Vroeger & vandaag: Zeilen voor de kusten van Turkije

"Op het ritme van de wind, aan boord van een authentieke Turkse boot van Bodrum naar Marmaris, legden we in zeven dagen amper driehonderd kilometer af over de staalblauwe wateren van de Egeïsche Zee. Soms is reizen zo schaamteloos luilekker dat je het nauwelijks aan iemand durft te vertellen."

Zo begint het artikel van reporter Gerrit Op de Beeck in het GRANDE magazine van maart 2006. Hieronder kan je het hele artikel pagina per pagina herbeleven. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het vandaag staat met de zeilers op de Egeïsche Zee.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2006

Verderop in het artikel schrijft onze reporter:

"Als we de dorre kustlijn van Simi naderen, krijgen we eensklaps twee dolfijnen langs de boeg. Griekse dolfijnen die een Turks schip welkom heten: de natuur haalt het van de politiek. Simi is een sprookjesachtige nederzetting, de ultieme Griekse postkaart. We ruilen onze zee- voor landbenen en slenteren langs de talrijke terrasjes aan de waterkant voor een verkenning. We kiezen Taverna Diana, waar we twee entrecotes op de grill laten leggen. Matrozen moeten goed eten."

Vandaag in 2021

We zijn 15 jaar later: hoe zou het de zeilers van Kapitein Mehmet Ali Ozkivrak en Tussock Cruising vandaag vergaan? De redactie van GRANDE.be zocht het uit:

Recente informatie over Tussock Cruising vind je niet meer, blijkbaar hield de maatschappij op te bestaan jaren geleden. Verscheidene van hun vroegere kapiteins zijn wel nog actief met andere zeilboten, ook op de Egeïsche Zee. Zoals kapitein Nedim Danaci - alias Captain Iglo - die met de VIP gulet Xenos uitvaart. Kapitein Mehmet Ali Ozkivrak woont in Yalikavak bij Bodrum en zeilt ook nog steeds.

Terug naar 2006

Nog eens terug naar ons artikel in 2006:

"Na enige discussie blijkt het inderdaad zaterdag te zijn. Dat komt ervan als je een week zonder horloge leeft. Het laatste ontbijt van de trip nuttigen we in het hart van de Kumlu Buku-baai."

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels