6 tips in Bologna

In het hartje van Emilia Romagna leert Bologna je het pure Italiaanse leven kennen. Meer en meer buitenlandse toeristen ontdekken de stad. De Bolognezen gaven hun stad liefkozend drie bijnamen: la dotta (de geleerde), la grassa (de vette) en la rossa (de rode). Bologna herbergt een kleurrijke geschiedenis die nog dagelijkse bruisend in leven wordt gehouden door haar inwoners. Tijdens de weekends is het centrum grotendeels autovrij en dan paraderen de fiere Bolognesi, met een gelato in de hand, door hun historische stad. Hier volgt een top 6 van niet te missen Bolognese belevenissen.

1. Universiteitsstad door en door

De eerste bijnaam ‘la dotta’ lijkt meer dan terecht na een eerste indruk van het straatbeeld. Bologna mag namelijk de titel van oudste universiteit van Europa op haar naam schrijven. Deze parel mogen vele Italiaanse en internationale studenten ‘hun studentenstad’ noemen. Wandelend door de stad kan je ze zo herkennen: op de Piazza Verdi praten ze snel even bij met vrienden of in de bars drinken ze nog een snelle koffie om de lesuren door te komen. De universiteitsstraat Via Zamboni wordt ’s avonds overrompeld door de studenten die er komen hun avond en nacht doorbrengen met een ‘aperitivo’ in de hand.

2. Spaghetti bolognese is een mythe

Voor we de bijnaam ‘la grassa’ verder uitleggen, moet er eerst iets van de baan: spaghetti bolgonese bestaat hier niet, het is een uitvinding van de Amerikanen. Bolognesi zullen je scherp aankijken wanneer je dit bestelt. Ze houden van lekker eten en voldoende lekkere lokale gerechten. Vraag maar naar de tagliatelle al ragù of tortellini al brodo en laat het je smaken.

Nog een tip voor wie verse Italiaanse ambachten mee naar huis wil nemen: wandel zeker eens door de Via Pescherie Vecchie. Het straatje is volgepropt met kleine winkeltjes waar de prosciutto aan het plafond hangt te drogen of de parmigiano op de planken ligt. Winkeliers prijzen hier ook hun verse mortadella en tortellini in hun etalages aan. Je vindt er ook een hele hoop seizoensgroenten. Kortom, hier kan je dus je slag slaan voor smaakvolle en verse Italiaanse producten.

3. La rosso

Het gezellige Piazza del Nettuno is het centrale ontmoetingspunt voor jong en oud in de stad. De Neptunusfontein steelt de show op dit piazza: Neptunus torent hoog boven de kleinere beeldjes en de omringende mensen uit. Met dit plein als vertrekpunt kan je ontdekkingsreis van Bologna beginnen en de bijnaam ‘la rosso’ uitdokteren. Zowat elke gevel die je tegenkomt kan rekenen op een interessante rode kleurschakering van de stenen, waardoor je als het ware door een volledig roodgekleurde stad rondwandelt.

4. De stad vol architecturale bogen

Het beste uitzicht op dit fleurig lappendeken van gevels heb je vanonder de talloze arcades of portici. Deze zijn samen met de rode stenen hét kenmerk bij uitstek van de stad. In zo goed als elke straat kan bogen bewonderen, de ene keer simpel versierd de andere keer met honderden krullen in de boog afgewerkt. Als het hier eens regent, kunnen de bolognesi doodgewoon naar huis wandelen onder de bogen heen. Het hoogtepunt is de vier kilometer lange bogengalerij die bezoekers van het centrum naar Santuario di San Luca leidt. Het Santuario is een bedevaartsoord gelegen op een heuveltop dat nog elke dag pelgrims en joggers aanmoedigt de trappenklim te beginnen. De spectaculaire lichtinval onder de bogen, het authentieke bedevaartsoord en het uitzicht over Bologna en de omliggende goudkleurige heuvels maken dit plaatje helemaal compleet.

5. De Twee Torens

Wie in het oude centrum de Torre degli Asinelli beklimt, wordt na zijn inspanning evengoed beloont met een prachtig panorama. Vroeger moet de universiteitsstad bezaaid geweest zijn met torens, vandaag staan er enkel nog de Torre degli Asinelli en de scheve Torre Garisenda. Die eerste is niet meteen in trek bij studenten. Een oude Italiaanse legende voorspelt namelijk dat de studenten die de toren beklimmen, nooit hun diploma zullen behalen. Bijgeloof of niet, misschien toch beter de beklimming even laten wachten. Maar toeristen kunnen bij valavond vanop de Torre degli Asinelli genieten van een prachtig spel tussen het ondergaande zonlicht, de stad en de heuvels.

6. Archiginnasio

Waar studenten wel welkom zijn, is de anatomiezaal in het Archiginnasio, een impressionante houten aula  waar vroeger autopsies werden gehouden. Al decennialang pronken de beelden van de spellati of ‘gevelden’ in het gebouw: twee houtsculpturen die de spieren van de mens gedetailleerd blootleggen. De stilte vanbinnen staat in groot contrast met de opgewektheid waarmee de straatmuzikanten buiten staan te spelen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."