Ontstressen en batterijen opladen aan de Belgische Kust

De beste tip tegen een herfstdipje, is extra vitamine zee. De herfstzon op je gezicht en de frisse wind die je omarmt, zijn de beste natuurlijke medicijnen om de batterijen op te laden. Al wandelend of fietsend glijdt de stress van je schouders en boost je je immuunsysteem. Deze natuurroadtrips en wandelroutes zijn de remedies tegen menig herfstkwaaltje.

 

 Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met de Kust.be

Verkwik je ziel met een tweedaagse in de ongebreidelde natuur 

Voor de natuurliefhebbers zijn er veel mogelijkheden om te onthaasten aan de kust. Zowel fietsers, wandelaars als trekkers kunnen zich ontspannen tijdens een verkwikkende tweedaagse route met de natuurroadtrips

Zo kun je met de fiets de Westkustfietsroute ontdekken, van De Panne tot aan Nieuwpoort. Dat is een fietsroute van 48.5 kilometer lang met overnachting, om heerlijk te genieten van het landschap maar ook van een hapje onderweg. Stop zeker om De Oosthoekduinen in De Panne te zien. Nadat je je weg door een smal pad tussen de bomen gebaand hebt, stuit je op weidse duinen. Ook het Calmeynbos in De Panne en Golf Ter Hille en De Hoge Blekker, beide in Koksijde-Oostduinkerke, kunnen niet ontbreken. 

Of trek je liever door Middelkerke-Westende? Deze natuurtrektocht is 20.2 kilometer lang. Tijdens deze wandeling kom je langs Strand Idyllelaan, maar ook het Memoriaal Prins Karel in het Provinciedomein Raversyde. Andere adembenemende plekken zijn de Warandeduinen en -toren of het Normand park. 

Het Groen Lint in Oostende is een fietstocht van 35 kilometer. De route brengt je langs plekken die je helpen om je gedachten te verzetten. Zo fiets je door het Provinciedomein Raversyde en kom je voorbij Mariakerke Strand. Daarnaast ontdek je de Koninklijke Gaanderijen, de Vistrap en de Oosteroever. Het Spuikom, het Geboortebos en de Oostendse kreken sieren de fietsroute.

Ben je gecharmeerd door een fietsvakantie tussen bos en polder? Deze route is bijna 50 kilometer lang en loodst je door het Natuurgebied D’heye Bredene, Duinbossen De Haan-Wenduine, Uitkerkse Polder Blankenberge, Zeebos Blankenberge en Lissewege, het witte dorp. 

Of kom je tot rust tijdens de Zwinwandelroute in Knokke-Heist? Tijdens deze 12 kilometer lange wandeltocht word je omringd door het Zwin Natuur Park met stops langs de Internationale Zwindijk en Zwinduinen. Herbron jezelf met een prachtig uitzicht en lekker eten tijdens de mogelijke stops op de route. 

Al stappend ontstressen met deze 10 wandelroutes 

De Kustwandelroute is een wandelparadijs voor sportievelingen, waarbij je in 160 kilometer van De Panne naar Knokke-Heist stapt. Alle wandelingen zijn afzonderlijk te doen en leiden je langs bekende en onbekende parels aan de Belgische Kust.  

De Panne heeft het breedste strand van De Kust. Hier vind je rijke duinen en mooie wijken om in te vertoeven. Deze wandeling is zacht hellend en grotendeels onverhard. Je begint aan het Bezoekerscentrum Duinpanne, gaat via de Esplanade en het strand door het Vlaamse Natuurreservaat De Westhoek tot aan Het Calmeynbos. 

Koksijde-Oostduinkerke wordt gekenmerkt door de grootste duin van de Belgische Kust: De Hoge Blekker. Deze wandeling, grotendeels verhard, neemt je langs de badplaats en de zeedijk met uitstekend uitzicht. Je vertrekt van Acqua Scivolo, kunstwerk uit het Beeldenpark van Beaufort, komt langs het Zuid-Abdijmolen en loopt tot aan De Hoge Blekker. 

De wandeling in en rond Nieuwpoort gaat langs duinen met mooi zeezicht. Dat is een wandeling die grotendeels verharde wegen heeft. Het vertrekpunt is bij de Windschermen en gedichten op het Leopoldplein en zo naar The White Residence. Dan gaan we naar de fiets-en wandelpromenade langs het veerbootje Roger Raveel voor de oversteek naar het Vlaams Natuurreservaat De Ijzermonding. Hiernaast gaat de route ook langs De Vuurtoren, Westfront Nieuwpoort, Nieuwpoort Stad en Leopold II-park.

Middelkerke-Westende is een vlakke wandeling van meer dan 16 kilometer. Langs de zeedijk vallen veel standbeelden van stripfiguren te bewonderen. Deze wandeling gaat ook langs het Beeldenpark, het prachtige gebouw De Rotonde, Provinciedomein Raversyde en de Warandeduinen. 

Met als startpunt in Oostende Oosteroever wandelen we langs de Spinoladijk, langs de watersportclub Twinsclub, Spuikom, Het Eilandje en Het Maria Hendrikapark. De vismarkt Vistrap en het Zeeheldenplein sieren de route met hun statige aanwezigheid en hulde aan de Oostendse vissers.

Bredene heeft geen zeedijk maar biedt wel een mooie wandeling langs strand en duinen met uitzicht op zee. Enkel de pure natuur om je gedachten te ordenen en een stop langs de surfclub Twinsclub. Deze wandeling is zacht hellend en gaat grotendeels langs onverharde paden. 

De Haan-Wenduine biedt een route wat een combinatie is tussen strand- en boswandeling waarbij je naar De Haan wandelt via de Duinbossen langs grotendeels verharde wegen. De knooppunten beginnen aan de Concessie, zeedijk, Duinbossen en gaan langs de tweede hoogste duin Spioenkop. Om van daaruit dan via De Rotonde te eindigen aan De Windhaan, waar je ook kan genieten van een drankje en hapje.

De wandeling in en rond Blankenberge begint met zicht op de jachthaven. Daarna struin je langs de zeedijk en de duinen. Ook het Natuurgebied De Fonteintjes wordt niet vergeten. Via de overzetboot kom je in het Oosterstaketsel waar je iets kan eten en drinken met uitzicht op zee. 

Zeebrugge is gekend als oude vissershaven en biedt ook een mooie wandeling aan. Deze route begint aan het maritieme themapark Seafront en gaat ook langs het Admiraal Keyesplein. Je kan een stop inlassen in ‘t Werftje om te lunchen. Daarna gaan we langs beachclub Icarus om via De Fonteintjes verder het natuurgebied in te duiken.

Wie Zwinregio zegt, hoort Knokke-Heist. Niet alleen het bezoekerscentrum loont maar ook de mooie polders, het strand en het kunstwerk Hospitality van Flanigan zijn absolute aanraders. 

Meer informatie vind je via de volgende links:

De Kust

Natuurroadtrips

Westkustfietsroute

Middelkerke-Westende

Het Groen Lint

Fietsvakantie tussen bos en polder

Zwinwandelroute in Knokke-Heist

De Kustwandelroute

De Panne

Koksijde-Oostduinkerke

Nieuwpoort

Middelkerke-Westende

Oostende

Bredene

De Haan-Wenduine

Blankenberge

Zeebrugge

Knokke-Heist

Copyright foto’s: Westtoer beeldbank
Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek