Wielkopolska: de meest gevarieerde regio van Polen

In het westelijke deel van Polen, op een – figuurlijke – steenworp van de Duitse hoofdstad Berlijn, ligt Wielkopolska. Bij ons beter bekend als de provincie Groot-Polen. De regio kan uitpakken met prachtige bossen, een overaanbod aan meren, kastelen, paleizen, interessante plekken voor liefhebbers van industrieel toerisme én één van de oudste Poolse steden: Poznan. Voor wie zich wil verdiepen in de Poolse geschiedenis is deze regio trouwens een droomplek. Naast Poznan heeft immers ook de stad Gniezno een eeuwenlange geschiedenis. Het was niet alleen historisch de eerste hoofdstad van Polen, het blijft tot op vandaag de hoofdzetel van de Katholieke Kerk in Polen. 

          

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het Pools Informatiebureau voor Toerisme.

Geschiedenis à volonté

Dat Wielkopolska de bakermat was van het huidige Polen valt in deze regio niet te ontlopen. Zeker niet voor wie de Piastenroute volgt. De bijna 300 km lange route die van west naar oost loopt, geeft een inkijk in het ontstaan van Polen via talrijke openluchtevenementen. Hoogtepunten van dit traject: de Koninklijke Kroning - Festival van de Slavische Cultuur in Gniezno, het Krijgerstoernooi in het Archeologisch Reservaat van Grzybów en Jare Święto in het kasteel van Pobiedziska. Een mooi en lekker pauzemoment tijdens deze route vind je in de Benedictijnenabdij in Lubin. Proef er de Benedictijnse likeur, een brouwsel op basis van eeuwenoude recepten waarin 21 kruiden worden verwerkt. Lekkerbekken bezoeken best ook Kalisz, de tweede historische hoofdstad van Wielkopolska. Het is niet alleen de stad waar al twee eeuwen piano’s worden gebouwd, maar ook de thuishaven van de Andruty Kaliskie, een licht zoete, traditioneel gebakken, platte wafel.   

De groene longen van Poznan

Op zoek naar rust en gezonde lucht? Ook dat heeft de regio te bieden. Met de twee nationale parken; het Nationaal Park Wielkopolski en (een deel van) het Drawienski Nationaal Park. Het Nationaal Park Wielkopolski vind je op amper vijftien kilometer ten zuiden van Poznan. Het grootste deel van het park bestaat uit naaldbomen, gemengde bossen en meren. De grotten en rotsblokken zijn de stille getuigen van het verleden van het park. Schrik niet als je onderweg wilde zwijnen, dassen en reeën tegenkomt. Het zijn, samen met buizerds en zwarte spechten, de vaste bewoners van het Nationale Park. Voor het Drawienski Nationaal Park moet je in het Noordwesten van Polen zijn. Een deel van het park bevindt zich in het stromingsgebied van de rivier Drawa en van de zijrivier Plociczna. Met meer dan 30 meren, loofbossen en veengebieden met overblijfselen uit de ijstijd is dit een gevarieerd natuurpark. En een mooie verblijfplaats voor bevers, otters en roofvogels zoals de visarend en de witte adelaar.  

Sportief onderweg

De geweldige landschappen en ongerepte natuur, in combinatie met een eeuwenoude geschiedenis, maken Polen steeds populairder als het ultieme fietsland. Zeker de regio Wielkopolska is een fietsvriendelijke streek. Wil je de oude gebouwen uit de tijd van de eerste koningen van Polen zien? De pittoreske meren en eindeloze bossen? Of ga je liever voor een romantische trip in een retro stoomtrein? Groot-Polen heeft het volledige pakket beschikbaar. In deze regio komen geschiedenis en avontuur samen. Een eigen fietsroute uitstippelen hoeft niet. De regio maakt het fietsers heel makkelijk met gemarkeerde fietspaden. Zo biedt het Wielkopolska-fietsroute-systeem pasklare parcours. Om ervoor te zorgen dat je tijdens jouw reis geen enkele attractie of fantastisch historisch monument mist. En om te voorkomen dat je onderweg verdwaalt.   

Tel de waterplassen

Het Wielkopolska-fietsroute-systeem heeft op dit moment zeven lange afstand trajecten in de aanbieding. Eén van de mooiste en meest inspirerende is ongetwijfeld de Honderd Meren Route. De 111 km lang tocht loodst je door ‘het land van de 100 meren’, zoals het noordwestelijke deel van Groot-Polen ook wordt omschreven. In realiteit zijn het geen 100 meren. Het zijn er meer. Sommigen liggen verspreid in de dichte bossen. Anderen zijn groot genoeg om op te zeilen of te windsurfen. Het traject met de zwarte markeringen dat vertrekt in Poznan voert je door een landschap met heuvels, brede valleien en bossen. Het fietstraject loopt in het westen langs de middeleeuwse stad Szamotuły met het oude kasteel en de beroemde Halszka-toren. In deze toren werd gravin Halszka door haar wrede echtgenoot opgesloten. De route gaat ook langs het Sieraków Landschapspark. Het park werd opgericht om het eeuwenoude merengebied te beschermen zodat natuurliefhebbers vandaag kunnen genieten van de meren, rivierdalen, bossen en duinen. De ideale plek om de fiets even om te ruilen voor een kajak. Even verder, in het stadscentrum van Międzychód, vind je een artesische diepwaterbron. Vergeet zeker geen slokje te nemen. Het water heeft, volgens de lokale bevolking, geneeskrachtige eigenschappen. De rivierhaven van Międzychód is de ideale plek om in te schepen voor een cruise op de Warta-rivier.

Hoofdstad Poznan

Poznan, de hoofdstad van Groot-Polen, leeft! Veel internationale bedrijven hebben hier hun vestingen. Het maakt dat, na Warschau, dit de Poolse stad is die zich economisch het snelst ontwikkelt. Poznan is ook een studentenstad waar meer dan 120.000 jongeren een opleiding volgen aan de universiteit of een van de hogescholen. De stad straalt dynamiek en energie uit. Dat is vooral zichtbaar door de organisatie van internationale sportevenementen, zoals de kano- en roeiwedstrijden op het Malta-meer. Het gebied rond het kunstmatige meer is de locatie voor internationale openlucht-theaterfestivals, het Henryk Wieniawski Vioolconcours en het internationale Malta Theater Festival.

Geschiedenisles in het echt

De Poolse stad respecteert zijn verleden. Een wandeling door de hoofdstad is als een wandeling door de geschiedenis. Kijk maar naar de voorgevel van het stadhuis die versierd is met bogen en beelden van de koningen van de Jagiellonische dynastie. Boven de klok van het stadhuis kampen twee mechanische geiten elke dag om klokslag twaalf uur. Volgens de legende ontsnapten de dieren aan het koksmes toen ze moesten dienen als hoofdgerecht voor de ceremonie voor de installatie van het eerste uurwerkmechanisme in het stadhuis. De oudste Poolse kathedraal staat op het eiland Ostrów Tumski, omringd door de Warta en de Cybina rivieren. In de crypte onder de kathedraal liggen de graven van Mieszko I en zijn zoon Boleslaw de Dappere, de eerste Poolse heersers. Poznan herdenkt niet alleen zijn eeuwenoude geschiedenis. Ook de recente(re). Wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de stad, heeft een verplichte stop in het Museum van de Opstand van Poznań. Het belang van de bloedig onderdrukte opstand van juni 1956 wordt nog duidelijker bij het monument op het nabijgelegen Adam Mickiewicz-plein.

Poolse Croissant

De befaamde Sint-Maarten croissant mag dan doorheen heel Polen verkocht worden, enkel de provincie Groot-Polen heeft de bakrechten. De lekkernijen worden gemaakt volgens een strikt gedefinieerd recept van semi-Franse deeg met een vulling op basis van wit maanzaad. In het Rogalowe Museum in Poznań wordt op zeer geanimeerde manier de geschiedenis van het baksel vertelt. Tijdens het bezoek leer je ook een mond vol van het lokale dialect (een mengelmoes van Groot-Poolse en Duitse dialecten). Uiteraard behoort het proeven van zo een Sint Maarten croissant met zijn typische vulling tot de mogelijkheden.

Euro 2012

Het Stadion Miejski in Poznań is verplicht voer voor voetballiefhebbers. Samen met Gdańsk, Warschau en Wrocław, was de stad van begin juni tot begin juli 2012 in Polen het middelpunt van de voetbalwereld. Het stadion van Poznań werd speciaal voor het Europees kampioenschap voetbal van 2012 verbouwd. De Spaanse ploeg kroonde zich dat jaar tot Europees voetbalkampioen. Poznań hield er een indrukwekkende voetbaltempel aan over.

De Lus van Wielkopolska

Groot-Polen ontdekken, kan ook op een andere manier. Het uitgebreid riviernetwerk vormt een compacte toeristische route van bijna 700 kilometer doorheen de regio, beter bekend als de Grote Lus van Wielkopolska. Het aanbod aan plezierjachten, huisboten, motorjachten en moto-zeiljachten is indrukwekkend. Een vaarbewijs is onnodig voor boten die niet langer zijn dan 13 meter, maximaal 75 kW motorvermogen hebben en niet sneller varen dan 15 km/uur. Je kunt er ook op vele plaatsen een bootje huren. Kortom, het is de perfecte gelegenheid om zelf de kapiteinspet op te zetten en een rondje door Groot-Polen te varen!

Meer info vind je via deze links:

Groot-Polen

Piastenroute

Nationaal Park Wielkopolski

Drawienski Nationaal Park

Wielkopolska-fietsroute-systeem

Poznan

Sint-Maarten croissant

De Grote Lus van Wielkopolska

Copyrights: Pools informatiebureau voor toerisme, Mateusz Holownia, J. Rybicki, Maciej Grzeszcak, Tomasz Wojciechowski, Radosław Maciejewski, Jakub Pindych, Andrzej Deja, 
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels