Vroeger & vandaag: Op verkenning langs de Turkse Rivièra

"Aan de verleiding van het witte strand en het turkooizen water van het zonzekere Antalya is moeilijk te weerstaan. Maar ook in het achterland van de Turkse Rivièra wachten schitterende omzwervingen langs uitzonderlijke klassieke sites, ongerepte natuurparken en stoffige dorpjes."

Zo begint het artikel van reporter Gunter Hauspie in het GRANDE magazine van mei 2002. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag voor staat in het overwinterparadijs aan de Middellandse Zee en haar onaangeroerde hinterland.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Antalya in het GRANDE magazine in 2002

De reporter legt het verschil uit tussen Antalya en het hinterland: "Voor bouwpromotoren is deze wintervaste rivièra een droom. Luxehotels rijzen rond Antalya als paddenstoelen uit de grond. Clubdorpen met omheining, privéstrand en alle shopping-, watersport- en relaxfaciliteiten zijn erbij drommen én allemaal nagelnieuw. En net zoals aan zovele andere costa’s en rivièra’s ligt er enkele kilometers landinwaarts een hinterland dat door de meeste vakantiegangers ongemoeid wordt gelaten."

De situatie in 2021

Tegenwoordig geldt Antalya nog steeds als een ideale zonvakantiebestemming. Het grote aantal all-inclusive resorts aan de kust van de Turkse Rivièra benadrukken nog maar eens dat feit. Jaarlijks trekt de badplaats veel vakantiegangers uit België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan. Maar ook landinwaarts zijn nu wel sporen van het massatoerisme te ontdekken. Vanaf april 2021 werd nabij het oud-Griekse stadje Phaselis een gloednieuw, luxueus vijfsterrenhotel opgetrokken. Voorheen werden de authentieke ruïnes vooral per boot door toeristen bezocht.

GRANDE magazine in 2002

Verderop in het artikel schrijft onze reporter: "Het Taurusgebergte laat al vermoeden dat het niet de bedoeling was dat vreemdelingen er de deur zouden platlopen. En zo geschiedt tot op de dag van vandaag. De Turkse wachter bij de ingang van de archeologische site en het schitterende natuurpark Güllük Dagi waarin ze ligt, fleurt op wanneer hij nog eens bezoek krijgt. Hij vergeet zelfs onze tickets te vragen – de enige reden waarom hij er zit."

Vandaag in 2021

Inmiddels bijna 20 jaar later kun je je afvragen of Termessos en het natuurpark er nog altijd zo vredig bij liggen. De redactie van GRANDE.be zocht het uit: Wie zich een beetje verdiept in de toeristische bezienswaardigheden aan de Turkse Rivièra, zal snel stuiten op de archeologische site Termessos. De verlaten stad Termessos en het natuurpark waar het zich in bevindt, worden op meerdere websites bestempeld als een absolute must-see. Ondanks dat er tegenwoordig verschillende organisaties tours aanbieden in het natuurpark en de verlaten stad, wordt het nog steeds beschreven als een oase van kalmte en rust. Een plaats die zelfs anno 2021 geen hordes toeristen dagelijks te verwerken heeft.

Terug naar 2002

Nog eens terug naar ons artikel in 2002: "Twee minuten later loop ik niet meer in mijn eigen schoenen, maar in strandslippers door de bazaar. Een schoenpoetser vond dat mijn leren schoenen dringend aan een groot jaarlijks onderhoud toe waren. Terwijl ik zolang op zijn slippers rondhang tussen de meloenen, pepers en gevilde schapen, leeft hij zich met een aandoenlijke overgave uit met stalen borstel, schoenvet en poetsdoek. Ik betaal het dubbele van de prijs voor een Turks schoenenpaar."

Onze reporter schreef ook over een archeologische site die lang onaangeroerd bleef door haar ligging. Sinds de jaren 90 bracht Leuvense professor Marc Waelkens daar verandering in: "Een gesprek aanknopen is moeilijk, tot ik de naam Marc Waelkens laat vallen. Gezichten vrolijken op, vingers wijzen naar de berg hogerop en enkele jongens proberen me opgewonden duidelijk te maken dat Marc Bey hun persoonlijke vriend is. Marc Waelkens is de Leuvense archeoloog die sinds 1990 de opgravingen in Sagalassos leidt. Deze archeologische site ligt zeven kilometer hoger de bergen in en is een van de best bewaarde antieke steden ter wereld."

Vandaag in 2021

Hoe het er vandaag voor staat met de archeologische opgravingen rond Sagalassos: ook al zijn we inmiddels bijna 20 jaar verder, alle geheimen van Sagalassos zijn nog altijd niet blootgelegd. In 2012 zijn enkele vondsten tentoongesteld in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. In 2019 publiceerde de KU Leuven een stuk over Sagalassos en de ontdekkingen die men tot dan toe al had gedaan. In dit artikel werd afgesloten met de inschatting dat de oude stad pas voor zo’n vijf procent is opgegraven. Dat biedt perspectief voor de toekomst. Een treurig contrastpunt is dat de initiatiefnemer, archeoloog Marc Waelkens, eerder dit jaar op 72-jarige leeftijd is komen te overlijden.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels