RadLust! Fietsen langs de Nederrijn

Fervente fietsers ontdekken graag andere routes. In onze buurlanden bijvoorbeeld. Daar kan je de meest prachtige fietsroutes vinden, zo ook in Duitsland in Noordrijn-Westfalen. Langs de Rijn is de 6-daagse RadLust Niederrhein route de perfecte route voor beginnende en gevorderde fietsers. Wat er zo bijzonder is aan deze route? Het perfecte evenwicht tussen natuur en cultuur. Ik nam de proef op de som en fietste twee dagen van dat bijzondere traject.

Bijzonder klein maar goed bewaard

Ons fietsavontuur begint aan de parkeerplaats vlak naast de stadspoort van Zons. Gids Franziska staat ons met een grote glimlach op te wachten en heet ons hartelijk welkom in het prachtige stadje. De toon is gezet voor de komende dagen.

Zons is een zeer goed bewaarde, Middeleeuwse stad die vlak naast de Rijn ligt. Het is uniek en de inwoners zijn er absoluut trots op. Vanaf het moment dat je de grote poort doorloopt ben je in een levensecht, oud Duits stadje. Overal waar je kijkt kan je wel een glimp zien van de perfect bewaarde stadsomwalling. De statige torens kijken tot hoog boven de stad uit en helemaal achterin kan je de Friedestrom burcht vinden.

De geschiedenis van Zons is rijk. De huizen zijn goed bewaard gebleven en de Middeleeuwse infrastructuur is nog steeds intact. Toch wil de stad de toeristische bezienswaardigheden nog verbeteren. Zo komt er een valkenmuseum in de Krötschen toren. In het verlengde van de stadspoort vind je de Friedestrom burcht. Hier kan je vrij rondlopen door de tuinen maar in een van de vleugels van het kasteel is ook een museum ondergebracht. Het museum presenteert de grootste tentoonstelling ter wereld van Art Nouveau in Pewter tin.

Tegenover de Friedestrom burcht ligt het Schlosscafe Zons, hier kan je genieten van de lekkerste koffie en ijsjes van de hele stad.  

Franziska vertelt: ‘Ik vind het Friedestrom kasteel absoluut een van de meest bijzondere plekken van Zons omdat je er zo vrij kan rondlopen. Ik geniet er altijd heel erg van om toeristen hier rond te leiden. Mijn absolute favoriete plek? Dat is denk ik toch de kleine kruidentuin die achter de toeristische dienst ligt. Hier kan ik uren zitten om te ontspannen.'

Langs de Rijn of de grote baan?

Tijd voor het echte werk! Onze twee dagen durende fietstocht begint en eindigt hier. Franziska geeft nog snel een knooppuntenkaart en helpt ons op weg: we mogen kiezen of we langs de Rijn fietsen of door de stad. We fietsen langs de Rijn, voorbij de prachtige stadsomwallingen en torens van Zons en ruilen het prachtige stadje om voor het kabbelende water van de Rijn. De fietsknooppunten volgen elkaar vlotjes op en door de elektrische fietsen gaan we als een speer. Al snel moeten we de Rijn links laten liggen. We fietsen eerst langs Tannenbusch, een dierenpark waar je everzwijnen, bizons en een grote variatie aan vogels kan vinden. Hier kan je ook wandelingen maken op een van de vele trails die ze hebben aangelegd.  

Trots op de omgeving

Hoe verder we de Rijn achter ons laten liggen, hoe vaker de kleine dorpjes mekaar opvolgen. We fietsen door de smalle straatjes van Sinsteden, een district van Rommerskirchen, en Dormagen en komen terecht op natuurpaden die langs de landbouwvelden leiden. Over de tarwe, die in volle bloei staat, zien we onze volgende bestemming: Kulturzentrum Sinsteden.

Kulturzentrum Sinsteden is de trots van Rommerskirchen. Deze oude boerderij wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen maar is enorm geliefd onder de lokale bevolking. In het Kulturzentrum kan je van drie tentoonstellingen genieten. Je begint bij een onderdeel over archeologie. Deze gaat over de vondsten die ze in de buurt van Sinsteden en omgeving hebben gedaan. Dagelijks worden hier nog steeds opgravingen uitgevoerd. Dat laat zien hoe rijk de geschiedenis van deze omgeving is.

Sinsteden staat vooral gekend als landbouwgebied. In een deel van het museum kan je kennismaken met de agriculturele geschiedenis. Je leert over de gewassen die hier het beste groeien, hoe deze worden verzorgd en geoogst. Er is zelfs een volledige schuur die vol staat met tractoren die gebruikt werden tussen 1910 en 1997. Elke tractor werkt nog steeds perfect. Dat is mogelijk omdat vrijwilligers van de sponsorvereniging liefdevol zorgen voor de oude voertuigen.

Als laatste onderdeel kan je op hier ook genieten van een kunsttentoonstelling van Ulrich Rückriem. Twee oude schuren werden speciaal omgebouwd en vormen nu de thuisplaats voor zijn sculpturen. Als je in deze schuren binnenkomt is het muisstil. Je mag er niet praten en er staan nergens bordjes met uitleg over de werken. Er is verder ook geen kunstlicht aanwezig en de werken zijn nonchalant neergezet. Dat is allemaal op vraag van de kunstenaar. Zijn werken moeten rust uitstralen en tijdens het bewonderen is het de bedoeling dat je zo weinig mogelijk prikkels binnenkrijgt. Zijn sculpturen staan voor innerlijke rust en de manier waarop hij is omgegaan met de natuurlijke materialen is een die ik nog nooit eerder heb gezien.

Na een drankje bij Trattoria 29, een gezellig restaurant dat ook op het terrein ligt, zetten we onze tocht verder. We stoppen kort bij Kloster Langwaden, een prachtig bewaard cisterciënzer klooster waar je kan overnachten of lekker kan gaan eten. Uiteindelijk komen we uit bij Hotel Stenbrock in Grevenbroich, onze accommodatie voor de nacht. Het hotel biedt mooi vernieuwde warme kamers voor een zachte nacht.

Recht door de natuur

De eerste stop de volgende dag is Langen Foundation. Dat museum ligt diep tussen de velden verborgen maar is de omweg meer dan waard. Vroeger lag hier een NAVO raketbasis, ondertussen is het terrein uitgegroeid tot een prachtig museum. De buitenkant geeft een heel modern en rechtlijnig gevoel en is ontworpen door Tadao Ando. In het museum kan je kennismaken met Oosterse en West-Europese kunsttentoonstellingen.

Een beetje verder fietsen en we vinden Schloss Liedberg. Het kasteel wordt momenteel nog gerenoveerd maar de eigenaars organiseren regelmatig rondleidingen door hun parel. Zelfs als je niet binnen kan is dit een prachtstop. Het kasteel ziet er nog echt authentiek uit. De grillige vormen van natuursteen contrasteren bijzonder met de natuur die er omheen ligt. Als je de kasteelheuvel af wandelt kom je terecht in Liedberg, het dorpje dat omheen het kasteel is gebouwd, vandaag een district van Korschenbroich. Het is een authentiek Duits dorpje, met witte huizen en groene panelen aan de ramen - een harmonieus gesloten geheel van oude vakwerkhuizen.

Vanaf dit punt in de tocht laten we de natuur achter ons en maken we plaats voor prachtige, rijkelijk gedecoreerde kastelen en burchten. Schloss Wickrath is het eerste kasteel dat we tegenkomen. Langs de Niers kan je dit prachtige, barokke kasteel vinden. Het kasteel is een gekende parel vanwege het kroonvormige park dat er omheen ligt. Je kan het niet vrij bezoeken maar het park is open voor iedereen en een absolute aanrader. In een van de kasteelgebouwen ligt ook een restaurant, zo kan je de binnenkant toch een beetje bewonderen.

De rijke geschiedenis van het Rijngebied

Schloss Rheydt is het enige volledig bewaard gebleven Renaissancekasteel aan de Nederrijn. Tussen de bomen heen torent een prachtig, geel kasteelcomplex. Het eeuwenoude kasteel is nog indrukwekkender dan het vorige, en dat zegt genoeg. Door zijn centrale ligging tussen de grote steden was het een strategische plek: het beschermde de stad Mönchengladbach. Schloss Rheydt wordt ook wel het ‘maagdelijk kasteel’ genoemd omdat het ondanks de vele veldslagen en oorlogen altijd stand heeft gehouden. Na de komst van de Fransen is de burcht gerenoveerd en uitgebouwd tot een prachtig Renaissance kasteel. Hier kan je een indrukwekkende collectie over Renaissance kunst en cultuur bewonderen. Rondom het kasteel ligt ook een park dat je vrij kan bezoeken. Wat deze plek nog zo bijzonder maakt? De perfect bewaarde, strategische catacomben die waren gebouwd ter verdediging.

Urban Mönchengladbach

Vanuit Schloss Rheydt rijden we naar wat de laatste stop van ons fietsavontuur is, Mönchengladbach. We laten de rustige natuurgebieden achter ons en komen aan de rand van de steeds drukker wordende stad. De zandwegen waar we op fietsen maken plaats voor grotere straten en asfaltwegen. Deze stad is gigantisch als je het vergelijkt met de plekken waar we de afgelopen twee dagen zijn langsgereden. Mönchengladbach is een grote, bruisende stad die door toeristen vaak vergeten wordt. Deze stop is absoluut een welkome afwisseling na alle natuurgebieden en kastelen die we bezocht hebben.

De trots van Mönchengladbach is het Abteiberg museum. Het indrukwekkende museumgebouw van de hand van architect Hans Hollein was de inspiratiebron voor het Guggenheim in Bilbao. In de vormen van het gebouw zie je het textielverleden van de stad. Als je naar binnen gaat word je verwelkomd door een wirwar aan spierwitte kamers. De bouw van het museum is niet als andere. Hier vind je geen rechte expositiekamers en gangen. Alles is gebouwd met een reden; de organische flow kunnen bewaren. Het museum heeft een indrukwekkende collectie aan moderne kunst met onder andere stukken van Gruppe Zero en Andy Warhol. Daarnaast kan je hier ook kennismaken met auditieve kunst.

Als je een liefhebber bent van Street art is Mönchengladbach ook absoluut een bestemming voor jou! Overal in de stad kan je grote en kleine Street art werken ontdekken. Onder begeleiding van de YONA app leer je zo de stad op een andere manier kennen. Verschillende Street art werken en belangrijke gebouwen kan je via deze app scannen om er meer informatie over te verkrijgen. Zo kan je op je eigen tempo een digitale tour door de stad maken.

Mönchengladbach was onze laatste stop op de route. De volledige Nederrijn route bestaat uit een traject van zes dagen. Als je de volledige route volgt kom je nog vele verborgen schatten tegen. Via RadLust Niederrhein, de organisatie die dit mogelijk heeft gemaakt, kan je alle bezienswaardigheden op de route ontdekken en zelf een eigen planning maken. Voor de fietser die geniet van weelderige natuur en een ontzettend rijke en goed bewaarde cultuur is de Nederrijn route een absolute topper!

Meer info vind je via deze links: 

RadLust Niederrhein

Vakantie in Noordrijn-Westfalen

Dormagen en omgeving 

Rhein-Kreis Neuss

Bezienswaardigheden in Mönchengladbach

Copyright foto's: Yente Blommaert
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan de toegangspoort naar het Zwarte Woud in Baden-Baden ligt het hotel Roomers Baden-Baden Autograph Collection. Het luxueuze hotel biedt unieke gastvrijheid en topkwaliteit.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"

Wie in München een relax maar toch ook levendig ultramodern tophotel zoekt, is in Roomers München aan het juiste adres! Dit 5 sterren-hotel van de Gekko hotelgroep behoort tot de Autograph Collectie. Trekpleister is het IZAKAYA Aziatische restaurant annex bar.

..."
"

Hotel Das Neue Moselschlösschen in Traben ligt prominent op 150 m van de stalen brug, die Traben met Trarbach verbindt over de Moezel.

..."