Groeten vanuit Sant’Angelo
In het zuiden van Ischia ligt het vissersdorpje Sant'Angelo dat al jaren bekend staat om zijn versgeperst sinaasappel- en citroensap. In de 'II Piccolo Chiosco' kan je proeven van de verse en overheerlijke biocitroenen en sinaasappelen. De eigenaar Enzo Mattera vertelt dat zijn moeder de zaak oprichtte in 1960. "Onze deuren zijn geopend van Pasen tot november. De citrusvruchten die we gebruiken groeien in het wild en zijn biologisch geteeld. Ze worden zoals vroeger geperst met de hand, zonder gebruik te maken van elektronische of mechanische middelen."
Het sociale leven in Sant’Angelo speelt zich vooral af in de kleine Piazzetta Ottorina Troia. Van hier loopt een smal zanderig pad naar Monte Sant’Angelo, die oprijst vlak bij de kleine haven. Jaren geleden meerden hier commerciële schepen aan en heel lang geleden was dit een piratennest. Aangetrokken door de adembenemende omgeving, hebben vandaag de jachteigenaars de plaats ingenomen van de eenogige piraten.
Het groene eiland
Ischia wordt terecht ook het ‘groene eiland’ genoemd. Dat wordt overduidelijk wanneer je het hoogste punt van het eiland, Monte Epomeo, beklimt. Op 800 meter boven zeeniveau krijg je een adembenemend panorama op de natuur en de Golf van Napels.
De groene parel van Ischia is zonder twijfel La Mortella, gelegen in de Forio-regio. In 2004 werd deze tuin verkozen tot ‘mooiste tuin van Italië’ door het Amerikaanse Briggs & Stratton, een bedrijf dat tuinmachines produceert. De Britse componist William Walton en zijn vrouw Susana legden de tuin aan in 1949. Ze namen de bekende Britse landschapsarchitect Russel Page onder de arm, om een tuin te ontwerpen die natuurlijke schoonheid en menselijke ingrepen harmonieus verenigt. De tuin beschikt over zo’n 16.000 vierkante meter met meer dan 800 verschillende soorten planten en bloemen. Het is uitgerust met fonteinen, watervallen, kleurrijke hoekjes, prachtige uitzichten, kleine tempels, meren omgeven door een dichte begroeiing, verborgen paden met exotische planten en zelfs een Grieks theater waar vaak openluchtconcerten plaatsvinden.
Proef het konijn
‘Wellnesseiland’ en ‘het groene eiland’ zijn perfecte bijnamen voor Ischia, maar ook de benaming ‘lekkerbekkeneiland’ is Ischia op het lijf geschreven. Ischia kent immers een lange gastronomische traditie, die zowel beïnvloed is door de Napolitaanse keuken als door de traditionele gerechten van het eiland. Een echte klassieker is 'coniglio di fossa', een stoofpotje van konijn met wilde chilipeper. Deze traditionele konijnenschotel geniet ook een ereplaats op het menu van de plaatselijke bevolking.
Ook op het vlak van wijn kent Ischia een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de achtste eeuw voor Christus, toen de Oude Grieken op het eiland woonden. Vandaag staat het bekend om zijn druiven, die de grondstof vormen voor de bekende Ischia-wijnen Biancolella en Forastera (witte wijnen) en Guarnaccia, Cannamela en Per’ ‘è Palummo (rode wijnen). Over het hele eiland kan je wijn proeven zoals bijvoorbeeld in het wijnhuis Casa d’Ambra in de regio Forio. De eigenaars hebben naast het wijnhuis ook een klein museum ingericht, het Museo Contadino, waar je kan zien hoe er vroeger wijn gemaakt werd. Misschien heeft Truman Capote zich hier ook tegoed gedaan aan het lokale nectar. De tijd zal ongetwijfeld het minste van zijn zorgen geweest zijn.