Al fietsend naar Santiago de Compostella

Al eeuwenlang is het bedevaartsoord Santiago de Compostella een populaire bestemming voor pelgrims en toeristen. De lange pelgrimsroute naar de kathedraal van Santiago wordt traditioneel te voet afgelegd, maar dit is tegenwoordig niet meer de enige manier om de verschillende routes te trotseren. Je kunt Santiago bereiken op de fiets door het bergachtige en natuurrijke landschap, te paard als een echte ruiter, of over de Cantabrische Zee per boot.
 
Steeds meer pelgrims kiezen ervoor om de route naar Santiago de Compostella per fiets af te leggen. Fiets op je eigen tempo langs de paden die je in Aragón, Asturië of Cantabrië brengen. Onderweg maak je kennis met de mythes en legendes in Galicië en de talloze wijngaarden in La Rioja. Bewonder het landschap, de gastronomie en de Spaanse gewoonten. De reis is belangrijker dan het doel, zeggen ze wel.
 
 
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Turespaña.

Wat je zeker moet weten vooraleer je vertrekt met de fiets

Voor je de bedevaartstocht begint moet je de etappes vastleggen. De Camino Francés, oftewel de Franse route, is 800 kilometer lang. De Camino del Norte, oftewel de Noordelijke Route is iets langer namelijk 825 kilometer. Daarnaast heb je nog de Primitieve Route en die iets korter is, 315 kilometer. Niet elke etappe is hetzelfde, sommige zijn zwaarder dan andere. Daarom is het belangrijk om diegene te kiezen die het beste bij jouw fysieke toestand past. De meeste routes zijn goed aangegeven, je hebt geen kompas of landkaart nodig om je te oriënteren.
Wandelaars hebben tot 20.00 uur voorrang op fietsers om ergens te overnachten. Een wandelaar die aankomt bij een overvol hostel moet naar de volgende gaan die 10 of 15 kilometer verderop ligt. De wandelaar is 2 tot 3 uur langer onderweg dan een fietser die maar een half uur langer zou moeten trappen. 

Niet zomaar eender welke fiets

Er wordt aangeraden om een zo licht mogelijke fiets te gebruiken. Geen zware mountainbike maar eerder een hardtail mountainbike is ideaal voor deze tocht. Een racefiets wordt afgeraden omdat het je beperkt op bepaalde delen van de route waardoor je een omweg moet maken. De banden van je fiets moeten in perfecte staat verkeren en het hele mechanisme moet goed gesmeerd zijn voor je vertrekt. Een fiets waarmee je al ettelijke kilometers hebt afgelegd en die je door en door kent is beter dan een nieuwe fiets. Als je de pelgrimstocht met je eigen fiets voltooit, dan is er een transportdienst die jouw fiets terug naar huis brengt na de tocht.
 
Zorg ervoor dat je de tocht zo comfortabel mogelijk kan beginnen door goed voorbereid te zijn. Een helm, comfortabele kleding, geschikte schoenen, een regenjas, reflecterende strips, een fluovest, handschoenen, zonnebril en zonnecrème zijn essentiële benodigdheden voor de trip. Wat ook handig kan zijn, is een basiskit met gereedschap voor pechsituaties: lijm, anti-lekvloeistof, vet, een hangslot, pleisters en sleutels. 
 
Waar moet ik al mijn spullen en kleding opbergen, vraag je je af. Over het algemeen gebruiken pelgrims zadeltassen om hun bezittingen in op te bergen. Een zware rugzak belast je schouders en kan je mobiliteit beperken onderweg. Wat betreft het gewicht is het aangeraden om onder de 15 kilo te blijven. Als je toch zwaardere bagage moet meenemen, dan kan je deze tussen de verschillende fasen opsturen met Correos, de Spaanse postdienst.

Ben ik fysiek wel sterk genoeg om deze reis per fiets af te leggen?

De gemiddelde fietser legt rond de 55 kilometer af per dag. Dat is een haalbare doelstelling voor zowel ervaren fietsers als recreatieve fietsers. Natuurlijk spelen de weersomstandigheden van die dag ook een rol. Onthoud wel dat het een fysieke uitdaging blijft waarop je voorbereid moet zijn. Leg in de maanden voor jouw reis een aantal vergelijkbare routes af om je niveau te bepalen. Een training op voorhand kan voor het nodige zelfvertrouwen zorgen. 
 
Tijdens de fietstocht krijg je een pelgrimspaspoort. Het is de bedoeling dat je bij elke etappe een stempel krijgt. Zo’n paspoort kan je gaan halen bij het internationale opvangcentrum voor pelgrims of bij hostels en verenigingen van vrienden van de Camino de Compostella. 
 
Je bent niet verplicht om de hele route af te leggen, je kunt ook kiezen om maar een deel van de route te fietsen. Om het officiële certificaat ‘De Compostela’ te verkrijgen moet je minstens 200 kilometer hebben voltooid. 

Voordelen met de fiets

Er zijn een heleboel voordelen wanneer je de weg met de fiets aflegt. Zo kan je de route gemakkelijk ontsnappen om de nabijgelegen dorpjes en plaatsen te ontdekken. Je hebt meer tijd om te stoppen en de mooie plekken zonder haast te bekijken. Je verplaatst je met een voertuig, dus je kan ook steden bezoeken om te winkelen.

De beste periode om de bedevaart per fiets te doen

Een pelgrim die de weg aflegt op de fiets zou dit moeten doen aan een snelheid van gemiddeld 12 kilometer per uur. Als je dagelijks dan 5 uur fietst dan heb je op het einde van de dag 60 kilometer afgelegd. De beste periode om met de fiets te rijden zijn de maanden april, mei, juni en september. Het klimaat is dan milder en er valt minder neerslag. In de zomer kan het zeer heet zijn en in de herfst en winter valt er te veel regen, wat het fietsen bemoeilijkt.

Meer info vind je via deze links:

Santiago de Compostella: Wil je meer praktische informatie over de pelgrimsroute naar Santiago? Raadpleeg dan deze website van het Spaanse Bureau voor Toerisme. De website is speciaal gemaakt voor de pelgrimstocht. Je vindt er alle praktische tips en nuttige informatie die je nodig hebt om je reis te organiseren, alsook de ervaringen en adviezen van andere pelgrims. Aarzel niet om je eigen ervaringen te delen!
 

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels