Top 5 musea in Madrid voor kunst- en cultuurliefhebbers

Madrid's musea bieden een ongeëvenaarde rijkdom aan kunst en cultuur. Of je nu geïnteresseerd bent in oude meesters, moderne kunst, een breed scala aan kunsthistorische stromingen, of… voetbal. Een bezoek aan deze vijf musea zorgt voor een onvergetelijke culturele ervaring:

1. Van Vlaamse primitieven tot Pop Art in het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza biedt een zeer gevarieerde kunstcollectie. Het museum heeft een reeks werken die een breed scala aan stijlen en periodes bestrijken.

Van de Vlaamse Primitieven tot de Amerikaanse Pop Art, je vindt hier een diversiteit aan kunstwerken die elke kunstliefhebber zullen bekoren. Hoogtepunten zijn onder andere werken van Caravaggio, Hopper, Rothko, Rubens en Van Gogh.

2. De evolutie van kunststijlen door de eeuwen in Museo del Prado

Het Museo del Prado is een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld en een absolute must-see voor kunstliefhebbers. Het museum herbergt een collectie van Europese kunst, variërend van de 12de tot de vroege 20ste eeuw.

Bekende werken van meesters zoals Velázquez, Goya en El Greco zijn hier te bewonderen. Hoogtepunten zijn onder meer ‘Las Meninas’ van Velázquez en ‘De Tuin der Lusten’ van Hieronymus Bosch. Een bezoek aan het Prado is een reis door de kunstgeschiedenis, waarbij je de evolutie van stijl, techniek en thema's kunt volgen.

3. Een kunsthistorische reis naar de Moderne Tijd in Museo de Arte Reina Sofía

Voor liefhebbers van moderne kunst is er het Museo de Arte Reina Sofía. Dat museum, in een voormalig ziekenhuis, biedt een stevige collectie van moderne en hedendaagse kunst. 

Een van de meest beroemde werken die hier te zien zijn, is Picasso's 'Guernica', een krachtig anti-oorlog schilderij dat tot nadenken stemt. Daarnaast vind je er werken van kunstenaars zoals Salvador Dalí en Joan Miró. De veelzijdigheid van de collectie en de tentoonstellingen maken het museum tot een inspirerende plek voor kunstliefhebbers.

4. De thuishaven van Real Madrid

Een bezoek aan het Santiago Bernabéu Stadion is een must voor elke voetbalfan. Deze iconische thuishaven van Real Madrid biedt een uitgebreide tour waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt van een van de grootste voetbalclubs ter wereld.

Je kunt de kleedkamers van de spelers betreden, de indrukwekkende trofeeënzaal bekijken en zelfs plaatsnemen op de persbank. De tour biedt ook toegang tot het veld, waar je de kans krijgt om op de grasmat te staan waar legendes hebben gespeeld. Het museum is meer dan alleen een sportbeleving, het is een duik in de rijke geschiedenis en cultuur van een club die wereldwijd bekend staat.

5. Ontdek de creatieve processen achter Pixar’s iconische films in het CaixaForum

Het CaixaForum is niet alleen bekend om zijn indrukwekkende tentoonstellingen, maar ook om zijn unieke architectuur. Het gebouw, een voormalig elektriciteitsstation, is omgetoverd tot een moderne culturele ruimte met een opvallende verticale tuin aan de buitenkant.

In de boeiende nieuwe tentoonstelling duik je diep in de magische wereld van Pixar, waar je het hele creatieve proces achter hun iconische films ontdekt. Tot en met 1 september 2024 krijg je de kans om door de verschillende fasen van filmproductie te wandelen, van de eerste schetsen en storyboardontwerpen tot de verfijnde animatie en de uiteindelijke film. Deze tentoonstelling biedt een unieke kijk op de kunst en techniek die Pixar zijn betoverende verhalen tot leven laat komen, met interactieve displays, originele kunstwerken en behind-the-scenes materiaal. Een must-see voor zowel filmfans als nieuwsgierige bezoekers die willen begrijpen hoe de geliefde Pixar-films tot stand komen.

Meer info:

Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

Museo del Prado

Museo de Arte Reina Sofía

Santiago Bernabéu Stadion

CaixaForum 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek