Romantiek en poëzie aan de Liguurse Riviera: Lerici, Perla del Golfo

Lerici is het pittoreske vissersstadje aan de Golfo dei Poeti (de poëtengolf) vlak naast de CinqueTerre, die de titel UNESCO-Werelderfgoed dragen. We bevinden ons in het mooiste stukje van de Liguurse Riviera, enkele kilometers ten noorden van Toscane.

Lerici is het pittoreske vissersstadje aan de Golfo dei Poeti (de poëtengolf) vlak naast de CinqueTerre, die de titel UNESCO-Werelderfgoed dragen. We bevinden ons in het mooiste stukje van de Liguurse Riviera, enkele kilometers ten noorden van Toscane. De golf dankt zijn naam aan de Engelse poeten, Byron en Shelley uit de 19de eeuw die hier hun inspiratie vonden.

Het wandelpad “Il Sentiero Azurro” verbindt de pastelkleurige dorpjes met elkaar, maar minder geoefende wandelaars zijn gewaarschuwd!

Lerici is een juweeltje, nog niet overlopen door toeristen, maar goed gekend bij de Italianen. Met mooie boulevard, heerlijk om te wandelen tot in San Terenzo.

Inderdaad, Lerici ademt romantiek en poëzie uit! Het middeleeuwse kasteel domineert het kleurrijke stadje en naast de nabije eilanden, aan de overkant van de baai zie je het adembenemende Portovenere. Niet zo maar wordt Lerici dan ook de Perla del Golfo (Parel van de Golf) genoemd.

Heerlijk kuieren

Het is zalig genieten op het idyllische pleintje, de Piazza Garibaldi met de zachtkleurige gevels versierd met trompe-l’oeil en het San Rocco kerkje uit de 13de eeuw. Lerici biedt nog authenticiteit en alles wat de Italië liefhebber zo waardeert: heerlijke verse visrestaurantjes, aperitief terrasjes, verborgen kunstgallerijtjes en mooie winkeltjes .... geen massa toerisme en geen viertalige kelners. ’s Avonds is het heerlijk kuieren rond het kasteel met klutsende zee op de kliffen of wandelen langs de kust naar het nabij gelegen kustdorpje San Terenzo. We zijn verrast door nieuwe dingen die op een boogscheut hier vandaan liggen: de marmergroeves van Carrara, de antiekmarkt van Sarzana, het fascinerende Lucca, de Puccini concerten in Torre del Lago, Pisa ... en zelfs de pracht van Firenze of Genua liggen op een uurtje afstand.

Daguitstap Cinque Terre

Een must is de daguitstap naar de CinqueTerre. Cinque Terre, de “5 stukjes land” zijn adembenemende dorpjes die zich vastklampen aan de rotsen boven de Liguurse Zee, nauwelijks bereikbaar met de wagen en verbonden met wandelpaden die vroeger enkel dienden voor de wijnbouw. Het bekende wandelpad, de “Via dell’Amore” is nu gesloten voor veiligheidsredenen, maar de andere paden zijn mooier en ook avontuurlijker. Echte wandelaars komen hier wel best in het voor- of najaar aangezien het echt wel best klauteren en klimmen is. Bij 30° wordt die tocht voor de meesten te zwaar en dan bezoek je gewoon de dorpjes en de natuur laat zich vanop de boot bewonderen.

Portovenere

Het eerste stadje is Portovenere: echt wel heel apart met zijn bijzonder smalle maar hoge versierde gevels, die eindigen aan de oude versterkingen en het San Pietro kerkje uit de 6de eeuw in wit-zwarte marmerstrepen en gebouwd op een romeinse tempel. Geen betere locatie voor een romantische huwelijkssetting…we zien de rijst nog tussen de stenen liggen.

Tellaro

Ook het authentieke Tellaro is niet te vergeten. Hoewel het deel uitmaakt van Lerici ligt het een drietal kilometer van Lerici, bereikbaar via een bochtige weg met prachtige zichten op de golf. We wandelen er door de smalle middeleeuwse steegjes die telkens weer verrassend openen met een verbluffend zicht op zee of die leiden naar de kerk naast de kleine baai. Een duik in het kristalheldere water bekroont het bijzondere bezoek.

Van hieruit rijden we verder door het natuurpark van Montemarcello naar Bocca di Magra met rechts de azuurblauwe zee en links de witte marmerbergen van Carrara. Bocca di Magra (of de “monding van de Magra rivier”) heeft dan weer een andere atmosfeer omwille van de rivier, de lage huisjes en de luxueuze jachthaven. In het restaurant Ciccio genieten we van een goeie portie spaghetti alle vonghole, vers uit de golf van La Spezia, de grootste venusschelpen en mosselbank in Italië.

Op de grens met Toscane

Sarzana is de grootste nabije stad die bruist van leven en die ons doet denken aan Toscane ... niet te verwonderen aangezien ze op de grens ligt met Toscane. Het gastronomisch aanbod is enorm! Lokale eenvoud en kwaliteit met een schitterende Vermentino wijn van vlakbij.

Het Garfagnana-gebergte

Bij helder weer mag een daguitstap richting witte marmergroeven en het groene Garfagnana-gebergte (Toscanië) niet ontbreken. We rijden richting Massa en volgen daar de borden “Castelnuovo di Garfagnano”. Immense natuurpracht, fikse tocht tussen de Apenijnen en de Apuaanse alpen met zicht op de Liguurse Zee. Immense stilte tussen bergtoppen tot vast 2000 m, ver van de hectische wereld. Echt een atypisch gebied in Toscane.

Verderop de rotsen zien we drie schichtige gemsen wegspringen. We stoppen onderweg bij Isolasanta, een Middeleeuws verlaten “spook”dorpje in het hart van de Apuaanse alpen. We zijn hier ver van de toeristisch betreden paden, maar deze wandeling levert ons unieke beelden op! Nog even doorrijden tot in Barga, een middeleeuws bergstadje in de provincie Lucca. Dan klimmen tot aan de kathedraal met campanile. Mooi zicht op de rode pannendaken! Barga is gegroeid als een kasteel omgeven door muren, waarvan er nog twee poorten zijn (Porta Reale en Porta Macchiaia) en was erg welvarend omwille van de zijde.

Bij Caffe Capretz eten we verse pasta en we krijgen een tafel op het balkon, hoewel het onder de gewelven-patio ook gezellig zitten is. We zetten onze dagtocht verder tot in Lucca. Lucca is een ommuurde stad met verschillende toegangspoorten, een wirwar van straatjes. Ons bezoek is een ideale mix van shoppen in de vele winkeltjes en het bewonderen van het historisch erfgoed. Nog een wijntje op de Piazza dell’Anfiteatro en dan naar “huis”, naar Lerici.

Tips voor bezoekers

• Guest house La Musa, bij Marc Van Tendeloo.

• Zondagvoormiddag: Italiaanse mode (meestal van het jaar voordien) aan spotprijzen op de markt in Forte dei marmi.

• Bezoek aan de grootste marmergroeve van Carrara.

• Market over de ganse stad Sarzana op donderdag.

• Mooie kledingboetiek “Non Solo Scarpe” in Via Pisacane 7 in Lerici.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Het Best Western Hotel Metropoli is een modern gerenoveerd hotel in het hart van het oude centrum van Genua.
..."
"

Excelsior Palace Hotel huist in een indrukwekkend paleis en biedt een magnifiek uitzicht op de Middellandse Zee. Hier heerst de elegantie.

..."
GRANDE reporter Kevin De Vos
bezocht dit hotel en schreef:
"

Het hotel Metropole, dat betaalbare prijzen combineert met een geweldige ligging vlak aan zee. Binnenin heerst pure Italiaanse verfijning.

..."
"

Portofino is dé chique badplaats aan de Ligurische Rivièra. In Hotel Splendido leef je het leven van de jetset: onbeschaamde luxe, een formidabel zicht op de Middellandse Zee en heel veel stijl.

..."