Reportagetip: München is meer dan Bier und Bratwurst

Na Berlijn is München de meest interessante stad van Duitsland. Toch is de Beierse hoofdstad vrij onbekend, ondanks de vele kerken, de schitterende paleizen, de 42 theaters en de 75 musea.

“München heeft 1 800 taxi’s. Dat lijkt misschien veel voor een stad van 1,4 miljoen inwoners, maar als je weet hoeveel bier hier wordt gedronken, begrijp je dat we meer dan genoeg werk hebben”, lacht onze taxichauffeur terwijl we over de ring rond de oude binnenstad scheuren. De inwoners van de Beierse hoofdstad laten geen gelegenheid voorbijgaan om een litertje bier – standaardformaat in Beieren – achterover te slaan. Het hele sociale leven speelt zich af in cafés of Biergartens (biertuin). Die ‘tuin’ mag je letterlijk nemen: van zodra het weer dat toelaat, wordt er gedronken onder oude linden en eiken op de binnenplaatsjes van de cafés.

Goal, goal, goal!

München dankt veel aan de Olympische Spelen van 1972. Het meest in het oog springende restant van de Olympiade is het zogenaamde Olympiapark met zijn revolutionaire architectuur, maar ook het metronetwerk dateert uit die tijd. Deels hierdoor hebben voetgangers het stadscentrum heroverd. Bijna de hele binnenstad is verkeersvrij en München mag aansluiten in het rijtje van Europese fietssteden als Amsterdam en Kopenhagen.

De Allianz Arena, een voetbaltempel waar de club FC Bayern München speelt, is een hoogtechnologische zeppelin die blauw of rood kleurt naargelang de thuisclub. Met plaats voor 75 000 toeschouwers mocht de Arena speelveld zijn voor de openingswedstrijd van het WK voetbal in 2006 en de UEFA Champions League finale in 2012.

Worst onder het stadhuis

Op de Marienplatz, het centrale plein van München, staat zowel het oude als het nieuwe stadhuis. Het Neues Rathaus – een neogotisch bouwwerk uit de negentiende eeuw – lijkt geïnspireerd door het Brusselse stadhuis, het belfort staat niet precies in het midden van de voorgevel. Bovenop de 85 meter hoge toren staat de Münchner Kindl, een monnik die het symbool van de stad vormt. De naam München is afgeleid van het intussen verdwenen monnikenklooster waarrond de stad is ontstaan.

Onder het stadhuis ligt de Ratskeller, een gezellige brasserie waar je Beierse specialiteiten kunt eten onder een gewelfd plafond. Probeer zeker de Weisswurst, een heerlijke kalfsworst met peterselie, kruiden en citroenschillen die traditioneel gereserveerd wordt met gesuikerde mosterd.

Aan de Marienplatz begint de Neuhauserstrasse die verder overloopt in de Kaufingerstrasse, de verkeersvrije winkelstraat van München. Sta zeker even stil bij de St Michaelkirche, een prachtig uithangbord van de Duitse Contrareformatie. Hoewel het protestantisme in Duitsland is ontstaan, is Beieren altijd overwegend katholiek gebleven, met dank aan de vorsten die streden tegen het protestantisme. Aan de bouw van de kerk werd begonnen in 1583 en het gewelf van het koor werd toen alleen overtroffen door de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Onder het koor liggen meerdere Beierse vorsten begraven zoals de operettekoning Ludwig II.

Nog een indrukwekkend bouwwerk is de Fünf Höfe, een overdekt labyrint van winkelarcades, restaurants, kunstgalerieën, woningen en kantoren dat aan het eind van de vorige eeuw werd neergezet door de HypoVereinsbank. Deze bankgigant kreeg steeds meer gebouwen in handen en liet een hele blok platgooien en omvormen tot een gigantisch shoppingcenter. Fünf Höfe is een prachtig voorbeeld van moderne stadsarchitectuur en je vindt hier alle topmerken verzameld.

Sissi’s Belgische kastelen

We bezoeken het kasteel van Nymphenburg, het grootste barokkasteel van Duitsland. Vroeger lag dit slot op het platteland, maar de buitenwijken van München zijn sinds de zeventiende eeuw zo gegroeid dat Nymphenburg vandaag volledig opgeslokt is door de stad. De tram stopt er vlak voor de deur.

Het kasteel werd omgebouwd door de familie Wittelsbach, de hertogelijke en later koninklijke familie van Beieren. Net zoals Ludwig II bracht dit geslacht ook de legendarische Oostenrijkse prinses Sissi voort. Het kasteel bezit enkele prachtige zalen, met de rijkelijk versierde feestzaal als hoogtepunt, maar breng zeker ook een bezoek aan de tuinen. Die zijn gemodelleerd naar het voorbeeld van Versailles. Als de gids hoort dat wij Belgen zijn, sleurt ze ons mee naar de Amalienburg, een jachtslot dat hertog Karl Albrecht in de tuin liet optrekken voor zijn vrouw Maria Amalia. Het kasteeltje wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de rococo en is ontworpen door Francois Cuvilliés, een Belg!

We trekken verder naar de Residenz, de stadsresidentie van de Wittelsbachs. Zowat elke generatie heeft het paleis verder uitgebreid en vandaag telt het meer dan 130 kamers. Het gebouw liep zware schade op tijdens de Tweede Wereldoorlog en het heeft veertig jaar gekost om het in zijn oude glorie te herstellen. Bijzonder indrukwekkend zijn de portrettengalerij, de artificiële grot, het Antiquarium en een 66 meter lange feestzaal in Romeinse stijl.

Vlak achter de Residenz ligt de Englischer Garten, een van de grootste stadsparken van Europa. In de zomer vind je er meerdere Biergärten, maar wij kiezen voor de winkels. Vlak voor de Residenz begint immers de Maximilianstrasse, misschien wel de chicste winkelstraat van Duitsland. We sluiten de dag af in het Spatenhaus an der Oper, vlak naast de Residenz. Al sinds 1896 is het een restaurant en op de kaart staan typische Beierse gerechten met een gastronomische insteek.

Bretzels en Nudels

De volgende dag trekken we naar de Viktualienmarkt, waar de Munchenaars sinds 1807 hun dagverse groenten, fruit, brood, vlees en vis halen. We wandelen naar het vlakbij gelegen Café Frischhut, waar we de specialiteiten van München proeven: een Bretzel, de bekende Beierse krakeling en Schmalznudel, een gefrituurde zoete deegschijf.

We laten de markt achter ons en trekken naar de nabijgelegen St Peterkirche, de oudste parochiekerk van de stad. Het is een vermoeiende klim naar de top van de 92 meter hoge kerktoren, maar je wordt er beloond met een adembenemend uitzicht over München. Als het weer meezit, zie je op de achtergrond de Alpentoppen liggen.

Oktoberfest heel het jaar rond

We dalen de toren van St Peterkirche en wandelen naar Marienplatz. Vlak achter het stadhuis ligt Dallmayr, in heel Duitsland bekend als koffieproducent, maar in deze delicatessenzaak kun je terecht voor verse pasta, kaas, koffie, chocolade, cognac en confituur.

Van Dallmayr is het amper twee minuutjes wandelen naar het Hofbräuhaus am Platzl, misschien wel de bekendste brasserie ter wereld. Ze wordt uitgebaat door de brouwerij Hofbräuhaus, die in 1589 in opdracht van hertog Willem V werd geopend, en momenteel in handen is van de staat Beieren. Hier kan je het hele jaar door de sfeer van het Oktoberfest opsnuiven, een gigantisch drinkgelag dat jaarlijks zes miljoen bezoekers ontvangt.

De brasserie biedt plaats aan 3200 gasten en het bier wordt er geserveerd in stenen kruiken. Vele vaste klanten, compleet met Lederhosen en dikke snor, hebben hun eigen kruik die ze hier achter slot en grendel opbergen. Een live orkestje speelt er de hele dag en de serveuses lijken weggelopen uit een Beiers kostuumdrama. De tijd dat de stad het uitsluitend moest hebben van dit soort goedkoop vertier, ligt ver achter ons. Gezellige terrassen, een lijst bezienswaardigheden, een lekkere hap en een hypermodern voetbalstadion: de Beierse hoofdstad heeft het allemaal. 

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."