Ontdek Procida, de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2022

Procida, het kleinste eilandje in de Golf van Napels, is verkozen tot de Italiaanse Culturele Hoofdstad van 2022. En terecht, want op dit kleurrijke visserseiland ervaar je het authentieke Italiaanse leven in al zijn eenvoud.

Met een grootte van amper 4 vierkante kilometer, verdwijnt het onontdekte Procida bijna in de schaduw van de toeristische nabijgelegen eilanden Ischia of Capri. In tegenstelling tot hun theatrale barok en grootse monumenten, is het juist het onaangetaste karakter van Procida dat leidde tot de benoeming van culturele hoofdstad van Italië. Het is dan ook de eerste keer dat een eiland deze titel krijgt.

'La Cultura non isola'

Het thema van Procida als culturele hoofdstad is "La Cultura non isola" ("Cultuur isoleert niet"). Hiermee wil het eiland aantonen dat het veel meer is dan zomaar een zon-, zee- en strandbestemming. Tentoonstellingen van hedendaagse kunst, festivals en voorstellingen staan alvast op het programma en zullen in de aanloop van 2022 aangekondigd worden.

Naast Procida blijft ook Parma in 2022 nog culturele hoofdstad aangezien er door corona in 2021 geen evenementen konden plaatsvinden.

Terra Murata

Op het hoogste en meest noordelijke punt van het eiland ligt het middeleeuwse ommuurde burchtdorp Terra Murata. Het dorp is de thuisbasis voor de Abbazia San Michele Arcangelo, die dateert uit de 16de eeuw. Deze abdij is vernoemd naar de patroonheilige Michaël en diende vooral als bescherming tegen zeerovers. De kerk die bij de abdij hoort, herbergt schitterende fresco's van onder andere Luca Giordano. Onder de kerk vind je een geheime kapel en een doolhof aan catacomben.

Naast de Abbazia San Michele Arcangelo vind je er ook het Palazzo d'Avalos, een 16de eeuws paleis dat vroeger als residentie diende van de regerende familie. Enkele eeuwen later, in 1830, werd het Palazzo omgebouwd tot gevangenis. Het gebouw doet al sinds 1998 geen dienst meer als gevangenis, maar staat nu  in de schijnwerpers als symbool van het thema 'La Cultura non isola' als een herboren culturele locatie en stadspark. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over de Golf van Napels met het eiland Capri in het oosten en de kleurrijke haven van Corricella in het westen.

Marina di Corricella

De Marina di Corricella is dan wel niet de grootste haven van het eiland, maar wel de meest bekende. Deze gezellige, pittoreske vissershaven wordt gekenmerkt door een regenboog aan pastelkleurige huisjes die net als blokken op elkaar lijken gestapeld. Het decor wordt helemaal afgemaakt door de dobberende bootjes waarop vissers hun rijkelijk gevulde visnetten uit het water halen. Genieten van het stilleven en het panoramische uitzicht doe je op een terras van één van de weinige en eenvoudige bars of restaurants langs de kade.

Pozzo Vecchio en Isola di Vivara

Tot de mooiste stranden van Procida behoren Ciraccio, het meest afgelegen en langste strand en Pozzo Vecchio, dat bekend staat om zijn zwarte zand, heldere, ondiepe water en rotsachtige kliffen. De kustlijn van Pozzo Vecchio is ook een geliefd decor om filmscènes te draaien. Zo werden er scènes opgenomen voor de films 'Il Postino' en 'The Talented Mr. Ripley'.

Ook niet te missen is het Isola di Vivara. Dit eiland werd erkend als beschermd natuurgebied, dat je alleen mag bezoeken onder begeleiding van een gids. Wat dit halvemaanvormig eilandje zo speciaal maakt, is dat je het enkel kunt bereiken via een lange brug die met Procida verbonden is. De rijke natuurlijke schoonheid van Vivara en de heldere zee rondom zijn een waar paradijs.

Copyright foto: © Marco Bottigelli
 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."