Op de golven van de Mirabellobaai, Kreta

Kreta is een schot in de roos: warme zonnestralen op de schouders, genieten van lekkere lokale gerechten en ontspannen aan, op en in het water van de Mirabellobaai. De Venetianen noemden dit stukje Kreta niet voor niets Mirabello of ‘mooi uitzicht’.

Adembenemend Elounda

Kreta biedt meer dan duizend kilometer aan parelwitte zandstranden. In het westen ontdek je de badplaats Chania en de Venetiaanse haven van Retimnon. Het oosten heeft dan weer het charmante vissersdorpje Elounda en het toeristische havenstadje Agios Nikolaos in de aanbieding.

Elounda is misschien wel de meest luxueuze plek op het eiland. Het dorpje is gelegen in de baai van Mirabello en opgebouwd op een heuvel. De winkels vind je terug aan de voet van de heuvel terwijl de woonhuizen iets hoger gelegen zijn. De hotels liggen op de top en geven je een adembenemend uitzicht over de vissersbootjes in de azuurblauwe Middellandse Zee. Rust en kalmte zijn hier kernwoorden, want massaal toerisme kent Elounda niet.

Vissersboot naar Santorini

Zin om vanuit Elounda andere Griekse eilanden te ontdekken? De verste uitstap die je kan maken is naar het noordelijker gelegen Santorini. Het is het zuidelijkste eiland van de Cycladen met zo’n 15.000 inwoners. Een deel van het eiland is door vulkanische activiteiten in de zee verdwenen. We rijden met de auto tot in Heraklion om daar de catamaran te nemen. De tocht met de boot duurt zo’n twee uur, onderweg genieten we van het prachtige uitzicht over de zee met een Grieks muziekje op de achtergrond. In het oosten van Santorini vind je nog de ongerepte, natuurlijke stranden waar je helemaal tot rust komt. Aan de westkust kan je een wandeling maken op de steile rotsen en kliffen met de typische blauw-witte huisjes. Bezoek je het eiland met kinderen? Dan is een snorkeluitstap zeker en vast een aanrader!

Het ‘lepra-eiland’ Spinalonga

De volgende dag nemen we in de voormiddag een vissersbootje naar Spinalonga. Dat is een voormalig ‘lepra-eiland’ op een half uurtje varen van Elounda. De Venetianen bouwden er een groot fort als bescherming tegen de Turken, die later zelf het eiland overnamen. Vanaf begin 20ste eeuw tot 1957 was het eiland bedoeld voor leprapatiënten. Tegenwoordig is het onbewoond én een toeristische trekpleister waar je door de toenmalige kolonie kan wandelen.

Met de zodiac scheuren naar Agios Nikolaos

Amper een tiental kilometer van Elounda ligt Agios Nikolaos, waarschijnlijk het meest bekende toeristische stadje van Kreta. We huren met zes personen een Griekse ‘skipper’ en scheuren met de zodiac van de baai van Elounda naar het oosten met niets dan wind en zee.

Met de wind in onze haren botsen we tegen een razende snelheid op elke golf. In een baai onderweg stopt de skipper zodat we vanuit onze zodiac in de zee kunnen springen. We zwemmen in een rots die een glinsterende weerspiegeling van de zon toont wanneer die ondergaat. Daarna meren we aan in de marina van Agios Nikolaos. We wandelen langs de romantische baai naar het terras waar we klinken met onze aperitief terwijl we genieten van de ondergaande zon. Voor een terugkeer in de zodiac is het intussen te laat: dan maar met de taxi naar Elounda langs de prachtige kustlijn, gehuld in het avondlicht.

Duikdiploma halen

Kreta is ook de plaats bij uitstek om te duiken op alle niveaus. Je kan er op een week tijd je ‘open water’ diploma behalen of opfrissen. De cursus verloopt in verschillende fasen. Eerst leren we de essentiële duiktechnieken in het zwembad. Daarna volgt de opleiding op het strand. Andere strandgangers staren ons aan wanneer we klungelen om dat duikpak op het droge aan te krijgen. Als laatste stap begint dan het echte werk. De boot van de duikschool, volgestouwd met duikpakken, zuurstofflessen en duikbrillen, vaart naar open water. We krijgen een ‘duikbuddy’ toegewezen en plonsen het diepe in. De natuurpracht van Kreta vinden we ook terug in de onderwaterwereld. We duiken meteen 5 à 10 meter diep om de prachtige koralen, de spitse rotsen en de kleurrijke vissen te bewonderen. 

Verhalen in de marina

Wanneer we na het duiken in de marina terugkeren om alle materiaal uit te laden, trakteert onze duikinstructeur ons op een frisse pint. We kletsen gezellig bij op de pier terwijl we alle andere boten één voor één zien binnenvaren. Afsluiten doen we in de bar in de marina waar we met z’n allen door elkaar verhalen vertellen in allerlei verschillende talen. Ondertussen blijft de zon maar zakken. En de sfeer? Die blijft maar stijgen.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Vlakbij de haven van Rhodos, uitkijkend over de kristalblauwe Egeïsche zee, ligt Rhodos Horizon City Hotel. In dit prachtige viersterrenhotel is het heerlijk vertoeven.

..."