48 uur in Bari: verse pasta, grootse paleizen en lokale markten in de hak van Italië

Bari, de regionale hoofdstad van Puglia, leent zich met zijn kleurrijke markten, drukke boulevards en sprankelende paleizen voor een onvergetelijke stedentrip. Maak kennis met de vissers op de havenmarkt, slenter door de labyrintische straatjes van de oude stad en bewonder de impressionante monumentale gebouwen die Bari rijk is.  

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met italia.it.

Dag 1: Verdwaal in de historische straten van Bari Vecchia

We starten onze dag in de bruisende straten van Bari Vecchia, het historische centrum, waar de belangrijkste trekpleisters van de stad zich schuilhouden. Imposante Romaanse kerken en goedbewaarde kloosters vormen het decor van deze gezellige wijk, grenzend aan de Adriatische zee. 

Wanneer we het plein Piazza San Nicola opwandelen, stuiten we op een grootse basiliek, een van de vroegste voorbeelden van de Romaanse bouwkunst. De impressionante Basilica San Nicola valt op door zijn sculpturale details. Wie binnen een kijkje neemt, ontdekt niet alleen een prachtige mozaïekvloer in Islamitische en Byzantijnse stijl, zilveren altaar, en verguld houten plafond, maar kan ook een bezoek brengen aan de crypte van Sint Nicolaas. De heilige, die hier sinds 1087 zijn laatste rustplaats vond, werd in Vlaanderen heruitgevonden als Sinterklaas. 

In het zuiden van de wijk komen we langs de haven van Bari, waar op de kade steeds een gezellige drukte heerst. Op de dagelijkse vismarkt staan tal van kraampjes opgesteld waar de inwoners van Bari verse vis en zeevruchten inkopen. Geniet van de levendige sfeer op de markt, bewonder de vissers die hun versgevangen vis schoonmaken of bestel een bord rauwe zeevruchten net zoals de locals dit gewend zijn te doen. Een typsiche stadservaring in Bari is het proeven van verse zee-egels, een echte delicatesse! 

Na een korte stop op de vismarkt, brengen we een bezoek aan Castello Svevo, dit Normandisch-Zwabische kasteel, beschermd door een grote gracht en stadsmuur, heeft een bewogen leven achter de rug. Het kasteel werd in 1132 gebouwd door de Normandische Koning Roger de Tweede, maar werd niet veel later verwoest door Koning Willem de Eerste van Sicilië. In de dertiende eeuw werd het bouwwerk gerestaureerd en versterkt door de Roomse keizer Frederik de Tweede. Wanneer het kasteel in de zestiende eeuw geschonken werd aan Isabella van Aragon en haar dochter Bona Sforza, koningin van Polen, bloeide het uit tot een levendig en gecultiveerd hof. Na de dood van Sforza werd het kasteel teruggegeven aan de koning van Napels, die het ombouwde tot een gevangenis. De renaissance binnenplaats is een van Bari’s goed verscholen parels. 

Wie door de oude wijk loopt, verwondert zich aan de pastadames van Bari Vecchia, die een belangrijk deel uitmaken van het stadsbeeld. Zittend in de smalle steegjes van de oude stad rollen ze vakkundig met de hand duizenden oorvormige pastaschelpen, ookwel orecchiette genaamd. Volgens de traditie gebruiken ze alleen meel van harde tarwe en water om het deeg te maken, en niets anders dan een mes om de pastaschelpen te vormen.

We beëindigen ons bezoek aan Bari Vecchia met een korte stop in de kathedraal van San Sabino. Deze kathedraal werd gebouwd op de ruïnes van een Byzantijnse kerk en is een van de grootste voorbeelden van de Apulisch-romaanse bouwstijl. De barokke crypte herbergt relikwieën van San Sabino en het paneel van de Madonna Hodegetria, dat volgens legendes geschilderd zou zijn door de heilige Lucas. 

Sluit de dag af met een diner in een van de traditionele visrestaurants en doe je te goed aan lokale lekkernijen zoals gegrilde octopus, pasta met inktvis of Bari’s beroemde gerecht met rijst, aardappelen en verse mosselen. 

Dag 2: Lokaal winkelen en hemels operagezang 

Na een heerlijk ontbijt verkennen we vandaag de wijk Murattiano, het moderne centrum van de stad en een waar paradijs voor shoppers. Enkele van de beroemdste merken ter wereld hebben er een vestiging, maar het hoogtepunt van Murattiano is de Puglia Design Store op de Piazza del Ferarese, waar de creaties van regionale ambachtslieden en ontwerpers worden tentoongesteld. Je vindt er tal van unieke producten, van ingelijste prenten tot mode en modern meubilair. De winkel, gesteund door de regio Puglia en de gemeente Bari, maakt deel uit van een ontwikkelingsproject om een gebied rond het Teatro Margherita en de vismarkt te creëren, gewijd aan hedendaagse kunst en cultuur.

Na het winkelen in de 19e-eeuwse wijk Murattiano bestellen we een drankje op een terras aan de kust. Met een frisse zeebries die door onze haren waait, maken we een ontspannende wandeling op de promenade en genieten we van een verrassende panini met octopus, een traditioneel, maar onbekend streekgerecht uit Bari.

Wie zijn bezoek aan Bari in stijl wil afsluiten kan een kaartje kopen voor een van de uitmuntende operavoorstellingen in het beroemde Teatro Petruzzeli of Teatro Peccinni. Nergens ter wereld is de opera ervaring zo authentiek als in Italië, de bakermat van de opera. 

Voor we huiswaarts keren, proeven we nog een aantal lokale lekkernijen. De levendige straten van Bari zijn namelijk een paradijs voor liefhebbers van street food. Op iedere hoek vind je wel een traditionele bakkerij of straatverkoper die heerlijke hapjes aanbiedt. Voor een typische lokale beleving bestel je een stuk van de beroemde focaccia van de stad. Een dikke, zachte bodem met daarop olijven, zoete tomaten en verse olijfolie. Verder zijn er de sgagliozze, vierkantjes gezouten gebakken polenta, en popizze, zoete balletjes van gebakken deeg, die in de straten van Bari Vecchia worden verkocht. En niet te vergeten de heerlijke panzerotti, gefrituurd deeg traditioneel gevuld met gesmolten mozzarella en tomaat, maar tegenwoordig aangeboden in een verbazingwekkende verscheidenheid aan smaken.

Meer info vind je via deze links:

Italië

Puglia

Basilica San Nicola

Castello Svevo

San Sabino

Puglia Design Store

Teatro Petruzzeli

Copyright foto's: Franco Cappellari, Julian Eliott, Giuliano Deluca en Mirabilia Sistema
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."