Dertien gouden tips voor Venetië

Italiës mooiste stad kent twee negatieve vooroordelen. Venetië is vol en Venetië is on-ge-lo-fe-lijk duur. Om met het eerste te beginnen, jaarlijks bezoeken 25 miljoen toeristen, inclusief de dagjesmensen, de stad. Daar zitten ook de cruiseschippassagiers bij. Dat de dogenstad duur is, wordt vaak aangetoond met de gemiddelde prijs van een kopje koffie op de Piazza San Marco: 12,50 euro voor een espresso. Op het terras. Als het zeskoppige orkest speelt. GRANDE.be geeft dertien gouden tips om de massa te vermijden en van de stad te genieten zonder bakken geld uit te geven.

Tip 1: meet a local

De belangrijkste en nuttigste tip om optimaal te genieten van je bezoek: zoek de Venetianen op, het liefst zij die op het eiland wonen, want zij hebben de beste tips. Het maakt niet uit hoe je ze vindt; op het internet, vrienden van vrienden, in de kroeg of door die aardige dame achter de kassa van de apotheek aan te spreken, maar dóe het en je krijgt de adressen die in geen enkele gids te vinden zijn.

Tip 2: de beste espresso voor een prikje

Je wilt toch koffie drinken in een van de twee beroemdste koffiehuizen van Venetië, Caffè Florian of Caffè Quadri, beide op de Piazza San Marco? Wij kozen voor Quadri, bestelden aan de bar en dronken het zwarte goud staande. Uitmuntende espresso in flinterdun porselein, een zilveren lepeltje om te roeren en een huisgebakken koekje erbij. Bonus: de barista die al zijn insidertips deelt. Enthousiast geeft hij adressen van restaurants, ijssalons en ‘bacari’ (eenvoudige buurtkroegen) die we zelf nooit hadden gevonden.

Tip 3: gelato!

Ook in Italië heb je ijs en ijs. Kleur- en smaakstoffen zul je niet vinden bij ijssalon Alaska, het levenswerk van ex-hippie Carlo Pistacchi die in augustus 2021 overleed. In de leuke straat Calle Larga dei Bari in de Santa Croce-wijk bereidt Alaska ijs met ongebruikelijke ingrediënten, zoals gember, rucola of artisjokken. De salon heeft een geschilderde kaart van Jamaica aan de muur, Pistacchi’s favoriete reisdoel.

Tip 4: varen op het Canale Grande

Weliswaar geen houten Riva, maar ook met de vaporetto zie je Venetië van op het water. Aanrader is om een halfuur voor zonsondergang lijn 1 of 2 te nemen die het gehele Canale Grande aflegt, een heerlijke manier om van alle Venetiaanse huizen aan het water te genieten. Alleen al het stucwerk van de palazzi, waar eeuwen van zon, regen en water voor een prachtig patina hebben gezorgd, is zeer inspirerend.

Tip 5: groenten uit de vrouwengevangenis

Elke donderdag vindt op het eiland Giudecca de biomarkt van de gevangenis plaats. Voor de entree worden groenten en fruit verkocht uit de binnentuin van de vrouwengevangenis.

Tip 6: eerste wijn van de dag

Dicht bij de Rialtobrug beginnen de buurtgenoten al vroeg met drank in Osteria Al Mercà. Boodschappen gedaan op de markt, dan is het tijd voor een eerste glas. Vanuit een gat in de muur wordt op het Campo Cesare wijn geserveerd tegen erg schappelijke prijzen. Ook de buren, het Casa del Parmigiano uit 1936, verdienen een bezoek, want uit Italië neem je altijd een groot stuk goede kaas mee om thuis Italiaanse herinneringen mee op te halen.

Tip 7: Spritz aan het water

Hét aperitief van Venetië is de Spritz. Met Aperol of iets bitterder met Campari, met witte wijn of met prosecco, drink je de allerlekkerste bij Eno Osteria Timon aan het Fondamenta Ormesini. Op een zonnige dag op het terras aan het water om bij te komen van het vele wandelen is Timon ook het perfecte adres. Timon is een prima plek om buurtgenoten te ontmoeten; aarzel niet ze te vragen naar hun beste tips.

Tip 8: drogheria Mascari

Een delicatesse met nóg meer keuze zul je niet vinden in Venetië; Mascari verkoopt álles. Zeshonderd wijnen, kappers uit Lipari op zout, wilde oregano of vijgenmosterd voor bij de kaas. De winkel is van onderen tot boven volgepropt met Italiaanse lekkernijen en is ideaal voor culinaire cadeautjes voor de thuisblijvers. Bigoli de Bassan-pasta (een grove spaghetti) bijvoorbeeld, met een potje Brigolare suco con acciughe, een lekkere ansjovissaus. Zelf vul je in Mascari je picknickmand voor je fietsexcursie op het Lido.

Tip 9: Lido di Venezia

In de zomer om er te zwemmen, of in de winter om er uit te waaien, een bezoek aan het Lido di Venezia, een eiland van twaalf kilometer lang, is een fijne manier om de drukte van de stad achter je te laten. Op het Lido zijn er, in tegenstelling tot de stad, wel auto’s, maar de beste manier om te genieten is het huren van een fiets. Vergeet niet een picknickmand en zonnebrandcrème mee te nemen.

Tip 10: bezoek de Alliance Française

Niet zo’n vreemde tip als je wellicht denkt, want de Alliance Française zetelt sinds 1987 in het Casino Venier van de adellijke Elena Priuni, die er in de achttiende eeuw vrienden ontving om een gokje mee te wagen. De inrichting met adembenemende fresco’s is onberispelijk teruggebracht zoals het was in de jaren 1750-1760. Een buitenkans om een van de mooiste huizen van Venetië van binnen te zien. Vraag ook naar het gat in de marmeren vloer, waardoor op tijd gezien kon worden of de autoriteiten eraan kwamen.

Tip 11: Cimitero di San Michele

Waar lees je rustiger een boek dan op een begraafplaats? Venetië was zo vaak het decor in boeken dat je keuze te over hebt. Van Dan Browns Inferno tot The Honest Courtesan van Margaret Rosenthal, over de zestiende-eeuwse courtisane Veronica Franco, een van Venetiës beroemdste prostituees. Eenmaal uitgelezen, bezoek je de graven van beroemdheden als Igor Stravinsky, Sergei Diaghilev of Josef Brodsky.

Tip 12: naar de kerk

Omdat het aantal kerken in Venetië niet te tellen is, dienen er keuzes gemaakt te worden. Bekijk in de Santa Maria Gloriosa dei Frari de twee meesterwerken van Titiaan: de Madonna di Ca’ Pesaro en de even grote als adembenemend mooie Maria Hemelvaart uit 1518, die hij schilderde toen hij nog geen dertig was. Ook het mausoleum van Titiaan vind je in de kerk. Andere kerktips zijn: de Chiesa di San Sebastiano op Dorsoduro Campo San Sebastiano, de Chiesa di San Nicolò dei Mendicoli op Campo San Nicolò 1907 en de Chiesa di San Giovanni in Bragora op Castello 3790.

Tip 13: raak de weg kwijt

Optimaal van de stad genieten betekent minstens één keer tijdens je verblijf heel vroeg opstaan, het liefst nog voor zonsopgang, en op weg gaan zonder plattegrond. Op die manier doe je de wonderlijkste ontdekkingen. Een verlaten piazza, een smalle steeg die je naar een bruggetje leidt of de buurtkroeg waar je met de vuilnismannen een eerste cappuccino van de dag drinkt. Ook het beroemdste plein van de stad, het San Marco, bezoek je best zo vroeg of zo laat mogelijk. Het plein is zonder mensenmassa’s bijna onherkenbaar.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Aan het Lago Maggiore in Stresa, Italië is het heerlijk ontspannen in het vijfsterrenhotel Villa e Pallazo Aminta.

..."
GRANDE reporter Gert Van Wichelen
bezocht dit hotel en schreef:
"
Villa d'Amelia is een stijlvol en hedendaags hotel, 15 kilometer ten zuiden van Alba.
..."