Reportagetip: Leven op het ritme van de natuur in Ischia

Op amper een uur varen van het vasteland van Italië, ligt in de Golf van Napels, Ischia. Het is een volkanisch eiland waar tijd niet belangrijk is, maar rust en stilte. Tegenover het vasteland met zijn tikkende tijd, leven de mensen hier op het ritme van de natuur en de zon. Ook Truman Capote, de bekende Amerikaanse auteur kwam naar het Italiaanse eiland om er in alle rust en stilte aan een van zijn romans te werken: 'Other Voices, Other Rooms'.

Het eiland van de thermale baden

Dankzij de vulkanische activiteit van Ischia - de laatste uitbarsting dateert van 1302 - zijn er op het eiland meer dan honderd warmwaterbronnen en -baden ontstaan. Deze thermale baden en bronnen werden in 1588 bekend om hun heilzame werking na de publicatie van het boek ‘Deremedy naturali che sono nell’isola d’Ischia’ (Natuurlijk kuren op het eiland Ischia) van de plaatselijke dokter Giulia Lasolino. Daarin beschrijft Lasolino de chemische samenstelling en de ziekten die behandeld kunnen worden door te baden in de warmwaterbronnen. Met dit pionierswerk werd Ischia omgedoopt tot hét eiland van de thermale baden.

Groeten vanuit Sant’Angelo

In het zuiden van Ischia ligt het vissersdorpje Sant'Angelo dat al jaren bekend staat om zijn versgeperst sinaasappel- en citroensap. In de 'II Piccolo Chiosco' kan je proeven van de verse en overheerlijke biocitroenen en sinaasappelen. De eigenaar Enzo Mattera vertelt dat zijn moeder de zaak oprichtte in 1960. "Onze deuren zijn geopend van Pasen tot november. De citrusvruchten die we gebruiken groeien in het wild en zijn biologisch geteeld. Ze worden zoals vroeger geperst met de hand, zonder gebruik te maken van elektronische of mechanische middelen."

Het sociale leven in Sant’Angelo speelt zich vooral af in de kleine Piazzetta Ottorina Troia. Van hier loopt een smal zanderig pad naar Monte Sant’Angelo, die oprijst vlak bij de kleine haven. Jaren geleden meerden hier commerciële schepen aan en heel lang geleden was dit een piratennest. Aangetrokken door de adembenemende omgeving, hebben vandaag de jachteigenaars de plaats ingenomen van de eenogige piraten.

Het groene eiland

Ischia wordt terecht ook het ‘groene eiland’ genoemd. Dat wordt overduidelijk wanneer je het hoogste punt van het eiland, Monte Epomeo, beklimt. Op 800 meter boven zeeniveau krijg je een adembenemend panorama op de natuur en de Golf van Napels. 

De groene parel van Ischia is zonder twijfel La Mortella, gelegen in de Forio-regio. In 2004 werd deze tuin verkozen tot ‘mooiste tuin van Italië’ door het Amerikaanse Briggs & Stratton, een bedrijf dat tuinmachines produceert. De Britse componist William Walton en zijn vrouw Susana legden de tuin aan in 1949. Ze namen de bekende Britse landschapsarchitect Russel Page onder de arm, om een tuin te ontwerpen die natuurlijke schoonheid en menselijke ingrepen harmonieus verenigt. De tuin beschikt over zo’n 16.000 vierkante meter met meer dan 800 verschillende soorten planten en bloemen. Het is uitgerust met fonteinen, watervallen, kleurrijke hoekjes, prachtige uitzichten, kleine tempels, meren omgeven door een dichte begroeiing, verborgen paden met exotische planten en zelfs een Grieks theater waar vaak openluchtconcerten plaatsvinden. 

Proef het konijn

‘Wellnesseiland’ en ‘het groene eiland’ zijn perfecte bijnamen voor Ischia, maar ook de benaming ‘lekkerbekkeneiland’ is Ischia op het lijf geschreven. Ischia kent immers een lange gastronomische traditie, die zowel beïnvloed is door de Napolitaanse keuken als door de traditionele gerechten van het eiland. Een echte klassieker is 'coniglio di fossa', een stoofpotje van konijn met wilde chilipeper. Deze traditionele konijnenschotel geniet ook een ereplaats op het menu van de plaatselijke bevolking.

Ook op het vlak van wijn kent Ischia een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de achtste eeuw voor Christus, toen de Oude Grieken op het eiland woonden. Vandaag staat het bekend om zijn druiven, die de grondstof vormen voor de bekende Ischia-wijnen Biancolella en Forastera (witte wijnen) en Guarnaccia, Cannamela en Per’ ‘è Palummo (rode wijnen). Over het hele eiland kan je wijn proeven zoals bijvoorbeeld in het wijnhuis Casa d’Ambra in de regio Forio. De eigenaars hebben naast het wijnhuis ook een klein museum ingericht, het Museo Contadino, waar je kan zien hoe er vroeger wijn gemaakt werd. Misschien heeft Truman Capote zich hier ook tegoed gedaan aan het lokale nectar. De tijd zal ongetwijfeld het minste van zijn zorgen geweest zijn.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."