Museum Folkwang in Essen viert 100-jarig bestaan

In 2022 mag het Museum Folkwang in Essen 100 kaarsen uitblazen. En dat viert het museum voor hedendaagse kunst en cultuur in stijl. Met twee grote tentoonstellingen over het impressionisme en expressionisme blikken ze terug op het ontstaan, dat tot op vandaag de geschiedenis van de kunst en van het museum beïnvloedt.

Kunsthistoricus Karl Ernst Osthaus legde vanaf 1901 de basis voor de kunstcollectie van Museum Folkwang. Het museum opende in 1902 zijn deuren en groeide al snel uit tot een baanbrekend museum voor hedendaagse kunst en cultuur. Als eerste particuliere collectie in Duitsland verwierf en exposeerde het werken van pioniers van het modernisme zoals Paul Cézanne, Vincent van Gogh en Paul Gaugin. Na het overlijden van Osthaus in 1921 werden grote delen van de collecties aangekocht door het nieuw opgerichte Folkwang-Museumverrein en gecombineerd met de collectie van het Stedelijke Kunstmuseum in Essen. Zo werd de ruggengraat gevormd van het huidige Museum Folkwang, dat in 2022 de 100ste verjaardag van zijn oprichting in de stad Essen viert.

Impressionisme

Het jubileumjaar wordt afgetrapt met een echt tentoonstellingshoogtepunt: 'Renoir, Monet, Gaugin - Beelden van een drijvende wereld': de collecties van Kojiro Matsukata en Karl Ernst Osthaus (6 februari - 15 mei 2022). De belangrijkste collectie laat-impressionistische werken van het Museum Folkwang wordt gepresenteerd in dialoog met de Kojiro Matsukata-collectie die is ondergebracht in het National Museum of Western Art in Tokio. Zo zullen voor het eerst sinds de jaren '50 sleutelschilderijen uit de collectie van het Japanse museum op grotere schaal in Europa te zien zijn. Aan de hand van zo'n 120 werken zal de tentoonstelling in beeld brengen hoe het impressionisme evolueerde van een kunststroming die aanvankelijk kritisch werd bekeken tot een stijl die vandaag wordt beschouwd als het allereerste begin van de moderne kunst.

Expressionisme

In het najaar van 2022 zal de grote speciale tentoonstelling 'Expressionisten bij het Folkwang Ontdekt - Belasterd - Gevierd' (20 augustus 2022 - 8 januari 2023) voor het eerst de bijzondere relatie tussen Museum Folkwang en de expressionisten in kaart brengen. Oprichtend directeur Karl Ernst Osthaus koesterde al snel nauwe banden met bijvoorbeeld Ernst Ludwig Kirchner, Karl Schmidt-Rottluff en Erich Heckel. Ongeveer 120 werken vertellen het verhaal van deze revolutionaire stroming in de kunst, vanaf het begin in Duitsland over de confiscatie van de werken tijdens het Derde Rijk tot de beroemde naoorlogse tentoonstellingen ervan. De jubileumtentoonstelling brengt ondermeer werken van Max Beckmann, Alexej von Jawlensky, Oskar Kokoschka, Franz Marc en Paula Modersohn-Becker samen.

100 jaar terugblikken

Peter Gorschlüter, huidig directeur van Museum Folkwang, merkt op: "Het is nu 120 jaar geleden dat Karl Ernst Osthaus begon met het verzamelen van hedendaagse kunst , en 100 jaar geleden dat dankzij de inspanningen van toegewijde burgers de unieke schat die hij op zo'n korte tijd had verzameld eigendom van de stad Essen werd. In 2022 blikken we met twee grote tentoonstellingen terug op ons ontstaan dat tot op de dag van vandaag de geschiedenis van de kunst en van het museum beïnvloedt."

 GRANDE.be reporter Phebe Coppens volgt de toeristische actualiteit en schrijft elke week een nieuwsbericht, over Vlaanderen of ver daarbuiten.

Onze GRANDE reporters stellen volgend(e) hotel(s) voor in deze streek

Grande hotels

"

Deze verblijfplaats herbergt ruime kamers met oog voor hedendaags design en alle modern comfort. Dit elegante hotel biedt een ongedwongen sfeer, waar je kunt relaxen na een dagje cityhoppen.

..."