Portfolio Venetië

Venetië geldt al jaren als een van Italiës toeristische trekpleisters bij uitstek. De stad is rijk aan geschiedenis en trekt dan ook bezoekers van over de hele wereld aan. We zetten de belangrijkste attracties op een rijtje.

Canal Grande

Het Canal Grande is de hoofdslagader van Venetië. In de middeleeuwen wemelde het hier met vrachtschepen van over heel de Middellandse Zee, zwaar geladen met zijde, fluweel, juwelen, parels, ... Langs het kanaal verdringen zich de palazzi van de belangrijkste handelaren, waaronder het  Palazzo Venier dei Leoni, nu het Peggy Guggenheim museum.

Marcus Evangelist

Venetianen roofden in 828 de veronderstelde overblijfselen van de heilige Marcus uit Alexandrië. Marcus Evangelist is sindsdien alomtegenwoordig in Venetië. Hij behoedt de passanten voor onheil in de Calle Bombasei, bij de Rialto brug.

San Marco plein

De eindeloze rondbogen van de Procuratie Vecchie op het San Marco plein gaan terug op een byzantijnse structuur uit de 12de eeuw. Nu kan je er genieten van enkele van de oudste cafés van de stad, zoals Caffè Lavena (1750), de favoriet van Richard Wagner, die er bijna dagelijks zijn babbeltje ging maken bij het genot van een kop thee of cognac. Voor u die gewoonte overneemt checkt u best wel even de prijzen!

San Marco basiliek

De Piazetta di San Marco, met rechts een stuk zijgevel van de San Marco basiliek en daarachter de klokkentoren uit 1499. Het rijk gedecoreerde uurwerk werd zo geplaatst dat het zichtbaar is van in de lagune, en getuigt zo van de macht en pracht van Venetië.

Byzantijnse elementen

De San Marco basiliek, omwille van haar buitennissige rijkdom ook wel Chiesa d’Oro genoemd, is een fascinerende mix van Italiaanse en Byzantijnse architecturale elementen. Venetië stond dan ook lang onder Byzantijns bestuur, totdat het haar voormalige heersers versloeg en massaal mozaïeken, zuilen, kapitelen en friezen uit de veroverde stad Constantinopel liet aanrukken ter verfraaing van haar eigen kerken en paleizen.

Rialto markt

De Rialto markt is van oudsher het commerciële hart van Venetië. De brug die hier eind 16e eeuw werd gebouwd naar plannen van Da Ponte, vormt door haar dubbele rij winkeltjes het logisch verlengstuk van de markt aan de voet ervan. Tot driehonderd jaar later was dit de enige brug over de Canal Grande.

La Serenissima

Venetië, la Serenissima, werd geboren uit een magisch huwelijk tussen zee en land. Uit de Arsenale vertrokken haar oorlogsschepen om hun hegemonie in het gehele Middellandse Zeegebied te vestigen. Snuif de zeelucht in en je ruikt flarden wierook, parfum en kruidengeuren uit de scheepsladingen die stoutmoedige handelaars verscheepten naar deze parel aan de Adriatische Zee. Tuur naar de horizon en je ontwaart nog net de zeilen van Marco Polo, op zijn reis naar het rijk van Koeblai Khan, of van de moorse generaal Othello, die de hand van de ongelukkige Desdemona vroeg.

Cultureel bolwerk

Spits je oren en je vangt flarden op van de vioolconcerten die de rosse priester Vivaldi componeerde, ondermeer voor het meisjesensemble van het Ospedale della Pietà. Beklim de trappen van de Piombi-gevangenis en treed in de voetsporen van Casanova, die hier ontsnapte om zijn scrabreuze avonturen in heel Europa verder te zetten. Wie verder kijkt dan de populaire carnavalsfeesten, filmfestivals en kunstbiënnales, wie enkele laagjes krabt van het intussen wat vergeelde toeristische plaatje, ontdekt een stad waar zowaar alle verhaallijnen uit onze cultuur elkaar kruisen.

Eiland van San Giorgio Maggiore

Pal tegenover de Schiavoni kade, met zijn immer bedrijvige scheepslui en gondeliers, baadt het eiland van San Giorgio Maggiore in de zon. De doge Tribono Memmo schonk in 982 dit “cypresseneiland” aan de monniken, en Palladio bouwde er in de 16de eeuw een architectonisch meesterwerk.

Dansende gondels 

Gondels dansen op en neer aan de Riva degli Schavione. Net zoals de stad Venetië zelf zijn deze archetypische vaartuigen toeristische clichés geworden. In San Trovaso (Dorsoduro) kan je nog een van de laatste gondelwerkplaatsen vinden. De laatste privé-gondel was in handen van Peggy Guggenheim van het gelijknamige museum van moderne kunst, niet ver daar vandaan.

Vaporetti

De vaporetti van ACTV zijn de werkpaarden van het openbaar vervoer op de waterwegen van Venetië, goedkoper dan gondels en watertaxis - en als je een goed plaatsje kan bemachtigen, een fijne manier om de kanelen te verkennen!

Cruiseschepen

Allemaal manieren om Venetië over het water te bezoeken: per cruiseschip, per historisch zeilschip, per gondel of per vaporetto. Tegenwoordig worden de gigantische cruiseschepen omgeleid zodat ze Venetië niet meer tot een dwergstadje reduceren en geen gevaar meer betekenen voor de stabiliteit van de gebouwen en voor het milieu.

Huwelijksdecor

Het Ca’ Farsetti, gebouwd in de 13de eeuw door de erfgenamen van doge Enrico Dandolo aan de Canal Grande, was het decor voor het huwelijk van George Clooney en Amal Alamuddin.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."