Wandeling door Mechelen: stadsgids Liesbeth geeft haar favoriete plekjes prijs

De Dijle kronkelt van Waals-Brabant naar Antwerpen, waar hij uitmondt in de Schelde. Aan zijn oevers verrees tijdens de middeleeuwen een statige stad: Mechelen. Stadsgids Liesbeth Beelen presenteert haar meest geliefde plekjes.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Visit Mechelen.

Wandelen over het drijvende Dijlepad

Midden in het stadscentrum van Mechelen vind je een unieke wandelroute pal naast het water, het Dijlepad.  Sinds de opening in 2010 dragen de Mechelaars deze plek in hun hart. Ook onze gids Liesbeth vertoeft er graag: “Het houten Dijlepad neemt je vanaf de Fonteinbrug bij de ingang van de stad aan de Bruul mee langs enkele idyllische plekjes via de Zoutwerf tot aan de Haverwerf aan de Vismarkt. Wanneer het water laag staat, kan je de oude houten balken nog zien. In combinatie met het uitzicht op de prachtige oude achtergevels voel je hier de verbondenheid met het verleden”. 

Echte getijden zijn hier niet meer, want die werden omgeleid langs de Nekkerspoel. “Zo’n honderd jaar geleden vonden de mensen het vervelend dat ze steeds water hadden vanaan de stase tot het seminare”, lacht Liesbeth. “Ze besloten toen sluizen te plaatsen op de Dijle en de oude gracht verder uit te graven om de getijden om te leiden”.

Net voor de start van onze wandeling stelt Liesbeth voor om nog snel een ommetje te maken langs het voormalige Molenhuis. Begin veertiende eeuw werd de eerste Mechelse watermolen gebouwd. In de loop van de vijftiende eeuw groeide deze plek uit tot een watermolencomplex met maar liefst 7 molens. De molens hadden allen verschillende functies. “In het historische Molenhuis kan je vandaag lekker eten. Het werd recent omgetoverd tot een ViaVia reiscafé. Van hieruit heb je ook een uniek zicht op de Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek met de typische klokvormige torenspits. Vlak aan de molen kan je bovendien het water van de Binnendijle op met sups of packrafts." We wandelen terug doorheen De Kruidtuin. Dat is het grootste park in de stad. Het park evolueerde van een middeleeuwse tuin naar een Franse tuin. “De Kruidtuin is een verborgen parel in de binnenstad. De Mechelaars komen er graag ontspannen en de scholieren van nabijgelegen scholen komen hier tijdens de lente lunchen. Het geeft een groene toets aan de stad”

Historische pareltjes aan de oevers van het water

Terwijl we over het dobberende houten pad wandelen bemerken we het interessante contrast tussen de oude woningen en de nieuwbouw. “De prijzen van de huizen zijn hier dan ook enorm gestegen sinds de aanleg van het Dijlepad”, vertelt Liesbeth.

We wandelen onder de Grootbrug door, een plek die in de middeleeuwen ontzettend belangrijk was. “Dit was het economische knooppunt. Het was de verbindingsas naar de Veemarkt, de Korenmarkt, de Vismarkt en de Grote Markt. Handelaars kwamen elkaar hier tegen. Het was bovendien de ideale plek om de schandpaal neer te zetten”. 

Op de Grootbrug staat ook het oude Tolhuisje. “Mechelen heeft heel wat rijkdom gehaald uit het vragen van tol. Mechelen is centraal gelegen, waardoor schepen hier moesten passeren”, legt Liesbeth uit.

Historische kerken op iedere straathoek 

Mechelen wordt ook weleens de stad van de historische kerken genoemd. In het centrum van de stad vind je 8 inspirerende kerkgebouwen die elk om een andere reden het bezoeken waard zijn. 

Tijdens onze wandeling zien we voortdurend de Sint-Romboutskathedraal hoog boven de daken uittronen. De kathedraal uit de 15de eeuw is het teken bij uitstek dat hier het aartsbisdom is gevestigd. “Een bezoek aan de Sint-Romboutstoren mag zeker niet ontbreken wanneer je voor het eerst naar Mechelen komt. De toren vertelt zijn eigen verhaal. Langs de 538 trappen word je doorheen verschillende torenkamers naar de top geleid. En dat is echt de moeite waard: vanop het platform heb je een adembenemend uitzicht over de streek”, glundert Liesbeth. “De bezoekers staan er vaak van versteld hoe groen de omgeving rond Mechelen ook is. Onze stad is ook de beiaardstad bij uitstek. Wie wat langer in de stad vertoeft kan hier op maandagavond een van de beiaardconcerten bijwonen.”

Ook de Sint-Janskerk is een niet te missen hoogtepunt in Mechelen: je vindt er namelijk heel wat kerkschatten. De Sint-Janskerk was lange tijd de rijkste parochie van Mechelen, omdat de leden van de Grote Raad, een belangrijk tribunaal, zich in de omgeving gevestigd hadden. “De leden van de Grote Raad lieten een triptiek maken door Pieter Paul Rubens die ze in de Sint-Janskerk plaatsten. Een jaar later bestelde ook de gilde van de visverkopers een triptiek, gemaakt door Pieter Paul Rubens, uit jaloezie voor het triptiek van de Grote Raad. Het thema - niet toevallig - was de wonderbare visvangst. Die lieten ze plaatsen in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Hieruit blijkt duidelijk de macht en rijkdom van de gilde van de visverkopers. Mechelen was tijdens deze periode een welvarende stad waar de handel floreerde. Je kan beide triptieken gratis bewonderen in de kerken tijdens de openingsuren.”

De Mechelse zaterdagmarkt, een belevenis op zich

Voor we het Dijlepad verlaten aan de Haverwerf komen we voorbij de Lamot-site. De voormalige brouwerij werd omgetoverd tot een modern congres- en erfgoedcentrum. Aan de andere oever bruisen de cafés van de Vismarkt. “Het Dijlepad biedt een unieke ervaring in het centrum van de stad. Je ontdekt gebouwen en plekken die je enkel vanop het water kan bewonderen”, vertelt Liesbeth enthousiast. Aan de Haverwerf net voor de Kraanbrug toont Liesbeth drie prachtig bewaard gebleven huisjes uit de 16de eeuw, zij aan zij. 'Elk heeft een eigen thema, te zien in de versiering rond de voordeur. Op de hoek is Het Paradijs, dan De Duivels en tenslotte Sint-Jozef."

Wanneer we langs de Grote Markt wandelen vertelt Liesbeth over een van haar favoriete weekendactiviteiten: een bezoek aan de zaterdagmarkt. “Mechelaars hebben een late markt, rond 10 uur komt deze pas echt tot leven”, lacht ze. “Het geheel van de Mechelaars die bloemen kopen of aanschuiven aan het bakkerskraam voor warme wafeltjes, de stadsrondleidingen die van start gaan en de beiaardier die vrolijke deuntjes speelt is fascinerend om te zien. De markt bezoeken is een heuse belevenis hier”.

Ontdek de Bourgondische geschiedenis

Dan komen we voorbij een van Mechelens belangrijkste musea, het Hof van Busleyden. “In dit museum kom je alles te weten over de Bourgondiërs, een deel van de geschiedenis onlosmakelijk met Mechelen verbonden. De laatste Hertog van Bourgondië, Karel de Stoute, vestigde eind 15de eeuw zijn parlement in Mechelen. Zijn weduwe, Margareta van York, besloot hier te blijven wonen”. 

Margareta van York was niet de enige belangrijke inwoonster van Mechelen tijdens de 15de en 16de eeuw. Ook Margareta van Oostenrijk vestigde zich in het centrum van de stad. “Margareta van Oostenrijk, tante van keizer Karel, beschikte over een imposante kunstcollectie. Een van de topwerken uit haar collectie was het Arnolfini portret dat nu als hoofdwerk in de National Gallery in Londen hangt. Margareta en haar neefje Keizer Karel  hadden een erg goede band. Hij verbleef 8 jaar bij haar. Hierdoor zijn Keizer Karel en Mechelen voor altijd met elkaar verbonden”. 

In het Museum Hof van Busleyden loopt nog tot augustus een expo rond hedendaagse kunst van Ricardo Brey. Daarnaast vind je in kunstruimte De Garage interessante kunstprojecten. Op vertoon van je ticket van het Hof van Busleyden mag je kunstruimte De Garage gratis bezoeken.

Goed bewaarde Mechelse tradities bij brouwerij Het Anker

Via de kleine straatjes van het Klein en het Groot Begijnhof krijgen we een mooi uitzicht op brouwerij Het Anker. “Het Anker is de enige brouwerij die kon overleven in de stad omdat ze zich gefocust heeft op het brouwen van Belgisch speciaalbier. Het Begijnhof heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de brouwerij. Op de gronden van de brouwerij stond het ziekenhuis van de Begijnen. In de vijftiende eeuw besloot Karel de Stoute dat het bier, gebrouwen door de Begijnen, vrij moest zijn van accijnzen en belastingen. De Begijnen gingen hun bier dan onder de marktprijs verkopen in de stad”, lacht Liesbeth. 

Vandaag kan men in Het Anker, waar men Gouden Carolus brouwt, terecht voor een brouwerijbezoek, of om iets te eten en drinken. Wie op zoek is naar een speciale locatie om te overnachten, kan ook een kamer reserveren naast de brouwerij. 

Eerder dit jaar opende de brouwerij een tweede zaak, Batteliek, in deelgemeente Battel. Batteliek is een microbrouwerij, microstokerij en limonaderij in de voormalige Sint-Jozefkerk. Ja kan er ook deelnemen aan een van de experimentele workshops: 'Brouw je eigen Battels bier of stook een eigen elixir'.

De Vleeshalle, van overdekte markthal tot culinaire hotspot 

Eind 19de eeuw werden de stallen waar slagers hun vleeswaren aanboden gebundeld in een overdekte markthal, de Vleeshalle. De voormalige marktplaats werd omgevormd tot een hedendaagse foodmarket, waar smaken van over de hele wereld samenkomen. Naast heerlijk eten kan je er ook terecht om aan co-working te doen. “Het oude gebouw werd in een nieuw jasje gestoken, maar toch bleef de authenticiteit bewaard”, aldus Liesbeth. 

De Vleeshalle is niet de enige plek waar je heerlijk kan eten in Mechelen. “De afgelopen jaren zijn er heel wat nieuwe initiatieven opgestart, waardoor steeds meer mensen het centrum intrekken om er te lunchen of uitgebreid te dineren. Er is ook een ruim aanbod aan hippe koffiebars en eetgelegenheden. Nieuwere concepten vonden hun plaats naast de traditionele en prachtig ingerichte Mechelse cafés, zoals de Gouden Vis. Verschillende horecagelegenheden beschikken over gezellige terrasjes aan de Dijle”. 

Groen Mechelen

De omgeving rond Mechelen is erg groen. Wandelaars en fietsers kunnen er dan ook hun hart ophalen. “Wie de omgeving van Mechelen met de fiets wil verkennen kan de fietsknooppuntenroute volgen richting het Zennegat. Het Zennegat, waar de Zenne, de Dijle en de Vaart samenkomen, ligt op zo’n vijf kilometer van de stad. Of je kan de groene hectares van het Mechels Broek inwandelen, net buiten de stadsmuren aan de Nekker. Via de jaagpaden kan je richting Bonheiden of Muizen fietsen, waar je op een terras kan genieten van een verfrissend drankje. Of dierenpark Planckendael bezoeken”.

"Mechelen is dankzij zijn centrale ligging goed bereikbaar, ook met openbaar vervoer. Je kan de stad op één dag verkennen, al valt er zeker genoeg te beleven om enkele dagen te blijven. Er zijn veel leuke en unieke plaatsen om in Mechelen te overnachten", aldus stadsgids Liesbeth.

Meer info vind je via deze links:

Dijlepad

Bruul

Zoutwerf

Haverwerf

Vismarkt

Molenhuis

ViaVia reiscafé

Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek

sups

packrafts

De Kruidtuin

Grootbrug

Sint-Romboutskathedraal

Sint-Romboutstoren

Sint-Janskerk

Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

Grote Markt

zaterdagmarkt

Hof van Busleyden

Ricardo Brey

De Garage

Groot Begijnhof

brouwerij Het Anker

Batteliek

Vleeshalle

de Gouden Vis

met de fiets wil verkennen

Planckendael

overnachten

Copyright foto's: Visit Mechelen, Gert Van Wichelen
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek