Reportagetip: Straffe stoten in Saint-Malo

De inwoners van Saint-Malo omschrijven zichzelf als ‘ni Français, ni Breton, Malouin suis-je’. Ze zijn niet Frans, niet Bretons maar Malouin. Saint-Malo onderscheidt zich inderdaad van de rest door een heel eigen karakter, dat ze te danken hebben aan hun rijke verleden.

Intra muros

In de ommuurde binnenstad (intra muros) heerst een gezellige bedrijvigheid. Dat valt meteen op wanneer je door de toegangspoort, La Grande Porte, de stad binnenwandelt. Je staat onmiddellijk op de Place du Poids du Roi, waar je wordt verwelkomd door straatartiesten die voor de nodige animatie zorgen. Op een van de vele terrasjes op dit plein kan je alles op je gemak gadeslaan. Ook in de winkelstraten hangt een stemmige drukte. De meeste winkels bevinden zich tussen de Grande Porte en de kathedraal Saint-Vincent.

Postkaart

Wanneer je in dit stadje rondloopt, kun je je amper voorstellen dat deze in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna volledig werd verwoest. Maar daar is niets meer van te merken, want de historische stadskern werd volledig gerestaureerd. Enkel de ommuring van de stad kwam ongeschonden uit de strijd. De bouw van deze omwalling startte al in de 12e eeuw en werd pas voltooid in de 18e eeuw. De ommuring is ongeveer twee kilometer lang, en een wandeling neemt een kleine drie kwartier in beslag. Boven op de stadsomwallingen heb je een panoramisch zicht op de smalle geplaveide straatjes en talrijke granieten gevels van de stad. Maar ook de uitzichten op de zandstranden, de haven en de weidse omgeving van de baai zijn prachtig. Elke plaats op deze wallen biedt een uitzicht met een hoog postkaartgehalte. De panorama’s leveren gegarandeerd mooie foto’s op, zeker bij hoogtij, wanneer de zee met een enorme kracht tegen de ommuring beukt. Bij springtij bereiken de golven een maximale hoogte en kunnen ze wel eens over de dijken slaan. Een heus schouwspel voor de toeschouwers.

Smaragdkust

Saint-Malo ligt aan de Côte d’Emeraude, de Smaragdkust. En ze heeft haar naam niet gestolen als je de groenige kleur van de zee ziet. De Franse advocaat en historicus Eugène Herpin zou de naam op het einde van de 18e eeuw bedacht hebben toen hij vaststelde dat de kust in deze streek tijdens bepaalde perioden van het jaar smaragdgroen kleurt. En zo kreeg de beroemde Côte d’Azur een waardige tegenhanger aan de Bretonse kust.

Zeerovers

Beroemde zeevaarders en beruchte zeerovers maakten van Saint-Malo hun uitvalsbasis. Vooral in de 17e en 18e eeuw zwaaiden de zeerovers hier de plak. Deze zeelui kregen van de koning kapersbrieven die hun de toestemming gaven om hun slag te slaan zonder dat ze hiervoor veroordeeld zouden worden. De kapers hadden het vooral gemunt op voorbijvarende Engelse, Hollandse en Spaanse handelsschepen. In Demeure de Corsaire kom je meer te weten over de geschiedenis van deze lucratieve bezigheid.

Forten

Voor de kust van Saint-Malo liggen drie forten die getuigen van het woelige verleden. Bij laagwater zijn ze alle drie te voet bereikbaar. Je hebt er een adembenemend zicht op de kustlijn van de stad. Op het Ile du Grand Bé ligt het graf van de Franse schrijver, dichter en politicus Chateaubriand. Hij stamde uit een oude adellijke redersfamilie en wordt beschouwd als een van de eerste romantische schrijvers van Frankrijk. Ook bij de lekkerbekken onder ons klinkt deze naam bekend in de oren. Het zou namelijk de chef-kok van Chateaubriand zijn geweest die een runderbiefstuk voor het eerst bereidde en het vleesgerecht naar Chateaubriand vernoemde. Le Petit Bé ligt iets verder van de kust dan Le Grand Bé. Hier staat een opmerkelijk fort dat dateert van het einde van de 17e eeuw. Het derde fort is het Fort National, gebouwd op een rots in de zee ter bescherming van de haven.

Ouderwets chic

In 'A La Duchesse Anne' ontvangt de gastvrouw je in een rustiek kader dat de ouderwetse charme van weleer uitstraalt. Het interieur is heel retro, met veel hout en koper, grote spiegels en beschilderde plafonds. Het lijkt alsof de tijd hier stilstaat, en dat is ook dé troef en maakt dit restaurant authentiek gezellig. Op het vlak van interieur worden zeker geen toegevingen gedaan aan de hedendaagse trends! Gelukkig maar, want het zou de charme van deze zaak niet ten goede komen. Dit restaurant is dan ook erg in trek bij de plaatselijke bevolking.

Voor de kleine honger

Je kunt in Saint-Malo niet naast alle crêperies kijken. Je bent tenslotte in Bretagne, en daar is de Bretonse pannenkoek natuurlijk een klassieker! Het eethuis 'Margaux' ligt op een gezellig pleintje met zicht op kleurrijke en mooi onderhouden bloemenperken. Je mag van geluk spreken als je een plaatsje kunt bemachtigen in deze familiezaak. En je begrijpt waarom je hier moet aanschuiven als je eenmaal geproefd hebt van hun Bretonse crêpes. Aan de muur hangt een bordje: 'Ici, on a le droit de lécher son assiette...' oftewel: 'Je mag hier je bord uitlikken'. Je mag er zeker van zijn: de verleiding was heel groot!

Met zicht op zee

Liefhebbers van zeevruchten kunnen hun hart ophalen in 'Brasserie Le Sillon'. Dit restaurant is gelegen aan de dijk. ‘s Avonds krijg je de prachtige zonsondergang er voor niets bij. Bij vloed klotst de zee tegen de gevel. Een uniek decor om te genieten van de talrijke visgerechten en de overdadige zeevruchtenschotels.

Grand Aquarium

Dit aquarium maakt indruk, door zijn veelzijdigheid en de educatieve meerwaarde. Je wordt er geconfronteerd met de bedreigingen van onze zeeën en je krijgt ook een stukje geschiedenis mee. Trek voor het bezoek zeker anderhalf uur uit. Je krijgt een prachtig beeld van wat er op de zeebodem allemaal te beleven en te zien is: op reis door de onderwaterwereld van onze planeet. In de verschillende zalen sta je oog in oog met talrijke kleurrijke vissoorten die leven in de verschillende oceanen en zeeën. Schrik niet als je plots haaien of immense schildpadden voorbij ziet zwemmen. In de vijver kun je de vissen zelfs aaien! De topattractie is de Nautibus. Dat is een duikboot die je volledig mee onder water neemt en tussen de vissen navigeert.

L’Etoile du Roy

Tijdens de schoolvakanties ligt dit fregat aan de kade van Saint-Malo en kun je deze indrukwekkende driemaster bezoeken. Met zijn lengte van 47 meter is dit het tweede grootste traditionele schip van Frankrijk. Het is een replica van een fregat uit 1745. Je krijgt er een duidelijk beeld van het leven op een schip in de 18e eeuw.

Carrousel

De topattractie van Saint-Malo is de carrousel, die op een strategische plaats is opgesteld, aan de Grande Porte. Je kunt er dus niet om heen. Deze paardenmolen is evenwel onderwerp van discussie in de stad. Blijkbaar heerst er bij een aantal inwoners van Saint-Malo heel wat ongenoegen over deze paardenmolen, die al jaren een gevestigde waarde is in het straatbeeld van Saint-Malo. Tegenstanders beweren dat de molen het zicht op de Grande Porte verpest. Voorstanders argumenteren dat hij ettelijke kinderen een mooie vakantieherinnering bezorgt. De paardenmolen is een fraai, ouderwets exemplaar, een van de mooiere in zijn soort.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"
Het hotel is ondergebracht in een landhuis in second empire-stijl, dat vooral populair was op het einde van de negentiende eeuw. Het Villefromoy hotel werd gerenoveerd met oog voor de grandeur van weleer maar wel met hedendaags comfort.
..."