Toerisme Tips Kroatië: Plattelandstoerisme en de zoektocht naar authenticiteit

Ivan Novak, vertegenwoordiger van het Nationaal Toerismebureau van Kroatië in de Benelux, geeft ons tips voor een zorgeloze zomervakantie in Kroatië: “De veelzijdigheid van Kroatië is onze grootste troef”.

Zagreb als uitvalsbasis voor een verrassende roadtrip

 In de zomermaanden komt Zagreb, de hoofdstad van Kroatië, volledig tot leven. Dat komt onder meer door de vele evenementen die georganiseerd worden tijdens Summer BuzzZg: “Op verschillende plekken in de stad gaan liveoptredens door, er worden theatervoorstellingen opgevoerd en parken worden omgetoverd tot het decor van tijdelijke tentoonstellingen”. Maar ook de vele terrasjes en bars dragen bij aan de bruisende zomerse sfeer: “De inwoners van de stad zijn graag buiten”.

Zagreb is verder niet alleen een bruisende universiteitsstad met veel architecturale pareltjes, het is ook de geschikte uitvalsbasis voor een roadtrip door het Kroatische binnenland. “Veel toeristen trekken in de zomer naar de Adriatische kust, maar het binnenland van Kroatië heeft ook ontzettend veel te bieden”. De regio Lika-Karlovac ligt op een steenworp van de hoofdstad en staat bekend om zijn hoge concentratie aan nationale parken. Sport- en natuurliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken. Fietsen, hiken, raften en kajakken: het is maar een kleine greep uit het brede gamma aan sportactiviteiten die voor je klaar staan in deze veelzijdige regio. Bovendien is dit ook de streek van de iconische Plitvicemeren.

Eilandhoppen of zeilen op de Adriatische Zee

De Adriatische Zee is met meer dan 1200 eilanden een waar paradijs voor de zeilliefhebber. “Jaarlijks zakken heel wat toeristen met hun zeilboot af naar Kroatië. Je vindt om de haverklap een haven waar je kan aanmeren om te smullen van heerlijke Kroatische gerechten of de nacht kan doorbrengen.”

Steeds meer toeristen vinden hun weg naar de Kroatische eilanden. “Maar er zijn nog voldoende onbekende pareltjes waar je kan genieten van de rust en stilte”, vertelt Ivan. “Het 45 kilometer lange eiland Dugi Otok, gelegen voor de kust van Zadar, is een van de best bewaarde geheimen van Kroatië.” De helderblauwe zee, prachtige natuur en gezellige dorpjes maken van dit eiland een verrassend alternatief voor de meer toeristische eilanden zoals Krk en Hvar.

Plattelandstoerisme als aanzet tot duurzamer reizen

“Reizigers gaan steeds meer op zoek naar authenticiteit en willen bovendien duurzaam reizen”, legt Ivan uit. “Wie op zoek gaat naar rust, wil proeven van de gastvrijheid van de Kroatische bevolking en de lokale economie wil steunen, is in Trilj aan het juiste adres”.

Trilj, gelegen in de regio Split-Dalmatië, is rijk aan culturele tradities. Vijf families dragen er zorg voor de traditionele watermolens waarmee tarwe tot bloem wordt gemalen. De inwoners van dit pittoreske stadje zijn fier op hun tradities en tonen hun cultuur dan ook met trots aan de weinige toeristen die er heenkomen. Je kan in Trilj genieten van traditionele gerechten die gemaakt worden met streekgebonden ingrediënten. “Dankzij deze vorm van plattelandstoerisme leer je niet enkel de Kroatische cultuur beter kennen, maar steun je ook de lokale economie waardoor deze eeuwenoude tradities in stand kunnen blijven”.

Copyright foto's: Ivo Biocina, Aleksandar Gospić

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels