Reportagetip: Kortbij huis uitblazen aan de veelzijdige Opaalkust

In het noorden van Frankrijk op amper 250 kilometer van Brussel en net onder Duinkerken begint de Opaalkust, genoemd naar de waardevolle edelsteen. De kust wordt gekenmerkt door steile kliffen, duinen, lange zandstranden, charmante vissersdorpjes en gezellige badplaatsen als Wissant, Audresselles en Wimereux. De felle contrasten en onverwachte tegenstellingen in het landschap zijn opvallend, wat voor een unieke belevenis zorgt.

Deze regio leent zich uitstekend voor wandel-en fietstochten, dat blijkt uit de vele wandelaars en wielrenners die we op onze weg tegenkomen. Wij volgden de zowat 20 kilometer lange kuststrook met geweldige panorama’s die het punt van Sangatte in het noorden verbinden met Wimereux in het zuiden. 

"De Opaalkust is de ideale kortbij-bestemming voor een weekend vol ongerepte natuur, verfrissende zeelucht, lange duinwandelingen en gastronomisch smullen van lekkere streekproducten. Dat allemaal in een streek boordevol geschiedenis. Aan de Opaalkust kan je herbronnen en bakken nieuwe energie opdoen."

Cap Blanc-Nez, de hoogste van de twee

Starten doen we aan de Cap Blanc-Nez, letterlijk het hoogtepunt met zijn 134 meter hoge krijtrotsen. Bij helder weer kan je er de Britse kust zien, die zo’n 28 km over de Noordzee ligt. De reusachtige, overweldigende klif is honderd miljoen jaar geleden verrezen en werd gevormd uit afzettingen van krijt. Bovenop de Cap Blanc-Nez, met de zon die langzaam door het wolkendek breekt, hebben we een prachtig uitzicht over de zee en het kleurrijke lappendeken van velden landinwaarts. We volgen ‘Boucle du Cap’, een 4-kilometer lange wandeling die ons langs de ‘naald’ voert, het monument bovenop de kaap dat je al vanop ruime afstand kan zien. Dat herdenkingsmonument voor de Dover Patrol werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebouwd door Frankrijk en Engeland om de vrije doorgang van de scheepvaart in het Kanaal te vrijwaren. Na een lus te maken bovenaan de kaap, wandelen we tot op het strand. Van aan de voet van de kaap hebben we een adembenemend uitzicht op de krijtrotsen en de kustlijn.

Gevarieerd landschap in Wissant

Onderweg naar Cap Gris-Nez stoppen we in Wissant, een pittoresk, gezellig en rustig kustdorpje dat zich midden tussen beide kapen bevindt. We volgen hier de wandelroute ‘Sentier du Fartz’, een 6-kilometer lange wandeling die ons langs een meer, bossen en het strand voert. Impressionant om door deze grote diversiteit aan biotopen te wandelen. We wijken even af van het pad om via een vogelspotplaats talrijke inlandse vogels zoals de Noordse stormvogel, de rotgans en de kleine zilverreiger te observeren. Op het strand aangekomen, zien we vliegeraars en watersportbeoefenaars, zoals kitesurfers en wakeboarders. Op de brede boulevard is het heerlijk wandelen langs de authentieke, gezellige huisjes.

Grand Site de France

Op de route van Wissant naar Cap Gris-Nez rijden we door het verbazingwekkende landschap dat doet denken aan een lappendeken, met de groengele akkers die elkaar afwisselen. In Audinghen, een dorpje ten zuidoosten van de Cap Gris-Nez, bevindt zich het Maison du Site des Deux-Caps. Deze site kreeg in 2011 het label van ‘Grand Site de France’, een prestigieuze klassering voor dit ongerepte natuurgebied en een garantie voor duurzaam beheer. Het label is gericht op behoud en ontwikkeling van Franse natuurgebieden. In het Maison des Deux Caps kom je niet enkel alles te weten komt over de streek, het dient ook als vertrekpunt voor fietstochten, wandelingen, natuurrondleidingen en Nordic Walking.

Daarnaast is er in het Maison een boetiek waar je streekproducten als verse zeevruchten, Charolais-rundsvlees en Sangatte-aardbeien kan kopen. Je vind er ook een restaurant en hotels waar je klassieke en elektrische fietsen huren.

Vogeltrekpleister Cap Gris-Nez

De Cap Gris-Nez is de meest zuidelijke kaap en is de Europese plek bij uitstek om trekvogels te observeren. Je hebt hier geen strand, maar wel rotsformaties bestaande uit zandsteen, klei en kalksteen. De naam verwijst naar het Oudnederlandse nesa, wat ‘vooruitstekend stuk land in zee’ betekent. De wandeling die we hier maken voert ons een stukje langs de zee, maar laat ons ook de natuur ontdekken, waarin je vandaag nog steeds de littekens van de Tweede Wereldoorlog kan zien. De Cap Gris-Nez staat bekend om zijn vuurtoren bovenop de kaap, die in 1985 geautomatiseerd werd en tegenwoordig het C.R.O.S.S. (Centre Régional Operationnel de Surveillance et de Sauvetage en Manche) huisvest. Dit regionaal operationeel centrum voor toezicht en redding bewaakt rechtstreeks het zeeverkeer tussen Frankrijk en Engeland, waar dagelijks meer dan 500 schepen van alle types tonnages varen.

Belle Epoque in Wimereux

Verder zuidwaarts komen we in Wimereux: een sfeervol stadje net ten noorden van Boulogne-sur-Mer aan de monding van de rivier de Wimereux. Het is een van de de meest authentieke en charmante badplaatsen aan de Noord-Franse kust. Haar belangrijkste troeven: een uitzonderlijk erfgoed - de mooie geklasseerde villa’s uit de Belle Epoque - en een prachtig zandstrand van anderhalve kilometer lang. Slenteren, ademen, uitwaaien,… Hier kan je genieten van de geneugten van de zee. We stoppen de tijd en bestellen een ‘assiette de fruits de mer’ in restaurant L’Aloze van het hotel Atlantic aan de dijk: we proeven de zee in onze mond!

Wandelen langs de Opaalkust

Volg een van de vele wandelpaden langs de Opaalkust. Ze brengen je langs kliffen, duinen, bossen en moerassen. Drie mooie wandelpaden in de buurt van Wimereux:

•    Het pad “Pointe aux Oies” van 10km (duur: ongeveer 2u30)
•    Het pad “Parcours impérial” van 7 of 14 km (duur: ongeveer 1u45 en 3u30)
•    Het pad “Mont Duez” van 9km (duur: ongeveer 2u15)

Het Maison des Deux-Caps biedt ook enkele mogelijke routes aan:

•    Pad van “Onglevert”: 5,6 km lang / 1u20
•    Pad van “Odin”: 7,2 km lang / 1u45
•    Pad van “Crans”: 11,7 km lang / 2u45

Interessante links

•    Het Maison du Site des Deux-Caps
•    Office du Tourisme de la Terre des 2 Caps

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Al sinds 1913 is het vijfsterrenhotel 'Le Royal' van de hotelgroep Barrière een prachtig toeristenoord aan de Normandische kust.

..."
"

Straatsburg bezoeken, én genieten van de natuur en de rust!

..."