7 tips in Hamburg

Als metropool balanceert Hamburg tussen een havenstad en een stad vol geschiedenis. Naast architectonische paradepaardjes zoals het concertgebouw Elbphilharmonie en de historische pakhuizen, bevat Hamburg ook een groot aanbod andere kunstuitingen. Sta stil bij betekenisvolle street art, bezoek de Hamburger Kunsthalle of maak een vaartocht door de pittoreske Speicherstadt of de iconische haven. Deze 7 tips helpen je op weg.  

1. Fietstoer door de binnenstad

De Altstadt wordt beschouwd als het commerciële hart van Hamburg. Je kan er heerlijk winkelen, maar ook cultuur opsnuiven. Tijdens een fietstocht door de binnenstad kom je drie kerken tegen, die ieder om een andere reden speciaal zijn. De eerste is de St. Michaeliskirche: een fraaie, statige toren, die je ook kan beklimmen. 500 treden leiden je naar de torenspits die je voorziet van een adembenemend zicht over Hamburg. De St. Nikolaikirche wat verderop werd in het verleden zwaar getroffen: hij brandde volledig af en werd later getroffen door bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De toren werd niet opgeknapt, maar is blijven staan als gedenkteken. De St. Katharinenkerk is dan weer uitzonderlijk vanwege haar sobere, overwegend witte interieur. 

Net buiten de – nog gedeeltelijk – omwalde stadskern ligt de oude haven aan de rivier de Elbe. Bijzonder aan Hamburg is dat de stad en de oude haven in elkaar doorlopen. In Antwerpen bijvoorbeeld is die connectie tussen beide er veel minder. Per fiets kan je makkelijk een bezoek brengen aan de haven via de St. Pauli-Elbtunnel, onder de Elbe door. Vooral de ingang spreekt aan: in een prachtig gerestaureerde trappenhal brengt een authentieke lift je naar de tunnel.

2. Street art spotten

Hamburg is gekend omwille van haar vele graffiti- en street art-werken. Je kijkt je ogen uit wanneer je de wijken Schanzenviertel, Karoviertel, Gängeviertel en St. Pauli bezoekt. Je kan ze vergelijken met de beroemde Camden wijk in Londen: overal duiken fraaie kunstwerken in graffiti en street art op, hoewel het uiteraard niet legaal is. Street art is een soort tussenvorm tussen kunst en graffiti. Bij graffiti wordt er met spuitbussen gespoten, terwijl street art verschillende vormen kan aannemen: stickers, sjablonen, posters of bordjes, met de bedoeling om te blijven hangen. Graffiti wordt vaak al snel weer overschilderd. 

Je duikt helemaal in de wereld van de street art en graffiti tijdens de begeleide Graffiti-tour door de wijken. Zo passeer je – kort bij de beruchte Reeperbahn – het gebouw van een communistische buurtorganisatie, dat helemaal met street art en graffiti is ingepakt. Aangezien deze kunstvormen illegaal zijn, werkt iedere graffitispuiter onder een schuilnaam. We verdenken onze gids Philip - die zelf in het vak zit - ervan achter de werken van ‘SuperFatCat’ te zitten. Hij voorziet ieder werk uitvoerig van de nodige commentaar, maar bij de ‘SuperFatCat’ street art blijft hij plots zeer vaag in zijn uitleg. Verdacht!

3. Bezoek aan Speicherstadt

Speicherstadt - Speicher is Duits voor geheugen - is het grootste aan elkaar grenzende pakhuizencomplex ter wereld. Vooral architectuurliefhebbers zullen het hier naar hun zin hebben. Speicherstadt werd gebouwd in 1913 en kan je ook wel het Amsterdam van Hamburg noemen. Overal vind je oude pakhuizen, gebouwd in oude Amsterdamse stijl. Het complex is een typisch kenmerk van een Hanzestad. De Hanze was een Middeleeuws handelsverbond, bestaande uit kooplieden van steden rond de Oostzee en aan de Noordzee. In Speicherstadt ontdek je de cultuurhistorie van deze rijke periode. 

4. Hamburger Kunsthalle

Wie van kunst houdt, kan beslist zijn hartje ophalen in de Kunsthalle. Dat grote museum in Hamburg opende zijn deuren in 1869 en stelt een prachtige collectie schilderijen uit de 14de tot en met de 19de eeuw tentoon. Je vindt er werken van zowat alle bekende kunstenaars: van Claude Monet tot Rembrandt en Rubens. Maar er hangen ook werken van lokale schilders, die een link hebben met Hamburg. Je ziet onder meer het indrukwekkende ‘Wandelaar boven de nevelen’ van Caspar Friedrichs, prachtige zelfportretten van Philipp Otto Runge en portretten van Anita Ree. Ook moderne kunst is er volop aanwezig, met bijvoorbeeld Hockney, Kandinsky en Picasso. In de kelder word je getrakteerd op hedendaagse kunst, veelal met een humoristische knipoog. 

5. Chilehaus

Een van de blikvangers van Hamburg vind je in de Altstadt: het bootvormige Chilehaus. Dit opvallende gebouw kwam er in opdracht van de Hamburgse zakenman Henry B. Sloman, die rijk werd door natriumnitraat uit Chili te verhandelen. Het gebouw staat symbool voor het economische herstel van Hamburg na de Eerste Wereldoorlog en staat sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

6. Rondvaart door de haven

Een trip naar de havenstad Hamburg is natuurlijk niet compleet zonder een rondvaart door de haven. Doordat die zo nauw verbonden is met de stad, is het heel makkelijk om vanaf de Landungbrücken – een passagiersterminal in de stad – de boot te nemen. Je vaart tussen de aangelegde eilandjes en langs een grote variatie boten: het prachtige cruiseschip Europe 2, enorme containerboten met duizenden containers, loodsen, marineschepen van het Duitse leger, een vuurtorenboot, een brandweerboot, een volledig gerestaureerde ranke viermaster… noem maar op. Vele van die schepen zijn ook te bezoeken. Meest opvallend is de U-boot: een onderzeëer uit de Tweede Wereldoorlog.

7. Elbphilharmonie Hamburg 

Het concertgebouw Elbphilharmonie is zo indrukwekkend dat alleen al daarvoor veel mensen naar Hamburg komen. Het is de topattractie van de stad, die je als een ankerpunt van heinde en ver ziet pronken. In het gebouw zijn drie concertzalen ondergebracht, 45 woningen en een hotel met 244 kamers. Vanuit de plaza geniet je van een gigantisch panoramisch uitzicht over stad en haven.

Wie een concert wil bijwonen, moet lang op voorhand reserveren. Werkelijk iedere Hamburger die je tegenkomt, raadt je ook aan om een concert bij te wonen. Niet gek, want de concertzaal van de Elbphilharmonie is uniek: omwille van zijn zuivere akoestiek, mooie afwerking – het verhaal gaat dat de bouwkost uiteindelijk 10 maal hoger was dan in het budget voorzien – en je zit niet frontaal voor het orkest, maar errond: een uitzonderlijke ervaring. 

Copyrights foto's: Ekaterina Aksarina - Met dank aan Annemie Leemans en Peter Moons
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de toegangspoort naar het Zwarte Woud in Baden-Baden ligt het hotel Roomers Baden-Baden Autograph Collection. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."
"

Wij logeerden in Hotel Birkenhof, een hotel dat al generaties wordt uitgebaat door de familie Dietrich en zich onderscheidt door zijn gastronomische streekkeuken. Bij het ontbijt wordt huisgemaakte charcuterie geserveerd. De kamers zijn ruim, maar klassiek van snit.

..."
"

Kasteelhotel Friedrichsrughe ligt middenin de weelderige natuur en combineert in zijn statige gebouwen luxe met een rijke geschiedenis, met natuurlijk alle moderne comfort binnen handbereik.

..."
"

Dit kleine idyllische hotel ligt net over de grens met Luxemburg en wil per se klein en fijn blijven. Ondanks een Michelinster slaagt kok Harald Rüssel daar wonderwel in. Naast een toprestaurant kan je op het grote landgoed ook vijvers en een bloementuin vinden.

..."
"

Dit stijlvolle en moderne hotel bevindt zich in een futuristisch gebouw aan de Rijn, op een boogscheut van het centrum. Door de constructie van het glazen gebouw heb je een subliem uitzicht over de rivier, de stad en het omliggende landschap.

..."
"

Dit hotel bewijst meteen dat logeren in Duitsland niet altijd in oubollige Gasthäuse hoeft te gebeuren. Strak design en moderne kunst voeren hier de boventoon. Kunstenaar Heiko Nemitz zette dit hotel op een geslaagde manier naar zijn hand.

..."
"

Deze verblijfplaats herbergt ruime kamers met oog voor hedendaags design en alle modern comfort. Dit elegante hotel biedt een ongedwongen sfeer, waar je kunt relaxen na een dagje cityhoppen.

..."
"

Dit voormalige kasteel is eigendom van de Academie voor Klassieke Muziek. Het hele jaar door zijn er oefensessies voor concerten. In het andere deel van het kasteel werd een hotel met zo'n veertig kamers opgetrokken.

..."

Pagina's