Onmisbare parels Kroatië: van natuur tot UNESCO Werelderfgoed

Kroatië telt acht nationale parken en zes UNESCO Werelderfgoedsites waar je ‘s zomers afkoeling en avontuur kan opzoeken. Wandelaars gaan de bergen in op zoek naar de hoogste watervallen. Fietsliefhebbers stippelen een route uit met keuze uit meer dan 2.000 km aan fietspaden. We lijsten Kroatiës must-visits voor je op:

8x ongerepte natuur voor avonturiers

Houten bruggen en smalle paden typeren de acht nationale parken van Kroatië. Het bekendste is het bosrijke natuurpark Plitvice waar gierende watervallen neerstorten in helderblauwe meren. Een minder bekend park met dezelfde troeven als Plitvice, is Krka: eveneens bekend om watervallen in heldere groene meren. Bootjes varen onder kloven door en het water nodigt uit voor een verfrissende duik. Krijg je maar niet genoeg van kliffen en grotten? Het nationaal park Paklenica biedt uitdagende wandelpaden voor gevorderden én klimroutes langs een adembenemende kloof.

6x parels van cultuur: UNESCO Werelderfgoedsites

Naast deze fenomenale natuurparken, schuilt in Kroatië ook een schat aan cultuur, beschermd door UNESCO Werelderfgoed. Zo wordt de historische stad Dubrovnik ook wel “de parel van de Adriatische kust” genoemd. Een wandeling over de dikke stadsmuren geeft een uitzicht over de middeleeuwse binnenstad en een panorama over de haven en het blauwe water van de Adriatische kust. Het 4de-eeuwse Romeinse paleizencomplex van Diocletianus groeide uit tot de huidige UNESCO stad Split, met smalle straatjes, pleinen en monumenten. Dat is een tweede stad die niet op je lijstje mag ontbreken. Een derde onmisbare bestemming is Trogir. De prachtig bewaarde middeleeuwse architectuur blaast zijn geschiedenis liefhebbende bezoekers omver. Slenterend door kronkelende steegjes ontdek je de schatten van deze oude stad. Na een dag vol avontuurlijke activiteiten of geschiedenis plof je net zoals de Romeinen neer met een glas lokale wijn aan een rijkelijk gevulde tafel vol traditionele gerechten: de eetkamer waar historie en traditionele cultuur samenkomen.

Foto homebeeld: © Sail Croatia

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek