zijn centrale ligging in het hart van West-Europa. Dit uit zich niet alleen in de Luxemburgse taal en tradities, maar ook op ons bord.

Patisserie proeven onder het toeziend oog van de Groothertog

Zoetebekken zijn in de hoofdstad Luxemburg aan het juiste adres. De Luxemburgers zijn levensgenieters: de terrasjes en koffiehuizen lopen ook op doordeweekse dagen goed vol. De historische binnenstad van Luxemburg is de ideale setting om na een wandeling langs de gezellige pleintjes en pittoreske steegjes even neer te ploffen voor een drankje.

Recht tegenover het Groothertogelijk Paleis uit de 16de eeuw heb je de zaak The Chocolate House van Nathalie Bonn. Ze neemt ons mee naar binnen en toont ons vol trots haar prachtige chocoladecreaties. We kiezen elk om beurt een kleurrijke hot chocolate spoon die we rustig laten smelten in een kop warme melk. Ondertussen tovert Nathalie de tafel in een mum van tijd om in een waar feest voor chocoladeliefhebbers. “Ik houd ervan om klanten te zien vertrekken met nog wat chocolade aan de mond”, lacht ze.

Nathalie is niet alleen een succesvolle zakenvrouw, ze is ook een erg warm persoon die haar klanten graag verwent met zoetigheid en veel belang hecht aan haar team. “Ik opende The Chocolate House in 2008 en werk nog steeds samen met dezelfde mensen, daar ben ik ontzettend fier op”. De afgelopen jaren verwierf ze naam en faam met haar uitmuntende patisserie en leverde taarten over de hele wereld. “Soms zien we de Groothertog binnenkijken in ons atelier wanneer hij in het Paleis aan het werk is. We werden dan ook al meermaals gevraagd om taarten te leveren aan het Hof”.

Op het terras van The Chocolate House zit je bovendien op de eerste rij om de wissel van de wacht te aanschouwen voor de poort van het Groothertogelijk Paleis.

Verfijnde familietradities bij Oberweis

We zetten onze zoete zoektocht naar de lekkerste patisserie van Luxemburg verder bij Oberweis, een familiezaak in het hartje van Luxemburg die gerund wordt door de twee broers Tom en Jeff Oberweis. Je kan er terecht voor zoetigheden en een aangename lunch. “We verwelkomen een heel internationaal publiek. Mensen zijn vandaag steeds meer op zoek naar gastronomische patisserie”, vertelt Jeff.  

Volgens Jeff is de wereld van de patisserie de afgelopen jaren enorm veranderd. “We moeten steeds meer rekening houden met opkomende trends zoals lokaal kopen, bio-producten gebruiken en het aanbieden van veganistische en vegetarische opties”.  

We proeven van de pralines met kaneel, veganistische gebakjes met avocado, taartjes met citroen uit Amalfi en traditionele Bamkuch, een lichte Luxemburgse cake.  “Patisserie is een wetenschap”, lacht Jeff. “Alle hoeveelheden moeten tot in detail gewogen worden om een creatie perfect te maken”. Die perfectie kunnen we zeker proeven in de heerlijke, verfijnde creaties.

Gratis reizen doorheen Luxemburg

Na het proeven van al die culinaire delicatessen trekken we de stad in. Luxemburg is het eerste land ter wereld waar gratis openbaar vervoer wordt aangeboden aan alle inwoners en toeristen – en daar maken we gretig gebruik van! Het land probeert op deze manier het gebruik van openbaar vervoer te stimuleren en een steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld.

We verkennen eerst de oude binnenstad die tal van architecturale pareltjes huist, waaronder het stadhuis dat gebouwd werd in neogotische stijl, het Groothertogelijk Paleis, de gotische Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal en de stadswallen die werden opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vervolgens nemen we de panoramische lift Pfaffenthal die in 2018 werd geopend en gratis gebruikt kan worden. De lift brengt ons razendsnel van de historische bovenstad naar de wijk Pfaffenthal en voorziet ons van een schitterend uitzicht over de benedenstad. 

We wandelen doorheen de wijk Pfaffenthal en nemen de – eveneens recent geopende – kabelbaan “Pfaffenthal-Kirchberg” die de benedenstad verbindt met de zakenwijk Kirchberg. Hier vind je naast de vele hoge kantoorgebouwen ook het MUDAM (Musée d’Art Moderne) met een breed gamma aan hedendaagse kunst. Naast de interessante tijdelijke tentoonstellingen en de uitgebreide vaste collectie, is ook het gebouw op zich, ontworpen door architect Ming Pei, het bewonderen waard.

Gastronomisch dineren in An Der Villa

In het dorpje Steinfort ligt te midden van een groen park het “bistronomisch” restaurant An Der Villa van chef Thomas Murer en zijn vrouw Emmeline. Op deze fraaie locatie worden we meegenomen op een gastronomisch avontuur dat onze smaakpapillen prikkelt.

We krijgen een zes gangen menu voorgeschoteld waarbij verrassende smaken en kleuren centraal staan. Van een voorgerecht met gerookte tonijn en wasabidressing tot een heerlijk stukje parelhoen, de speciale smaakcombinaties kunnen ons allen bekoren. Chef Thomas Murer geeft ons uitleg bij zijn creaties en de filosofie achter het restaurant: “We willen een gastronomische ervaring bieden aan een betaalbare prijs. We willen geen high class aantrekken, maar juist de gewone bevolking die van lekker eten houdt de kans geven om van onze gerechten te proeven”. Dankzij deze filosofie vinden ook heel wat jonge mensen hun weg naar An Der Villa.

We rijden terug naar het centrum van Luxemburg en overnachten in een authentiek viersterrenhotel, Hôtel Parc Beaux Arts. De kamers zijn stijlvol ingericht en hebben zicht op de door UNESCO geklasseerde binnenstad. Je kan hier in alle rust ontwaken en met een koffie in de hand het bruisende centrum van Luxemburg tot leven zien komen.

Esch, culturele hoofdstad van Europa

De volgende ochtend verlaten we na een uitgebreid ontbijt de hoofdstad en nemen we de trein richting Esch. Esch-sur-Alzette, gelegen in de Minett regio, staat bekend om haar rode grond die duidt op de aanwezigheid van ijzererts en verleden in de staalindustrie. In 2022 werd de stad ook uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa.

We bezoeken de tentoonstelling “RESPIRE” die draait om het thema ademen en lucht in de Massenoire. De expo werpt een licht op de luchtkwaliteit en de schadelijke stoffen die we dagelijks inademen. Daarnaast wordt aan de hand van interactieve elementen en 3D-kijkers de vraag gesteld hoe we klimaatrampen kunnen voorkomen en oplossingen kunnen vinden voor de immense luchtvervuiling.

De levendige stad Esch staat eveneens bekend voor de hoogovens van Belval: de laatst overgebleven hoogovens in het Groothertogdom Luxemburg. Ze zijn sinds 1996 niet meer operationeel, maar getuigen nog steeds van een belangrijke bladzijde uit de Luxemburgse geschiedenis: de ontwikkeling van de staalindustrie.

Op de bovenste verdieping van een van de hoogovens hebben we een adembenemend uitzicht over de Belvalsite. Wat vroeger de grootste staalfabriek van Luxemburg was, werd omgetoverd tot een heuse site waar wetenschap, onderwijs, cultuur en vrije tijd samen voor een interessante mix zorgen.

Bierdegustatie bij brouwerij Bofferding

We rijden verder in westelijke richting naar het dorp Kaërjeng voor een rondleiding en bierdegustatie in brouwerij Bofferding.

De Nationale Brouwerij Bofferding is een van de modernste brouwerijen van het Groothertogdom Luxemburg en kent al een lange geschiedenis. In 1842 richtte Jean-Baptiste Bofferding zijn brouwerij op. Het geheim achter zijn heerlijke bieren? Het gebruik van het zuiver water dat via zijn 317 meter diepe bron naar de brouwerij stroomt. De frisheid die de verschillende bieren kenmerkt wordt ook vandaag nog door een jarenlange traditie in stand gehouden.

We genieten van een traditionele Luxemburgse maaltijd in Restaurant d’Braustuff in combinatie met een bijpassend bier. Overnachten doen we in het gloednieuwe ‘Brauhotel’ dat zich recht tegenover de Nationale Brouwerij van Bofferding bevindt.

De Minett-regio: getekend door het mijnverleden

Na een deugddoende nachtrust zijn we fris en monter om de regio Minett te ontdekken, een streek die sinds 2020 erkend werd door UNESCO als biosfeerreservaat.

Gids Gianmarco staat ons glimlachend op te wachten en neemt ons mee op sleeptouw doorheen het natuurgebied Ellergronn. De mijningangen en sporen zijn restanten van de mijnbouw die het landschap van 1881 tot 1931 domineerden. “Tijdens de beginperiode van de exploitatie zijn er veel dodelijke incidenten gebeurd. Veiligheidsvoorschriften bestonden niet en er waren verschillende zware explosies”, vertelt onze gids.

Terwijl hij ons meeneemt langs prachtige meren en adembenemende uitzichten valt ons op hoe goed de natuur zich na de mijnbouw hersteld heeft. “Er werd een project opgericht door Natura2000 om de natuur te herstellen. De verschillende vogelsoorten worden beschermd en het gebied huist verschillende biotopen. Zo heeft de natuur eindelijk terug de overhand genomen in een gebied dat jarenlang door de mens vernield werd”.

De Minett regio is een paradijs voor wandelliefhebbers. De 29 kilometer lange nationale wandelroute 'Mijnwerker pad' loodst je langs de mooiste plekjes van de streek. Vergeet ook zeker geen ritje te maken met de authentieke mijntrein die vertrekt vanuit Fond-de-Gras of waag je aan een fietstocht met een railbike over de oude spoorwegterreinen.

Copyright foto's: Eavan Fahy
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels