Actueel: Jordanië, de rode woestijnparel van het Midden-Oosten

Jordanië betekent rode woestijnen, adembenemende watervallen en rijke geschiedenis. Het is een pareltje verscholen in het Midden-Oosten dat wacht om ontdekt te worden. Via de 675 kilometer lange Jordan Trail nemen wij je mee op rondreis naar de mooiste plekjes.

De Jordan Trail is de ideale manier om het koninkrijk Jordanië te verkennen. Deze langeafstandsroute van 675 kilometer kan je mee volgen in oktober-november 2024 en neemt je mee langs 75 dorpen en steden: van Um Qais in het noorden tot Aqaba in het zuiden. Vroeger deed deze route dienst als handelsroute uit de Klassieke Oudheid om handelsproducten vanuit Syrië naar Egypte en Saoedi-Arabië te verplaatsen. De Jordan Trail is een organisatie van de Jordan Trail Association. Die wordt organisatorisch ondersteund en gesponsored door de Jordan Tourism Board en het Ministerie van Toerisme.

Wil je de volledige Jordan Trail afleggen, dan ben je zo'n 40 dagen onderweg. De route is opgedeeld in acht verschillende regio's met elk hun eigen kenmerken. De eerste neemt je mee van Um Qais naar Ajloun in het noorden waarbij je 80 kilometer aflegt over 4 dagen.

Ajloun in het groen

Tijdens de eerste vier dagen begeef je je in het meest noordelijke en groene deel van Jordanië waar de heuvels en ravijnen vol liggen met ruïnes van vele oude beschavingen. De vruchtbaarheid van de Jordaanvallei, de graslanden op de heuvels en de eikenbossen van de hoogste bergen vormen een betoverende natuurlijke achtergrond voor de tocht tussen historische plaatsen. De plaatselijke bevolking maakt vaak gebruik van de groene landschappen van Ajloun om even te ontsnappen aan het stadsleven en in contact te komen met de natuur.

De noordelijke hoek van Jordanië huisvest twee belangrijke ecologische en historische bezienswaardigheden van het Midden-Oosten: de uitgestrekte dennenbossen van het Ajloun-Dibbine gebied en het torenhoge kasteel in Ajloun. Het kasteel, beter bekend als Qal'at Ar-Rabad, torent uit boven de groene heuvels van Ajloun en is van kilometers ver te zien. Het werd gebouwd in 1184 en verraadt zijn strategische doel als militaire wachtpost die de handelsroutes beschermde van de 12de tot 15de eeuw.

Grand Canyon van Jordanië

Op dag 13 start je met het vierde deel van de Jordan Trail die je meeneemt van de Drie Wadi's naar Al-Karak. Dit 75 kilometer lange stuk begint aan de zuidelijke rand van Wadi Wala en volgt van daaruit de rand van een plateau met een prachtig uitzicht over Wadi Hidan voordat hij afdaalt naar Wadi Mujib, de Grand Canyon van Jordanië.

Diep verscholen in de Wadi Mujib-kloof ligt het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld: Mujib Biosphere Reserve. Op zo'n 410 meter onder de zeespiegel strekt het reservaat zich uit tot de bergen van Karak en Madaba in het noorden en zuiden, en bereikt op sommige plaatsen een hoogte van 900 meter boven de zeespiegel. Dit hoogteverschil van 1300 meter, gecombineerd met het feit dat de vallei het hele jaar door water krijgt van 7 zijrivieren, zorgt ervoor dat Wadi Mujib een prachtige biodiversiteit heeft. Er zijn meer dan 300 plantensoorten, 10 soorten carnivoren en talloze soorten permanente en trekvogels geregistreerd. Sommige van de afgelegen berg- en valleigebieden zijn moeilijk bereikbaar en bieden zo een veilig toevluchtsoord voor zeldzame katten, geiten en andere bergdieren. De zandstenen kliffen van Mujib zijn een ideale habitat voor een van de mooiste berggeiten ter wereld, de gehoornde steenbok.

Na een lange klim gaat het pad zuidwaarts over een vruchtbaar plateau met rijke rode aarde en landbouwgrond, langs de ruïnes van Magdelina aan de rand van Wadi ibn Hammad voordat het zo'n 300 meter afdaalt in Wadi el Tawahin. Vervolgens klimt de route weer omhoog via Wadi ez Zaiyatin naar het imposante kruisvaarderskasteel Al-Karak, dat indrukwekkend boven het omringde landschap uitsteekt.

Een oase van vrede en rust

Op dag 17 van de Jordan Trail verlaat je Al-Karak en daal je af naar een prachtige kronkelende vallei om verderop het verlaten oude dorp Khirbet Ainun te bereiken. Het pad stijgt verder naar een vruchtbare vlakte en daalt af naar Al-Iraq, met zijn boomgaarden en olijfbomen die uitkijken over Wadi Numeira. Na terugkeer op het plateau volgt het pad een golvende heuvelrug in zuidelijke richting door de dorpen ten oosten van Tafileh om uiteindelijk na 83 kilometer aan te komen in het gerestaureerde dorp Dana.

In Dana ervaar je een ongeëvenaarde oase van vrede en rust, en een buitengewone wereld van natuurlijke schatten. Het is een ervaring die de betekenis van de uitdrukking 'terug naar de natuur' definieert. Hier kun je mediteren in de stilte van de bergen, slapen onder de sterren en de voetsporen volgen van de prachtige wilde dieren die inheems zijn in dit gebied. Bovendien heb je de mogelijkheid om de inheemse bevolking van Dana te ontmoeten en te leren kennen.

Uitgestrekte rode wildernis

Een doolhof van monolithische rotslandschappen rijst op uit de woestijnbodem tot hoogten van 1750 meter wanneer je in zuidelijke richting gaat naar Wadi Rum. Deze woestijn werd opgenomen in de lijst van Werelderfgoed van UNESCO met zijn landschap vol rotsformaties, zandsteen en een prachtige rode kleur. Hier en daar doet het soms ook denken aan een maanlandschap of wordt het door de rode kleur van zand en rotsen vergeleken met Mars. Geniet van de rust van de grenzeloze leegte en canyons, ontdek 4000 jaar oude rotstekeningen en de vele andere spectaculaire schatten die deze uitgestrekte wildernis in petto heeft.

Arm van de Rode Zee

Op de laatste dag volgt de Jordan Trail vanaf Titen oude herderspaden en slingert zich westwaarts door woestijnwadi's en over granieten bergen met basaltkeien. Vervolgens geniet je van een eerste uitzicht op de Rode Zee en de Golf van Akaba, met daarachter de bergen van Sinaï.

De Golf van Akaba is de noordoostelijke arm van de Rode Zee met een lengte van 180 kilometer en een breedte van 25 kilometer. De riffen langs de Golf herbergen meer dan 1000 soorten vissen, koralen, schaaldieren en zoogdieren. Nachtdieren zoals krabben, garnalen en kreeften verschijnen in de donkere uren van de nacht op zoek naar voedsel. Seizoensgebonden bezoekers van de Golf van Akaba zijn zeeschildpadden, dolfijnen, zeekoeien en ongevaarlijke walvishaaien. Duik jij mee in de pracht van Jordanië?

Meer info en boekingen:

The Jordan Trail website

Copryright foto's: 2023 Jordan Trail
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels