Vroeger & vandaag: Dobberen op Finse meren

"Geen Fin kan op tienduizend eenheden na zeggen hoeveel meren zijn land telt. Het Merengebied in Finland geeft twee hoofdkleuren prijs: het groen van naaldwoud en het blauw van water."

Zo begint het artikel van reporter Gunter Hauspie in het GRANDE magazine van juli-augustus 2002. De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er vandaag uitziet in het eigenzinnige Scandinavische land.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

GRANDE magazine in 2002

De reporter krijgt te maken met enkele vreemde Finse gewoontes: "In die periode gaat in het hoge noorden de zon niet onder en tijdens die witte nachten lopen de Scandinaviërs er altijd een beetje gekker bij dan anders. Finnen zijn in die eindeloze dagen en nachten kampioen in het uitvinden van nutteloze, onaangename en weinig tot de verheffing van de mens bijbrengende sporten: mierenhoopzitten (om het langst), vrouwdragen (om het zwaarst en om het verst) of dwergwerpen (om het verst). Iedereen doet mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is."

Vandaag in 2021

De redactie van GRANDE.be zocht uit hoe het er tegenwoordig voor staat in Finland. Wereldwijd staat Finland zonder twijfel bekend als bedenker van eigenaardige sporten en wedstrijden. In 2019 is er een nieuwe sport bijgekomen. Zo organiseerde het land dat jaar voor het eerst een wereldkampioenschap heavy-metal-breien. Finland is dan ook het land met de meeste metalbands ter wereld, dus kan het geen verrassing zijn dat het uitgerekend daar bedacht is. Het was uiteindelijk Japan dat er met de winst vandoor ging, maar niemand kan de Finnen hun creativiteit ontzeggen. Misschien dat deze rare sporten het moraal hooghouden in Finland. Het Scandinavische land is namelijk al voor het vierde jaar op een rij het "gelukkigste land ter wereld" in het World Happiness Report van de Verenigde Naties.

Je kan het hele artikel pagina per pagina herbeleven via deze link.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels