Unieke belevenis dichtbij huis: Bergen

Kom en bewonder met ons Waalse steden die elk met hun uitzonderlijk historisch erfgoed, prachtige landschappen en charmante steden je verblijf extra pit geven. We zijn ondertussen in het historisch Bergen. Laat haar focus op kunst, wetenschap en geschiedenis je verleiden. Het Belfort, BAM, het aapje van Le Grand Garde of de sporen van de mijnbouw hebben zich verweven in de charmes van het heden. 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met 

Het Belfort

In het Belfort klim je in 365 treden tot 87 meter de lucht in, midden de barokke architectuur. Daar aangekomen word je getrakteerd op een concert van 49 beiaardklokken en een geweldig zicht op de stad Bergen. Als UNESCO Werelderfgoed, mede door de beiaardierskunst, doet het eer aan zijn verleden. Het Belfort is gebouwd tussen 1661 en 1672 onder leiding van Louis Ledoux. Het gebouw krijgt altijd een plekje tijdens de leukste evenementen: kerstviering, nocturnes, banketten en concerten in haar tuin. Je kan er ook heen voor een rondleiding of om te genieten van een beiaardconcert op zondag.

Maison Leon Losseau

Dit huis was vroeger eigendom van advocaat Léon Losseau. Zijn huis is een art-nouveau schat dankzij zijn scenografie, collectie medailles en de aanwezigheid van de originele editie van Une Saison en Enfer van Rimbaud. Op de tweede verdieping is er een centrum voor Literatuur ingericht voor boekenliefhebbers. Daar vind je stripboeken, jeugdliteratuur en leuke zitplekken om te verdwalen in een ander universum. Er worden ook evenementen gehouden als lezingen, festivals en meditatie workshops. 

Museum voor Schone Kunsten van Mons

Het Museum voor Schone Kunsten van Mons, ook bekend als BAM, stelt jaarlijks een reeks tijdelijke tentoonstellingen voor. Met als focus een kunstenaar, kunststroming of een thema. Het gebouw is ook een meesterwerk op zich dat grotendeels doorzichtig is. Na de herinrichting die zal duren tot april 2024, heropent het museum haar deuren met een BAM: de Franse beeldhouwer Auguste Rodin bijt de spits af met zijn tentoonstelling ‘In den beginne was er het lichaam’. Deze collectie van sculpturen, tekeningen, schilderijen en gravures eren België als vruchtbare bodem voor zijn kunstwerken. Vanaf 1 juli is er in de stad zelf ook een openluchttentoonstelling, ‘Het Heilige’ genaamd, over de Spanjaard Jaume Plensa. Op de Grote Markt en verspreid over het historisch hart van de stad, kan je zijn iconische sculpturen bewonderen. 

Koninklijk Theater van Bergen

Op de grote markt van Bergen staat dit neoklassieke gebouw. Naar schatting is het gebouwd tussen 1841 en 1843. De toon wordt gezet door een gigantisch canvas waarop een optische illusie is verwerkt. Het toont de verschillende vormen van onze lucht, met sterren, van Alexandre Obolensky en is maar liefst 35 meter lang. En het leidt je door de ingang, via de trap, naar de bar. Met een programma vol concerten, muzikale komedies, shows en toneelstukken biedt het theater een heel ruim aanbod podiumkunsten voor jong en oud.  

Natuur in de regio van Bergen

Het gebied rond Bergen staat vooral bekend om zijn vroegere mijnbouwactiviteit. Hedendaags zorgt dat voor mooie wandelroutes met uitdagende beklimmingen. Zo heb je de Terril van Heribus, ten zuiden van de stad. Het brengt je door een berkenbos, poelen en rietvelden met watersalamanders en mooie flora. Eenmaal de top bereikt, word je beloond met een prachtig uitzicht over de stad. Wil je liever niet te ver vertoeven van het stadscentrum? Ontdek dan het Parc van Waux-Hall, ontworpen door Louis Fuchs. Het park is ook de ideale plek om te kanoën, je te wagen aan het gezondheidsparcours, te genieten op de speelplaats met je kinderen of een balletje te slaan op de tennisbaan. 

Meer informatie vind je via de volgende links:

Historisch Bergen

Barokke architectuur

Léon Losseau

BAM

Neoklassieke gebouw

Terril van Heribus

Parc van Waux-Hall

Copyright foto's: Visit Wallonia, J.P. Remy

 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek