Reportagetip: Magisch licht in Fins Lapland

De schemering doet de vrolijk zingende vogels verstommen. De nachtelijke rust valt en de omgeving wordt gehuld in een zwart laken van stilte. Niet zo tijdens midzomernacht in Sodankylä! Dan is het de klok rond licht en wordt de stilte ruw maar aangenaam verstoord door het gerinkel van glazen, lachende mensen en flarden muziek.

Rust, ruimte, stilte en natuur

Reizen met de middernachtzon, dat kun je nergens beter dan in Fins Lapland. De troeven zijn legio: rust, ruimte, stilte, natuur,… zaken die zeldzaam zijn in Vlaanderen, maar waar in Finland zeker geen gebrek aan is. Na amper drie uur vliegen kom je terecht in een totaal andere omgeving. De adembenemende schoonheid van Finland en de wildernis van Fins Lapland moet je gewoon zien, proeven, ruiken, voelen, ontdekken en ervaren. Altijd is de natuur dichtbij: tijdens wandelingen, kanotochten, beren spotten in een schuilhut, het voederen van de rendieren, een traditioneel Russisch diner of gewoon als je prinsheerlijk in een jacuzzi ligt met uitzicht op een wilde rivier die voert tot in Rusland.

Mountainbiken naar de mijn

Het miezert en de lucht is grauw. Heerlijk weer om op de mountainbike de dichte bossen van Luosto te verkennen. We trekken een dikke overall aan die de verraderlijke miezer weerstaat. Onze gids is een tanige oude man die al zijn hele leven in de bosrijke, heuvelachtige streek van Luosto woont. Let wel: tanig en oud zijn hier synoniemen voor ‘sterk’ en ‘in topconditie’. We vertrekken: netjes op het geasfalteerde fietspad, twee aan twee. Maar na een minuut of tien schieten we het bos in. Het afzien is begonnen! Heuvel op, heuvel af, door de modder en over zandpaden. De gids doet het allemaal in een eentonig maar efficiënt tempo. Op de niet al te hoge Lampivaara-heuvel (die voelt aan als een heuse berg) moet ik echt even afstappen. Die heuvel leidt naar een oude amethistmijn, waar zelfs amethist is gevonden van enkele miljoenen jaren oud! Het museum van de mijn is onmiskenbaar interactief: gewapend met een pikhouweel en een korte instructie kun je je eigen amethist gaan delven. Volwassen mannen die naarstig staan te tikken op stukken rots op zoek naar die mooie blauwe steen: leuk om te zien, nog leuker om te doen.

Actie in de ‘middle of nowhere’

De wilde rivier bij Salla loopt tot in Rusland en mondt uit in het grootste meer van Salla, het Onkamojärvi-meer. Als je dan toch in de buurt van Rusland bent, kun je op het meer weleens gaan flirten met de Russische grens, na een pittige roeitocht in een kano van anderhalf uur.

Salla is een dunbevolkt, ruig gebied. Op de twee grootste rivieren, de Naruskajoki en de Tuntsajoki, kun je voluit wildwaterraften. Dwars door de bossen, kolkende stromen en opzwepende golven vaar je de rivier af, tot je doorweekt een rustiger stuk bereikt. Het ideale moment om je even naast je boot te laten meevoeren door de stroming tot de volgende wilde stromingen naderen.

Of je kunt er bodyraften. Zonder de veiligheid van de boot en met niets meer om het lijf dan een wetsuit, een helm en een reddingsvest laat je je meevoeren door de sterke stroming, een met het water. Je voelt de rotsen en hapt af en toe naar lucht, desondanks is het een geweldige ervaring.

Zomer en winter

Fins Lapland is niet de meest voor de hand liggende bestemming voor een vakantie. Het wordt vaak geassocieerd met koude, sneeuw, donkerte. Maar tijdens de zomer gaat de zon niet onder, en ook de winter brengt puur spektakel: schitterende natuur, lokale culinaire lekkernijen en, misschien wel het belangrijkste: rust, ruimte en stilte.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels