Voorjaar en zomer in de Oostkantons: directrice Sandra De Taeye geeft een massa tips!

Lente en zomer kondigen zich aan in de Oostkantons: met een massa tips van Sandra De Taeye, directrice van het Toeristisch Agentschap Oost-België.

Voorjaar en zomer in de Oostkantons

“Ons toeristisch seizoen begint altijd rond Pasen, want dan ontluikt de natuur. Maar we merken dat de natuur dit jaar wat vertraging heeft opgelopen”, grapt Sandra. “Mensen komen vooral naar de Oostkantons om te genieten van de buitenlucht, te wandelen en te fietsen, maar onlangs heeft het nog gesneeuwd”.

Dit jaar staan er heel wat plannen op de agenda. Zo is men in volle voorbereiding om in 2023 een wandelroute als Leading Quality Trail le lanceren. “De wandeling zal de verbinding maken met de beroemde Top Trail of Germany 'Eifelsteig' in het nabijgelegen Duitse Eifel-gebied en je leiden door adembenemende natuurlandschappen, langs meren en dorpjes. Zo komen we ondermeer in de Hoge Venen en langs het meer van Bütgenbach. Ook werken we aan storytelling: tijdens je tocht zal je veel leren over de regio op een visuele en pedagogische manier”.

Je hoeft echter niet te wachten tot die wandeling volledig klaar is: de Oostkantons hebben ook nu al tal van fiets- en wandelroutes. Ze staan bekend om hun kwaliteitsvolle infrastructuur. Het Vennbahn-fietspad, bijvoorbeeld, is 125 km lang en werd reeds meer dan eens internationaal gelauwerd. “De route vertrekt vanuit Aken, gaat dwars door de Oostkantons, en passeert door zowel Duitsland, België als Luxemburg”. 

Ook de Hoge Venen worden opnieuw aangeraden. Ze zijn dan ook erg bijzonder voor de regio. “Maar we willen de mensen dit jaar ook laten kennismaken met minder bekende plekken”, legt de directrice uit. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan drie prachtige valleien: de vallei van de Helle in het noorden van de Oostkantons, de vallei van de Our in het zuiden en de vallei van de Amel-Amblève in het midden: deze plaatsen zijn minder gekend, maar ook erg mooi. We willen de volledige schoonheid van onze diverse regio promoten”.

Sportieve, culturele en ontspannende evenementen

Het aanbod van evenementen in de Oostkantons is verrassend groot. Op de kalender staan sportieve, culturele en ontspannende evenementen. Sandra beveelt er enkele aan:

“Een muziekevenement dat zeker de moeite waard is, is het Fête de la Musique in Eupen. Dit jaar zal het de dertigste editie zijn. Het evenement vindt plaats op 21 en 22 mei en alle concerten zijn gratis”.

Voor de sportievelingen heeft ze ook enkele aantrekkelijke tips. “In augustus vindt de Triathlon plaats in Eupen. Het is een van de eerste CO2-neutrale triathlons ter wereld en combineert sport, natuur en duurzaamheid. Onze jaarlijkse Motoeven: Hillclimbing in september trekt ook altijd erg veel volk aan. In de voormalige steengroeve van Andler bij Schönberg scheuren deelnemers in volle gas naar boven. Het is een unieke off-road-sport”.

“Tijdens de zomer zijn er ook veel markten en vlooienmarkten. Bijvoorbeeld de Brocante van Sankt-Vith op 5 augustus of de keramiekmarkt rondom het Kasteel van Raeren met zijn bekende pottenbakkerijmuseum. Het is een internationaal evenement dat plaatsvindt in september en waarbij wel meer dan 70 professionele keramisten aanwezig zijn. Ze presenteren kunst en consumptiegoederen gemaakt van gebakken klei - in een ongelooflijke verscheidenheid aan vormen en kleuren en in vakmanschap van de hoogste kwaliteit”.

De lente staat volgens Sandra symbool voor het ontwaken van de natuur: alles staat dan in bloei! “Maar wandelen is leuk in élk seizoen. Je kan dezelfde wandeling maken tijdens de vier verschillende seizoenen, en elke keer zal het een totaal andere ervaring zijn. Dat maakt de regio ook zo mooi”. Zelf houdt de directrice vooral van het najaar en de herfst. “Mijn favoriete periode in de Oostkantons is september tot midden oktober. Tijdens die periode zie je echt hoe de natuur verandert. Bovendien is het ook het hoogseizoen voor de gastronomie, met lekkere verse champignons”. 

Slecht weer? Dan bieden de musea volgens Sandra een aanlokkelijk alternatief. In het Museum Vieille Montagne beleef je bijvoorbeeld de fascinerende geschiedenis van het gebied dat begeerd werd voor zijn minerale rijkdommen.

Bravo voor de horecapartners!

Als GRANDE.be vraagt of Sandra enkele partners in de schijnwerpers wil zetten, moet de directrice even nadenken. “We hebben wel meer dan 200 horecapartners, hoe zou ik kunnen kiezen?”, lacht ze. “Maar ik zie deze vraag graag als een kans om álle uitbaters te feliciteren. De pandemie was een moeilijke periode voor ons allemaal, maar we zijn er samen doorgekomen. Velen hebben zelfs van de tijd gebruik gemaakt om nog professioneler te worden. Iedereen was erg creatief en solidair”. 

De heropening na de lockdowns was niet simpel, maar ook toen zette de hele horeca zich voor de volle honderd procent in. “Plots ging het van het ene extreme naar het andere: van nul toeristen tijdens de lockdown, tot een gigantische toestroom toen in België toerisme weer mogelijk werd! Dat was een echte uitdaging voor al onze hotels, restaurants,... voor de hele toeristische organisatie in de Oostkantons. Daarom kan ik maar één ding zeggen: bravo!” 

Waarom de Oostkantons een absolute must zijn

“Toeristen komen vooral naar de Oostkantons om te genieten van de natuur”, vertelt Sandra. “Onze grootste kracht is dan ook onze kwalitatieve en uitgebreide infrastructuur voor wandelaars en fietsers. Bijvoorbeeld ons uitgewerkt systeem van wandelknooppunten: dat werkt exact zoals in Vlaanderen en zo kan je de weg erg makkelijk vinden”.

Ook de nabijheid is voor veel Vlamingen een troef. “We concurreren niet met verre plaatsen, we behouden liever onze authenticiteit. Door corona hebben toeristen die de Oostkantons niet kenden en die bijvoorbeeld normaal naar Frankrijk op reis gingen onze regio leren appreciëren. Ze zeiden: ‘Waarom gaan we eigenlijk altijd naar Frankrijk? Het is hier even mooi!’”

Tot slot zijn de Oostkantons een familiale bestemming. “Grote hotelketens bestaan hier niet, wel familiale horeca. Gezinnen kunnen genieten van een persoonlijke ervaring”.

Meer info vind je via deze links:

Vennbahn-fietspad

Evenementen

Triathlon

Motoeven: Hillclimbing

Keramiekmarkt rondom het Kasteel van Raeren

Museum Vieille Montagne

Copyright foto: Christian Charlier / www.oostbelgien.eu
 

 

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek